Annonce
Sydjylland

Danskere kan fifle med tysk dåsepant uden risiko

Trods eksporterklæring ender langtfra alle dåser indkøbt i grænsehandlen uden pant i Danmark. Arkivfoto

Borgere med et dansk pas kan købe pantfrie dåser i grænsebutikkerne, når de skriver under på en eksporterklæringen. Her forpligter køberne sig til at udføre varerne til et skandinavisk land inden midnat, ligesom dåserne ikke må åbnes i Tyskland. Men trods det løfte kører mange derefter videre mod syd.

Selvom eksporterklæringen dermed bliver brudt, er det ganske risikofrit.

- Ifølge loven har politiet ikke lov til at udstede bøder på pantområdet, siger en talsmand fra politiet i Flensborg.

I ti år har regeringerne på dansk og tysk side prøvet at gøre noget ved situationen. I 2015 skrev den daværende danske miljøminister, Kirsten Brosbøl (S) under på en aftale med miljøministrene fra Slesvig-Holsten og Tyskland. Her besluttede de, at der senest i 2018 skulle etableres et lovpligtigt pantsystem. Aftalen blev dog ikke ført ud i livet.

Det var meningen, at de tomme dåser skulle kunne afleveres, og panten udbetales i Danmark, men omlægningen af systemet viste sig at være for dyr.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Sydjylland

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Annonce