Annonce
Sydjylland

Danskere valfarter over grænse efter mælk og smør

Dagligvarer: Sønderjyder har lang tradition for at købe ind på den tyske side af grænsen. Men tendensen har bredt sig, så danske købmænd helt op mod Kolding og også på Fyn kan mærke på omsætningen, at kunderne kører over grænsen.

– Det er der ingen tvivl om. Det snakker vi en hel del om i branchen, siger uddeleren i SuperBrugsen Tinglev, Lars Fink Hansen.

Hele 56 procent af de adspurgte i den seneste undersøgelse om grænsehandlen svarer, at de køber dagligvarer i Tyskland. Det vil altså sige pålæg, brød eller cornflakes og ikke bare de traditionelle grænsehandels-varer som øl, sodavand og slik.

Det er en stigning i forhold til sidste år i februar, da tallet var 41 procent.

– Det er fedtafgiften, der slår igennem. Det kan ikke være andet, for det er det eneste, som er blevet ændret inden for det seneste år. Fedtafgiften har sat skub i det, og så har grænsebutikkerne været gode til at gøre opmærksom på deres dagligvarer og for eksempel skrevet i deres reklamer, at de ingen fedtafgift har, siger Claus Bøgelund Nielsen, der er vicedirektør i De Samvirkende Købmænd.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce