Annonce
Indland

Danskerne: EU skal have fokus på job og klima

Udenrigspolitik, landbrugsstøtte og ligestilling er yt. Til gengæld er klima og arbejdsmarked det absolut vigtigste for EU at beskæftige sig med de kommende år, mener danskerne.

Hedebølge, kraftige storme, CO2-udslip og risiko for oversvømmelser, sult og flygtningestrømme. Konsekvenserne af klimaforandringer bekymrer danskerne så meget, at de ønsker, at EU sætter klimaet øverst på den politiske dagsorden. Det viser en ny undersøgelse, som Analyse Danmark har gennemført for Ugebrevet A4.

Godt fire ud af ti danskere, eller 42 procent, erklærer i undersøgelsen, at klima- og energipolitik er det vigtigste område for EU at beskæftige sig med i de kommende år.

Dermed topper klimapolitik igen de danske vælgeres europæiske dagsorden. Da A4 gennemførte en tilsvarende undersøgelse op til valget til Europa-Parlamentet i 2009, var det også klimaforandringerne, der lå øverst på den politiske dagsorden.

Men EU skal også bruge kræfter på at bekæmpe social dumping, få styr på arbejdskraftens frie bevægelighed og skaffe job til millioner af arbejdsløse europæere.

39 procent af danskerne mener ifølge A4-undersøgelsen, at beskæftigelses- og arbejdsmarkedspolitikken er vigtig. Dermed kommer beskæftigelsespolitik ind på en klar andenplads på den europæiske dagsorden.

Sammenlignet med A4-undersøgelsen for fem år siden er danskerne langt mere optaget af beskæftigelsespolitik i dag.

I 2009 mente kun 19 procent af danskerne, at det var vigtigt, at EU brugte kræfter på beskæftigelses- og arbejdsmarkedspolitik. I dag er tallet steget til 39 procent.

Miljø kommer ind på en tredjeplads, øget politisamarbejde og terrorbekæmpelse på en fjerdeplads og fælles regler for asyl og indvandring på en femteplads.

Emner som finanspolitik, euro-samarbejde, forsvarspolitik, uddannelse og landbrug er skubbet langt ned på dagsordenen. Kun et mindretal af danskerne mener, at EU skal bruge kræfter på det.

Ligestilling og udenrigssamarbejde er yt. Kun hver tyvende erklærer, at det er noget, EU skal beskæftige sig med.

Annonce
Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Dorthes 15-årige datter blev fundet død på sin efterskole: - Da de nævnte, at det var Sanja, rejste jeg mig, gik ind i stuen og skreg helt vildt

Navne For abonnenter

Stine fra Landmand søger kærlighed sagde ja til Niels hjemme i haven: - Der er ikke nogen af os, der passer ind på et slot eller i en kirke

EfB

Jeppe Højbjerg: Jeg er bekymret for EfB’s fremtid

Esbjerg For abonnenter

Aleksander udsatte sig selv for smerte, da han brugte en lighter og en tøjklemme til at brænde et 30 centimeter motto på sin venstre arm: - Det blev nærmest en slags hjernevask

Hundredvis af ben amputeret, mulige dødsfald og topchef fyret med millionhåndtryk: Det her skal du vide om skandalesagen

Varde

Tidligere byrådsmedlem står frem og retter kritik mod kommunen i sag om mulig svindel med kommunale midler

Kultur For abonnenter

Da han blev fyret og havde kærestesorger, var det klubben, der samlede ham op: Hother er biker for life

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Esbjerg

Mystisk blomstertyveri: Alle friske skud fra Eriks havekrukker klippet af – gerningsmænd jagter måske farlig rus

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

EfB For abonnenter

EfB lukkede sæsonen med dødkedelige 94 minutter og 2-2 mod Jammerbugt: Mareridtet er forbi – eller er det?

Kultur For abonnenter

Succesforfatterens triste ungdom: Mobberi på seminariet kom til at præge hele hendes liv

Billund

Maria deler sin overvægt ærligt på sociale medier - også når det går den forkerte vej: - Jeg har altid spist, når livet gjorde ondt

Annonce