Udenrigspolitik, landbrugsstøtte og ligestilling er yt. Til gengæld er klima og arbejdsmarked det absolut vigtigste for EU at beskæftige sig med de kommende år, mener danskerne.
Hedebølge, kraftige storme, CO2-udslip og risiko for oversvømmelser, sult og flygtningestrømme. Konsekvenserne af klimaforandringer bekymrer danskerne så meget, at de ønsker, at EU sætter klimaet øverst på den politiske dagsorden. Det viser en ny undersøgelse, som Analyse Danmark har gennemført for Ugebrevet A4.
Godt fire ud af ti danskere, eller 42 procent, erklærer i undersøgelsen, at klima- og energipolitik er det vigtigste område for EU at beskæftige sig med i de kommende år.
Dermed topper klimapolitik igen de danske vælgeres europæiske dagsorden. Da A4 gennemførte en tilsvarende undersøgelse op til valget til Europa-Parlamentet i 2009, var det også klimaforandringerne, der lå øverst på den politiske dagsorden.
Men EU skal også bruge kræfter på at bekæmpe social dumping, få styr på arbejdskraftens frie bevægelighed og skaffe job til millioner af arbejdsløse europæere.
39 procent af danskerne mener ifølge A4-undersøgelsen, at beskæftigelses- og arbejdsmarkedspolitikken er vigtig. Dermed kommer beskæftigelsespolitik ind på en klar andenplads på den europæiske dagsorden.
Sammenlignet med A4-undersøgelsen for fem år siden er danskerne langt mere optaget af beskæftigelsespolitik i dag.
I 2009 mente kun 19 procent af danskerne, at det var vigtigt, at EU brugte kræfter på beskæftigelses- og arbejdsmarkedspolitik. I dag er tallet steget til 39 procent.
Miljø kommer ind på en tredjeplads, øget politisamarbejde og terrorbekæmpelse på en fjerdeplads og fælles regler for asyl og indvandring på en femteplads.
Emner som finanspolitik, euro-samarbejde, forsvarspolitik, uddannelse og landbrug er skubbet langt ned på dagsordenen. Kun et mindretal af danskerne mener, at EU skal bruge kræfter på det.
Ligestilling og udenrigssamarbejde er yt. Kun hver tyvende erklærer, at det er noget, EU skal beskæftige sig med.