Annonce
Indland

Danskerne siger stadig klart ja til EU

En ny undersøgelse viser, at danskerne fortsat i stor stil støtter medlemskabet af EU. Det er især de unge, der er positivt stemt for det europæiske fællesskab.

Selv om det tegner til at blive et godt europaparlamentsvalg for nogle af de mere EU-skeptiske partier i Danmark, så viser en ny undersøgelse foretaget af Analyse Danmark for tænketanken Kraka, at danskerne stadig klart støtter medlemskabet af EU.

Hele 66 procent af danskerne går ind for, at Danmark skal være medlem af EU, og det er særligt de unge, der er tilhængere af det europæiske fællesskab. 74 procent af de adspurgte mellem 18 og 29 år svarer i undersøgelsen, at Danmark fortsat skal være medlem af EU. 24 procent er imod medlemskabet, mens ti procent svarer, at de ikke ved, hvordan de stiller sig med henblik på et dansk EU-medlemskab.

Det er Transportorganisationen ITD, der har taget initiativ til at få foretaget undersøgelsen, og det glæder erhvervsorganisationen, at tallene fortsat viser dansk EU-opbakning.

»Når man følger den danske debat, kan man nogle gange blive i tvivl om, hvorvidt danskerne overhovedet vil EU. Det viser undersøgelsen heldigvis, at danskerne vil, og det synes vi er meget positivt. Der er masser af udfordringer for det europæiske samarbejde, men i vores optik er EU en væsentlig spiller i forhold til at skabe fortsat vækst og udvikling i Danmark,« siger Jakob Chr. Nielsen, der er administrerende direktør i ITD.

De mere detaljerede tal fra undersøgelsen viser i øvrigt, at det er nordjyderne, der er den mest EU-skeptiske befolkningsgruppe i Danmark.

I Nordjylland er tilslutningen »kun« 54 procent, mens der derimod er 71 procent af midtjyderne, der støtter et fortsat medlemskab af EU.

Ser man på danskernes uddannelsesmæssige baggrund, så er der flest tilhængere blandt de danskere, der har en mellemlang eller længere videregående uddannelse. Blandt disse svarer 75 procent, at de støtter EU-medlemskabet.

Direktør i Kraka Peter Mogensen er ikke overrasket over resultatet. Han mener, at der er enkelte punkter, hvor danskerne er trætte af EU, men den generelle opbakning svigter ikke.

»Vi ved fra tidligere undersøgelser, at danskerne er skeptiske i forhold til eksempelvis spørgsmålet, om hvorvidt vi skal tilslutte os euroen. Og det bekræfter denne undersøgelse også. Men samtidig kan vi se, at støtten til EU stadig er høj, så danskerne vil overordnet gerne EU inden for langt de fleste kerneområder som forsvar, klima, forskning og landbrug. Vi vil bare selv have lov til at bestemme rammerne for samarbejdet,« siger Peter Mogensen.

Annonce
Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Dorthes 15-årige datter blev fundet død på sin efterskole: - Da de nævnte, at det var Sanja, rejste jeg mig, gik ind i stuen og skreg helt vildt

Navne For abonnenter

Stine fra Landmand søger kærlighed sagde ja til Niels hjemme i haven: - Der er ikke nogen af os, der passer ind på et slot eller i en kirke

EfB

Jeppe Højbjerg: Jeg er bekymret for EfB’s fremtid

Esbjerg For abonnenter

Aleksander udsatte sig selv for smerte, da han brugte en lighter og en tøjklemme til at brænde et 30 centimeter motto på sin venstre arm: - Det blev nærmest en slags hjernevask

Hundredvis af ben amputeret, mulige dødsfald og topchef fyret med millionhåndtryk: Det her skal du vide om skandalesagen

Varde

Tidligere byrådsmedlem står frem og retter kritik mod kommunen i sag om mulig svindel med kommunale midler

Kultur For abonnenter

Da han blev fyret og havde kærestesorger, var det klubben, der samlede ham op: Hother er biker for life

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Esbjerg

Mystisk blomstertyveri: Alle friske skud fra Eriks havekrukker klippet af – gerningsmænd jagter måske farlig rus

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

EfB For abonnenter

EfB lukkede sæsonen med dødkedelige 94 minutter og 2-2 mod Jammerbugt: Mareridtet er forbi – eller er det?

Kultur For abonnenter

Succesforfatterens triste ungdom: Mobberi på seminariet kom til at præge hele hendes liv

Billund

Maria deler sin overvægt ærligt på sociale medier - også når det går den forkerte vej: - Jeg har altid spist, når livet gjorde ondt

Annonce