Annonce
Indland

Danskerne tvivler på sortering af affald

Fire ud af fem danskere har hørt historier om, at det er nytteløst at sortere husholdningsaffaldet. Ny kampagne skal gøre op med myten og få danskerne til at elske at sortere affaldet.

Først sorterer vi møjsommeligt affaldet, og så bliver det alligevel blandet sammen i en pærevælling i skraldebilen eller på forbrændingen.

Sådan tænker mange danskere, når det gælder sortering af affald. Men det er ifølge miljøminister Kirsten Brosbøl (S) en sejlivet myte, som en ny kampagne under navnet »Kend dit affald« skal gøre op med.

»Der findes desværre nogle sejlivede myter, som dukker op, hver gang nogen taler om at sortere affald. Dem skal vi have aflivet én gang for alle. Skraldebilerne er i dag opdelt i separate rum, som holder de forskellige typer affald adskilt, så det kan genanvendes,« siger Kirsten Brosbøl (S) i en skriftlig kommentar.

En undersøgelse, som Analyse Danmark har lavet for Miljøministeriet, viser, at fire ud af fem danskere har hørt historier om, at sorteret affald er blevet blandet sammen igen. Og to ud af tre danskere frygter, at det kan ske med det affald, de selv sorterer.

To uheldige sager har ifølge miljøministeren givet næring til myten.

I Aarhus droppede man i 2004 affaldssorteringen, da der var problemer med den automatiske sortering på et biogasanlæg. Problemerne medførte, at de grønne poser med madaffald blev blandet sammen med de sorte poser med restaffald. I Helsingør gav uprøvet teknologi problemer på et biogasanlæg, der led under mange driftsstop og lugtgener.

»Vi har ikke den slags tekniske problemer længere, men alligevel bliver de årtier gamle episoder med madaffald brugt til at argumentere mod sortering den dag i dag. Heldigvis er mange kommuner gode til at fortælle om deres indsats, så borgerne kan se, at det nytter noget, når de sorterer,« siger Kirsten Brosbøl.

Regeringen har som erklæret mål, at der skal genanvendes mere end dobbelt så meget husholdningsaffald inden for de næste ti år.

Annonce
Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Dorthes 15-årige datter blev fundet død på sin efterskole: - Da de nævnte, at det var Sanja, rejste jeg mig, gik ind i stuen og skreg helt vildt

Navne For abonnenter

Stine fra Landmand søger kærlighed sagde ja til Niels hjemme i haven: - Der er ikke nogen af os, der passer ind på et slot eller i en kirke

EfB

Jeppe Højbjerg: Jeg er bekymret for EfB’s fremtid

Esbjerg For abonnenter

Aleksander udsatte sig selv for smerte, da han brugte en lighter og en tøjklemme til at brænde et 30 centimeter motto på sin venstre arm: - Det blev nærmest en slags hjernevask

Hundredvis af ben amputeret, mulige dødsfald og topchef fyret med millionhåndtryk: Det her skal du vide om skandalesagen

Varde

Tidligere byrådsmedlem står frem og retter kritik mod kommunen i sag om mulig svindel med kommunale midler

Kultur For abonnenter

Da han blev fyret og havde kærestesorger, var det klubben, der samlede ham op: Hother er biker for life

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Esbjerg

Mystisk blomstertyveri: Alle friske skud fra Eriks havekrukker klippet af – gerningsmænd jagter måske farlig rus

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

EfB For abonnenter

EfB lukkede sæsonen med dødkedelige 94 minutter og 2-2 mod Jammerbugt: Mareridtet er forbi – eller er det?

Kultur For abonnenter

Succesforfatterens triste ungdom: Mobberi på seminariet kom til at præge hele hendes liv

Billund

Maria deler sin overvægt ærligt på sociale medier - også når det går den forkerte vej: - Jeg har altid spist, når livet gjorde ondt

Annonce