Annonce
Nordtyskland

Dansksindet får afslag på statsborgerskab

Sagen er langtfra enestående, oplyser generalsekretær i det danske mindretals kulturelle hovedorganisation, Sydslesvigsk Forening, Jens A. Christiansen.
Hun har gået på danske skoler og boet 14 år i Danmark. Alligevel fik  Christina Jaconsen afslag på ansøgning om dansk pas.
Annonce

FLENSBORG: Dokumentation for dansk skolegang i Sydslesvig bør være nok, når sydslesvigere med bopæl i Danmark skal søge om dansk statsborgerskab og altså bevise deres danske sindelag. Det mener generalsekretær i det danske mindretals kulturelle hovedorganisation, Sydslesvigsk Forening, Jens A. Christiansen.

Udmeldingen kommer i kølvandet på sagen om den 32-årige sydslesviger Christina Jacobsen. Hun har boet i Danmark i 14 år, er opvokset i Enge-Sande i Sydslesvig og har gået på danske skoler. Alligevel har hun fået afslag på dansk statsborgerskab, fordi hun i sit sabbatår og inden studiestart i Danmark i få måneder ikke var medlem af en mindretalsorganisation. Det skriver Jyllands-Posten.

Annonce

Tages op politisk

Jens A. Christiansen kender til flere lignende tilfælde.

- Det er en problemstilling, som SSF er bekendt med. Jeg har taget initiativ til, at det tages op i Sydslesvigudvalget og i Integrations- og Udlændingeministeriet, siger Jens A. Christiansen.

For at få dansk statsborgerskab som sydslesviger med bopæl i Danmark skal man blandt andet dokumentere, at man som voksen har vist tilknytning til danske forhold. Det kan ske ved at fremvise medlemskab i en af mindretalsforeningerne.


Et afslag på dansk statsborgerskab i tilfælde som Christina Jacobsens er ikke i den pågældende lovgivnings ånd,

Christian Juhl, Sydslesvigudvalget.


Et afslag på dansk statsborgerskab i tilfælde som Christina Jacobsens er ikke i den pågældende lovgivnings ånd, påpeger formand for Sydslesvigudvalget Christian Juhl fra Enhedslisten. Sagen er sendt til behandling i Indfødsretsudvalget, der kan ændre afgørelsen.

- Kommer Indfødsretsudvalget frem til, at der er tale om en forkert tolkning, betyder det, at denne og kommende sager skal tolkes blødere, siger Christian Juhl.

En blødere fortolkning af reglerne vil være at foretrække frem for en lovændring. Det kan tage lang tid at få loven ændret, påpeger formanden.

- Hvis afslaget fastholdes, vil Sydslesvigudvalget drøfte sagen og vurdere, om loven skal ændres.

Det lykkedes ikke Flensborg Avis at få en kommentar fra udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) mandag.

Annonce

Velvillig minister

- Jeg må indrømme, at jeg ikke kender detaljerne i den konkrete sag. Men helt generelt kan jeg dog sige, at et meget bredt flertal står bag lempelige regler for det danske mindretal syd for grænsen. Vi har endda netop lempet reglerne yderligere, har ministeren skrevet på Twitter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce