Annonce
Esbjerg

Dansktop over naturen: Fanøs fine natur er helt i top

Silkebjerg på Fanø - navnet skyldes, at der engang i 1815 strandede et skib, der var delvis lastet med silke. Foto Søren Vinding
For anden gang er der sat tal på, hvor pragtfuld Fanøs natur er: 87. Dermed er Fanø atter topscorer på hitlisten over varieret og spændende natur i Danmark. Forskere fra Aarhus Universitet har kåret Danmarks mest biodiverse kommuner.

Fanø: På øen er de ikke i tvivl, men nu kan resten af Danmark lære det: Fanø er kåret til Danmarks mest biodiverse kommune - for anden gang.

Det vækker jubel blandt øboerne og borgmester Sofie Valbjørn:

- På Fanø er vi meget privilegerede, for vi bor og lever midt i et stort forunderligt klitlandskab. Uanset hvor man bor på øen, har man den mest fantastiske natur lige uden for døren, siger hun i en pressemeddelelse fra Danmarks Naturfredningsforening.

Forskere fra  Aarhus Universitet har regnet på og kåret Danmarks mest og mindst biodiverse kommuner og sat et tal på hver enkelt kommunes natur og variationen af den.

Naturforskerne har lavet et opdateret nationalt biodiversitetskort, som er udgangspunkt for Kommunernes Naturkapitalindeks (NKI), som er udarbejdet af Aarhus Universitet i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening. Indekset opgør naturkvaliteten af samtlige 98 kommuner og af Danmarks areal.

Annonce

Kvægdrift trækker op

Fanøs natur er naturligvis unik, men også kvæg- og landbruget på øen er overraskende med til at bringe Fanø helt til tops blandt naturens dyre- og plantevenner.

Kvægene på Fanø er med til at pleje naturen. Foto: Søren Vinding

Den ekstensive kvægdrift med store græssere som Hereford nord for Nordby, langhortet Skotsk Højlandskvæg ved Sønderho og Angus-køer midt på øen er med til sikre biodiversitet og topkarakter til naturen, mens traditionelt landbrug på f.eks. Læsø, Samsø og Ærø trækker ned på disse øers ellers gode karakterer, fortæller Søren Vinding fra Danmarks Naturfredningsforening på Fanø, der glæder sig over øens topplacering og fine natur.

Naturkapitalindekset blev første gang udgivet i 2017 og skabte stor lokal debat. Også dengang var Fanø Kommune den bedst-rangerede kommune målt på natur.

Annonce

Levesteder til planter og dyr

Naturkapitalindekset dækker over, hvor mange levesteder for truede arter, som hver kommune indeholder. Jo højere rangering, jo flere steder i kommunen kan dyr og planter leve. Der måles  på naturkvalitet generelt og på kvalitet af de enkelte naturområder.

Udsigt ud over Mågekolonien På den skønne slette syd for plantagen ved Pælebjerg var der i umindelige tider en stor koloni af måger. Foto: Søren Vinding

Selvom indekset er hård læsning for nogle kommuner, er det tænkt som en håndsrækning, siger Rasmus Ejrnæs, seniorforsker ved Aarhus Universitet.

- Kommunerne har en stor del af ansvaret for Danmarks biodiversitet og har derfor også brug for værktøjer til at kunne arbejde med at styrke den, siger han.

Annonce

Bykommuner ligger lavt

Mange af Danmarks bykommuner rangerer lavt i Naturkapitalindekset. Rødovre Kommune er den nye bundskraber i undersøgelsen med blot 7 ud af 100 mulige point, tæt efterfulgt af Frederiksberg og Glostrup. Esbjerg ligger heller ikke så prangende på en 69. plads og 17 point.

Også mange kommuner med et stort landbrugsareal opnår en dårlig placering i opgørelsen, da disse arealer optager plads fra naturen.

Top 5 over Danmarks natur - og så Esbjerg. Score fra 0-100

  • 1 Fanø Kommune 87 point
  • 2 Læsø Kommune 81 point
  • 3 Tårnby Kommune 75 point
  • 4 Lyngby-Taarbæk Kommune 64 point
  • 5 Furesø Kommune 57 point
  • 69 Esbjerg Kommune 17 point

Se hele Naturkapitalindekset og kommunerangeringen på www.biodiversitet.nu/naturkapital

Fanø har Danmarks skønneste natur - og de fleste beboere har den lige udenfor døren, som her i det unikke klitlandskab. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Træt af kø til kviktest? Disse dage og tidspunkter er der størst chance for at komme hurtigt til

Varde

Kommunen greb ind: Nedbrydningsarbejde på Ansager Skole er stoppet

Annonce