Annonce
Esbjerg

Dark Sky kom godt fra start: Succesfuld lysmåling foretaget på Mandø

Udvalgsformand Karen Sandrini(tv.) og miljøchef Christina Føns var torsdag aften på Mandø for at foretage målinger af lysforurening på det sydlige Mandø. Foto: Kåre Welinder

De indledende manøvrer for Dark Sky-projektet på Mandø blev gjort torsdag aften på Mandø, hvor de første målinger af lysforurening blev foretaget i et område på det sydlige Mandø tilhørende Den Danske Naturfond.

Mandø: At der er mørkt på Mandø på en råkold januarnat kommer nok ikke som en overraskelse for nogen.

Men om det er så mørkt, at Mandø kan få en international certificering som Dark Sky-område, var det, JydskeVestkystens journalist, miljøchef ved Esbjerg Kommune, Christina Føns og udvalgsformand for Plan & Miljø, Karen Sandrini(S), torsdag aften kørte til Mandø for at undersøge.

Selv i mørke er Mandø fascinerende, for over låningsvejen flyver fugle ind i bilernes lyskegler, ænder og gæs laver sjove, usynlige lyde og ved ankomsten til Mandøs dige hoppede syv kaniner lystigt over vejen til velkomst.

Esbjerg Kommune ser gerne et Dark Sky-område placeret på den sydlige del af Mandø tilhørende Den Danske Naturfond, hvorfra man ikke kan se lyset fra Esbjerg, men hvor det eneste lys kommer fra de få, oplyste huse på Mandø.

Derudover vil der være lys fra måne og stjerner samt fra de få lys, man kan ane i horisonten, hvis man bestiger diget rundt om Mandø, og Christina Føns' lysmåler viste da også, at Mandø ligger godt til i bestræbelserne på at få en Dark Sky-certificering.

Dark Sky

Dark Sky-begrebet er et fænomen, der omhandler steder med minimal lysforurening, og hvor det vil være muligt at se stjernehimmel og Mælkevejen klart og tydeligt. Sammenslutningen bag kaldes International Dark Sky Association, og det er herfra der uddeles certificeringer til steder, der arbejder for at beskytte nattemørket, mindske lysforureningen og bevare stjernehimlen.I Danmark finder det på Møn, hvor det har været en stor, turistmæssig succes.

Astronomer

- Tallene fra målingerne viser, at vi har fundet et rigtigt godt område. Ud fra de værdier for lysforurening, vi har fået, kan man få en placering som enten guld, sølv eller bronze, og det ser ud til, at vi ligger til sølv. Men nu sender vi tallene ind, og så ser vi, hvad der sker, sagde Christina Føns efter at have foretaget målinger flere steder i området.

Karen Sandrini forsøgte at nedskrive de tal, hun fik fra Christina Føns, hvilket dog var vanskeligt i det bælgragende mørke, og under opholdet på Mandø blev både hun og Christina Føns stadig mere begejstrede, efterhånden som skyerne trak fra, og den klareste stjernehimmel dukkede op over Mandø.

- Jeg er glad for, at projektet er søsat, og jeg er helt overvældet over de klare stjernebilleder, vi oplever herovre, hvor Cassiopeia og Karlsvognen er mine yndlings, siger Karen Sandrini.

- Næste skridt bliver at finde en gruppe af folk, der vil være med i projektet, siger Christina Føns, der hos kommunen har været på jagt efter lokale astronomer, der kunne have en interesse i at være med omkring Dark Sky på Mandø.

Og bliver det så mørkt og klart, som det var, da Christina Føns på hjemturen stoppede bilen midt ude i Vadehavet for at se op på den imponerende stjernehvælving, så har mørke- og stjerneturister noget at se frem til, når Esbjerg Kommune kommer længere hen i processen med at få Dark Sky til Mandø.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Esbjerg For abonnenter

Dronningebesøg forsinkede flytning af trolden. Nu er det slut med Anker Drømmefanger på lossepladsen på Fanø

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

REGIONALVALG

Tag kandidattesten til regionalvalget her

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Plakater skal ned igen: Ingen valgkamp i Sønderborgs gågade

Sydjylland For abonnenter

Engang holdt taxaerne i kø foran Jans bodega: Nu kan hans gæster ikke komme hjem fra byturen - og det skaber frygt for spritkørsel

Regionalt

Smittetrykket springer opad i næsten samtlige sydjyske kommuner: I en kommune er der fundet over 30 nye tilfælde

Danmark

Uden at orientere politikerne: Region afviste at bakke op om ALS-forskning i Grindsted

Vejen

Live kl. 19.45: Skal du til at betale mere i skat? Og hvordan går det med at få flere til at flytte til Vejen? Se med, når der er valgdebat fra Solar

Kultur For abonnenter

Alexander og Biljana opgav drømmehus, mens de var ved at bygge det: Nu nyder ung Kolding-familie livet i Malaga

Esbjerg Energy

For en gangs skyld stod defensiven godt: Esbjerg Energy sled sig til smal sejr i Rødovre

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Webshop druknede i egen coronasucces: Efterlader milliongæld og erstatningskrav mod stifteren

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Sydjylland

Idrætten mistede 20.000 medlemmer i Syd- og Sønderjylland under corona

Sydjylland For abonnenter

Tyske vognmænd grænsehandler billig diesel i Danmark: Kan udløse gevinst på 600 millioner

Danmark

Varetægtsfængslet: 49-årig mand opfordrede på en plakat til henrettelse af statsministeren

Annonce