Annonce
Esbjerg

Dark-Sky: Mandø er rykket tættere på mørket

Dark-Sky Accosiation opererer med en øvre grænse for lysforurening, når et område skal godkendes som Dark-Sky. Mandø sender sin ansøgning i november.  Foto: Annett Bruhn
Formand for Mandø Fællesråd, Claus Christensen, var positiv efter et skypemøde, hvor Mandøs fremtid som Dark-Sky område blev drøftet.

Mandø: Dark-Sky Park Mandø var temaet på et skype-møde forleden, hvor mulighederne for at opfylde betingelserne for at blive Dark-Sky-område blev drøftet af øens beboere og repræsentanter fra Esbjerg Kommune.

- Ved ansøgningstidspunktet skal 65 procent af lyskilderne på Mandø være godkendt af Dark-Sky Association. For Mandøs beboere betyder det i princippet bare, at de skal skifte til anden slags pære, fortalte formand for Mandø Fællesråd, Claus Christensen, der var var yderst positivt stemt efter mødet.


Annonce

Jeg ser Dark-Sky som en naturlig del af den udvikling, Mandø er inde i.

Claus Christensen, Mandø Fællesråd


Udover gadebelysningen, der sorterer under Esbjerg Kommune, er de to største lysforureningskilder på Mandø Restaurant Vadehavet og Café Mandøpigen.

- Begge restauratører er indstillet på at gøre det muligt for Mandø at blive certificeret til Dark Sky, og gadebelysningen kan både reduceres ved lampernes hældning og pærernes styrke, forklarede Claus Christensen, der kunne fortælle, at det for Mandøs vedkommende betyder, at øens lysmængde skal reduceres med 50 procent.

Få midler

-  Esbjerg Kommune er i gang med at se på, hvordan vi løser de forskellige udfordringer med udelyset. Vi er også i god dialog med Esbjerg Havn, der gerne vil slå ind på bæredygtighed og arbejde på at undgå unødig lysforurening ud over Vadehavet, fortalte Claus Christensen, der understregede, at man i langt de fleste tilfælde kan reducere lysforureningen med få midler.

- Jeg ser Dark-Sky som en naturlig del af den udvikling, Mandø er inde i. Samtidig passer det rigtig godt, at det primært er i efterårs- og vintermånederne, hvor vi har kapacitet til det, at det vil tiltrække mennesker til øen, fastslog Claus Christensen, der håber at kunne sende en ansøgning til Dark-Sky Association allerede i november, og som understregede:

- Vi skal passe på det mørke, vi har, og der var stor opbakning på mødet. Som Nationalpark og Verdensarv er det også vores pligt at mindske lysforureningen af hensyn til de trækkende fugle.

Dark Sky

Definitionen på en Dark-Sky Park er et landområde med minimal lysforurening og en enestående kvalitet af stjerneklare nætter og et natligt miljø, der er specifikt beskyttende for områdets videnskabelige, naturlige, uddannelsesmæssige og kulturelle arv.

Her er det muligt at se en helt klar og sort stjernehimmel øverstrøet med stjerner og en klart defineret mælkevej.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Optræk til ballade i naturforening: Bestyrelse vil afsætte egen formand

Danmark

Tirsdagens coronatal: Nu er 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Asbjørn lå død i 104 minutter på et skib i Nordsøen: Nu modtager hans kolleger international hæder for deres heltemod

Erhverv For abonnenter

Efter blodprop og rekrutterings-problemer: Kendt kædebutik lukker og slukker i butikscenter

Erhverv

Spisested er politianmeldt og har fået forbud mod at sælge mad

Sønderborg

Se video og billeder: Otte ton tung møllehat og vinger løftet på plads

Kolding

Bilist stak af fra påkørsel på Vejlevej

Aabenraa For abonnenter

Efter tre års ventetid: Nu er der håb for de tissetrængende

Esbjerg

Samarbejde skal give ny viden om pigers liv i naturen

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Billund For abonnenter

Anklage: Par fra Grindsted stjal kørekort og pas fra mindst 32 mennesker - kvinden er også tiltalt for vanvidskørsel

Danmark

Nu bliver køreprøven dyrere: Fremtidens nye bilister skal betale for mere politiarbejde - og det undrer kørelæreres forening

Sydjylland

Coronaen har sat sig på halen og står bomstille i knap halvdelen af de syd- og sønderjyske kommuner

Aabenraa For abonnenter

Formandens arv bliver synlig i hjembyen

Kolding

Efter ballade i partiet: 19-årig ny i spidsen for Liberal Alliance i Kolding

Annonce