Annonce
Esbjerg

Dark Sky slukker vejbelysning på Mandø

Der bliver buldermørkt på Mandø, når Esbjerg Kommune slukker offentlig gadebelysning som del af Dark Sky-certificering. Arkivfoto: Søren E. Alwan
For at imødekomme certificeringskrav for Dark Sky Mandø skal al gadebelysning holdes slukket på Mandø i nattetimerne, og der skal ugentligt følges op på, at kvaliteten af nattemørket bevares.

Mandø: Beboerne på vadehavsøen kan se frem til endnu mere mørke, når øens lyshandlingsplan træder i kraft i forbindelse med certificeringen som internationalt Dark Sky-område.

Tidligere har det været fremme, at både julebelysning og lys for private og erhverv skulle dæmpes eller minimeres, hvilket Mandø Fællesråd kun har fået overvejende positive tilbagemeldinger på.

På fredagens møde i kommunens Teknik & Byggeudvalg blev endnu et punkt føjet til lyshandlingsplanen, nemlig at alle gadelamper skal slukkes på Mandø om natten.

Annonce

I forvejen reducerer Esbjerg Kommune den offentlige belysning med 50 pct. på Mandø, men for at opfylde alle krav i forhold til Dark Skys certificeringskrav, bliver det nødvendigt at holde al gadebelysning slukket om natten.

Ugentlige målinger

På Mandø drejer det sig om 15 lave gadelamper, men fordi der ikke er tradition for at slukke den offentlige belysning i Esbjerg Kommune, kræver slukningen en politisk beslutning.

Udvalgsformand Søren Heide Lambertsen(V) forklarer, at man følger forvaltningens indstilling om at godkende det nye tiltag, og uddyber, at man arbejder på eventuelt at finde en løsning med censorer på lygtepæle, der tænder og slukkes, hvis folk bevæger sig ud i Mandøs nattemørke.

Søren Heide fortæller efter mødet også, at man generelt set i hele Esbjerg Kommune gerne ser mere slukket gadelys om natten, men at det endnu kun ses få, om nogen, steder.

For at følge op på Mandøs lyshandlingsplan kræves det, at der minimum en gang årligt skal følges og skabes dialog med de ejere, som har belysningsarmaturer, der ikke opfylder kravene. Endvidere skal der følges op på, at kvaliteten af nattemørket bevares, ved at frivillige, lokale og amatør-astronomer fortsætter målinger af mørket en gang om ugen på de samme tre steder i nord, syd og midt på øen.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Han sagde nej til landsholdet: Esbjergs måske bedste forsvarsspiller gennem tiderne er død

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Barejer oplever flere stoffer i nattelivet: Nu efterlyser han samarbejde med andre barer

Haderslev For abonnenter

Efterskolen satte hjerterne i brand: Ti år efter skal Laura og Frederik giftes

Tønder

Skiftedag: Kendt Tønder-kok i spidsen for nyåbnet restaurant i Skærbæk

Vejen

Bilentusiaster skynder sig langsomt: Lokal gruppe vil vise lir og lækre detaljer ved træf på Assersbølgård

Kolding For abonnenter

Han er firmaets mand og en "uddødende race": Nu kan revisor fejre 50-års jubilæum i samme virksomhed

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

EfB

Helsingør svækket til møde med EfB

Esbjerg

Jan vil boykotte hjerteklubben EfB efter træner-ballade: - Så længe ledelsen støtter en voldskultur, lægger jeg ikke en eneste krone i kassen

Danmark

Albert Dyrlund er død: Youtuberen drømte om opmærksomhed, men ville også gerne af med den

Aabenraa

16-årige pige fundet: Politiet var bekymret for hende

Aabenraa For abonnenter

Der er 51 år imellem dem: Biavl førte til venskab mellem Alexandra og Egon

EfB

Paul Conway holdt sit løfte til avisen: Nu er der kontakt mellem EfB og van der Vaart

Annonce