Annonce
Esbjerg

Dark Sky slukker vejbelysning på Mandø

Der bliver buldermørkt på Mandø, når Esbjerg Kommune slukker offentlig gadebelysning som del af Dark Sky-certificering. Arkivfoto: Søren E. Alwan
For at imødekomme certificeringskrav for Dark Sky Mandø skal al gadebelysning holdes slukket på Mandø i nattetimerne, og der skal ugentligt følges op på, at kvaliteten af nattemørket bevares.
Annonce

Mandø: Beboerne på vadehavsøen kan se frem til endnu mere mørke, når øens lyshandlingsplan træder i kraft i forbindelse med certificeringen som internationalt Dark Sky-område.

Tidligere har det været fremme, at både julebelysning og lys for private og erhverv skulle dæmpes eller minimeres, hvilket Mandø Fællesråd kun har fået overvejende positive tilbagemeldinger på.

På fredagens møde i kommunens Teknik & Byggeudvalg blev endnu et punkt føjet til lyshandlingsplanen, nemlig at alle gadelamper skal slukkes på Mandø om natten.

I forvejen reducerer Esbjerg Kommune den offentlige belysning med 50 pct. på Mandø, men for at opfylde alle krav i forhold til Dark Skys certificeringskrav, bliver det nødvendigt at holde al gadebelysning slukket om natten.

Annonce

Ugentlige målinger

På Mandø drejer det sig om 15 lave gadelamper, men fordi der ikke er tradition for at slukke den offentlige belysning i Esbjerg Kommune, kræver slukningen en politisk beslutning.

Udvalgsformand Søren Heide Lambertsen(V) forklarer, at man følger forvaltningens indstilling om at godkende det nye tiltag, og uddyber, at man arbejder på eventuelt at finde en løsning med censorer på lygtepæle, der tænder og slukkes, hvis folk bevæger sig ud i Mandøs nattemørke.

Søren Heide fortæller efter mødet også, at man generelt set i hele Esbjerg Kommune gerne ser mere slukket gadelys om natten, men at det endnu kun ses få, om nogen, steder.

For at følge op på Mandøs lyshandlingsplan kræves det, at der minimum en gang årligt skal følges og skabes dialog med de ejere, som har belysningsarmaturer, der ikke opfylder kravene. Endvidere skal der følges op på, at kvaliteten af nattemørket bevares, ved at frivillige, lokale og amatør-astronomer fortsætter målinger af mørket en gang om ugen på de samme tre steder i nord, syd og midt på øen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

20 projekter fordelt over 73 km vandløb: Miljøminister får flere vandløbsønsker fra Esbjerg Kommune

Kolding For abonnenter

Flere vil stoppe nedrivning: Lokal folketingspolitiker kalder boligminister i samråd om Munkebo

Trekantområdet

Finlandsparken er ikke længere en ghetto: Men corona sætter en stopper for festen

Annonce