Annonce
Esbjerg

Dark Sky slukker vejbelysning på Mandø

Der bliver buldermørkt på Mandø, når Esbjerg Kommune slukker offentlig gadebelysning som del af Dark Sky-certificering. Arkivfoto: Søren E. Alwan
For at imødekomme certificeringskrav for Dark Sky Mandø skal al gadebelysning holdes slukket på Mandø i nattetimerne, og der skal ugentligt følges op på, at kvaliteten af nattemørket bevares.

Mandø: Beboerne på vadehavsøen kan se frem til endnu mere mørke, når øens lyshandlingsplan træder i kraft i forbindelse med certificeringen som internationalt Dark Sky-område.

Tidligere har det været fremme, at både julebelysning og lys for private og erhverv skulle dæmpes eller minimeres, hvilket Mandø Fællesråd kun har fået overvejende positive tilbagemeldinger på.

På fredagens møde i kommunens Teknik & Byggeudvalg blev endnu et punkt føjet til lyshandlingsplanen, nemlig at alle gadelamper skal slukkes på Mandø om natten.

Annonce

I forvejen reducerer Esbjerg Kommune den offentlige belysning med 50 pct. på Mandø, men for at opfylde alle krav i forhold til Dark Skys certificeringskrav, bliver det nødvendigt at holde al gadebelysning slukket om natten.

Ugentlige målinger

På Mandø drejer det sig om 15 lave gadelamper, men fordi der ikke er tradition for at slukke den offentlige belysning i Esbjerg Kommune, kræver slukningen en politisk beslutning.

Udvalgsformand Søren Heide Lambertsen(V) forklarer, at man følger forvaltningens indstilling om at godkende det nye tiltag, og uddyber, at man arbejder på eventuelt at finde en løsning med censorer på lygtepæle, der tænder og slukkes, hvis folk bevæger sig ud i Mandøs nattemørke.

Søren Heide fortæller efter mødet også, at man generelt set i hele Esbjerg Kommune gerne ser mere slukket gadelys om natten, men at det endnu kun ses få, om nogen, steder.

For at følge op på Mandøs lyshandlingsplan kræves det, at der minimum en gang årligt skal følges og skabes dialog med de ejere, som har belysningsarmaturer, der ikke opfylder kravene. Endvidere skal der følges op på, at kvaliteten af nattemørket bevares, ved at frivillige, lokale og amatør-astronomer fortsætter målinger af mørket en gang om ugen på de samme tre steder i nord, syd og midt på øen.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Navne For abonnenter

23-årige Jens er på valsen og tager arbejde, hvor han kommer frem: Må ikke eje en telefon - eller komme tættere end 50 kilometer på sin hjemby

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Strandeng med sjældne planter mishandlet: Vil tage flere år at udbedre skaderne

Esbjerg For abonnenter

Smitten stiger i Danmark: Se hvor vaccinemodstanderne bor i Esbjerg Kommune

Erhverv

Nabo efter flere gange aftenlarm: - Næste gang ringer jeg til politiet

Haderslev For abonnenter

Derfor drukner Fole i oversvømmelser: 20 år gamle vejunderføringer er lagt forkert

Esbjerg

S-politiker: De kommunale miljø-folk skal have ekspert-hjælp til at rydde op i skandale-sag om giftige stoffer

Haderslev For abonnenter

Far og farbror var glødende nazister og fik lillebror og far med: To familiemedlemmer blev skudt, én forsøgt druknet

Esbjerg

Jernbanecaféens afløser fundet: DSB åbner en stationsstue på Bramming Banegård

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aabenraa

Motorcykel-ulykke i Padborg: 32-årig mand erklæret død

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Aabenraa

Partierne opruster: 12.000 valgplakater hænges op i Aabenraa Kommune

EfB For abonnenter

Det må ikke ske i fremtiden: EfB-direktør mener, det er  tosset at lade rigtig, rigtig dygtige fodboldspillere gå uden at få noget for dem

Haderslev

Hvad skal der ske med tidligere rådhus: 114 ungdomsboliger eller en nedrivning?

Annonce