Annonce
Esbjerg

Darum festede for nyrenoveret kirkesti

Borgmester Jesper Frost Rasmussen klippede den røde snor, som symbol på, at den renoverede Darum Kirkesti er åbnet. Foto: Ole Maass.

60-70 borgere fra Darum var med tirsdag eftermiddag, da én af landets ældste kirkestier, Darum Kirkesti, blev indviet efter en renovering, som blev til efter seks års kamp.

DARUM: Solen skinnede, flaget var hejst og humøret var i top, da 60-70 Darum-borgere tirsdag eftermiddag var med til indvielsen af den nyrenoverede Darum Kirkesti. At nå dertil har imidlertid været en lang og sej kamp, som har varet seks år med mange projektplaner, søgninger af diverse fonde og arbejde, som blev skrinlagt i frustration.

Men i kraft af en flok insisterende ildsjæle i Darum Lokalråd og velvilje fra politikernes side lykkedes det sidste år at få en bevilling på 170.000 kroner med på kommunens budget og sammen med et tilskud på 65.000 kroner fra Friluftsrådet rakte det så til, at den 1,3 kilometer lange kirkesti blev belagt med slotsgrus, ligesom der på en del af strækningen er sået nyt græs til en græsrabat i begge sider af stien.

- Kirkestien er omkring 400 år gammel, og dermed én af Danmarks ældste kirkestier. Den går gennem tre bydele i Darum - fra den ene bydel med tætte hække til de åbne marsklandskaber ud mod Vadehavet, konstaterede formanden for Darum Lokalråd, Helle Ertmann, da hun fortalte om arbejdet, der lå forud for renoveringen af stien.

Det er lokalrådets håb, at stien nu vil blive brugt mere af både unge og ældre, vandrere, folk i kørestol, børnefamilier og de, der kommer som gæster til Darum.

Annonce

- Kirkestien er omkring 400 år gammel, og dermed én af Danmarks ældste kirkestier. Den går gennem tre bydele i Darum.

Helle Ertmann, formand for Darum Lokalråd
60-70 Darum-borgere - her stående under Kvindernes Eg i Darum - deltog i indvielsen af den nyrenoverede kirkesti. Foto: Ole Maass.

Rejse gennem Darum

Borgmester Jesper Frost Rasmussen, (V), sagde i sin indvielsestale, at stien byder på en rejse tværs gennem Darum, og han roste folkene bag projektet for de seks opstillede informationstavler, som både giver informationer om kirkestien og byens og områdets historie. Borgmesteren understregede, at lokalrådet i Darum er ét af de mere aktive i Esbjerg Kommune, og så slog han samtidig fast, at et lokalsamfund som Darum øger sin attraktionsværdi, når aktive lokale kræfter går sammen om at gennemføre nye ting og det sker med udgangspunkt i en aktiv dialog med kommunen.

Jesper Frost Rasmussen havde en kommunal gave med til lokalrådet i Darum. Et indrammet værk lavet af kunstneren Lotte Lambæk, som fortæller sagnet om Darums to trolde - Toes og Breum. De to trolde var nogle hidsigpropper, så de kastede jord i hovedet på hinanden, og det endte så med at blive til de to små forhøjninger, som lokalt i Darum kaldes Toes og Breums Banke, syd for Darum Sønderby. På indvielsesdagen i den næsten sommerlige varme i Darum var det en kommunal gave, som vakte glæde i Darum.

Den nyrenoverede grusbelagte sti blev straks taget af brug af både børn og voksne. Foto: Ole Maass.
Borgmester Jesper Frost Rasmussen havde et fint billede med som gave til lokalrådsformand Helle Ertmann. Et billede af kunstneren Lotte Lambæk, hvor historien om de to trolde i Darum indgår som en central del af historien. Foto: Ole Maass.
Den nyrenoverede sti er en oplagt mulighed for børn og bedsteforældre til at tage på opdagelse sammen i Darum. Foto: Ole Maass.
Der var forfriskninger og masser af hyggesnak ved indvielsen af Darum Kirkesti. Foto: Ole Maass.
Seks informationstavler fortæller historien om både kirkestien og andre dele af lokalhistorien i Darum. Foto: Ole Maass.
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ordnet Brexit er langtfra sikret

Torsdag var der grund til at drage et lettelsens suk, da den britiske premierminister Boris Johnson på Twitter meddelte, at der var forhandlet en aftale på plads om Brexit. Det er godt nyt ikke blot for Storbritannien, men også for alle os andre. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, bekræfter, at parterne er blevet enige om en aftale, han betegner som retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien. Naturligvis er det grundlæggende trist, at briterne nu er på vej ud af det europæiske fællesskab. Om det på sigt vil være en fordel for nationen kan der også sættes et stort spørgsmålstegn ved. Det sagt er der dog grund til at glæde sig, fordi skilsmissen nu forhåbentlig kan gennemføres i mindelighed. Det modsatte kunne have medført omfattende kaos med nye handelsbarrierer i Europa. Markedet reagerede da også prompte på meldingen, der fik kursen på det britiske pund til at stige. Dog er det forhastet allerede nu at glæde sig over udsigten til et ordnet Brexit. Om britisk politik kan man kun forudsige, at den er uforudsigelig. Johnsons forgænger som premierminister, Theresa May, fik jo ligeledes forhandlet sig til rette med EU for blot efterfølgende at blive ydmyget i det hjemlige parlament. Man kan frygte, at det scenarie gentager sig. Den britiske regerings nordirske støtteparti har allerede vendt tommelen ned for aftalen. Hos de øvrige partier er velviljen over for Boris Johnson samtidig uhyre begrænset. Måske kan lysten til at smække premierministeren en politisk lussing vise sig større end den sunde fornuft, som en aftale ville være udtryk for. Den danske regering har nærlæst aftalen. Efter det forklarede statsminister Mette Frederiksen, at hun er villig til at strække sig meget langt for at få tingene på plads. Man kan kun håbe, at samme besindighed vil indfinde sig i parlamentet i Westminster Palace. Sikkert er det imidlertid ikke. Så nok er EU og Storbritannien nået et nødvendigt skridt videre. Men i mål er vi ikke.

Annonce