Annonce
Indland

Database med gratis domme kommer først i 2021

Domstolsstyrelsen har skrevet kontrakt med nyt firma om domsdatabase. Projektet lader vente på sig.

Det er snart fem år siden, at Domstolsstyrelsen meldte ud, at en offentlig tilgængelig database over afsagte domme, var på trapperne. Dengang lød løftet, at databasen ville gå i luften allerede året efter, i 2015.

Men sådan skulle det ikke gå. Og nu ser det ud til, at tidsplanen skrider igen.

Onsdag oplyser Domstolsstyrelsen på sin hjemmeside, at databasen først ventes klar i første halvår af 2021.

Domstolsstyrelsen har netop skrevet kontrakt med en ny leverandør, som skal levere den tekniske løsning til databasen. Det er firmaet Netcompany, som skal stå for at bygge databasen.

Tilbage i juni 2018 valgte Domstolsstyrelsen at udtræde af en kontrakt med firmaet Schultz, som tre måneder forinden var blevet valgt som leverandør.

Men det viste sig, at firmaet og styrelsen ikke var helt på bølgelængde, med hensyn til hvad databasen skulle kunne. Derfor blev kontrakten ophævet, og et nyt udbud sat i søen. Med forsinkelse til følge.

Formålet med databasen er at gøre en række domme med offentlig interesse i både civile sager og straffesager frit tilgængelige - dog i anonymiseret form.

I dag kan man få aktindsigt i domme ved at henvende sig til den ret, der har afsagt dommen. En udskrift koster 175 kroner.

Dog kan man ikke umiddelbart få aktindsigt i straffesager, der er over et år gamle, medmindre man er journalist eller forsker.

Den nye domsdatabase vil, når den går i luften, i første omgang blive opdateret løbende med domme i civile sager. Siden vil den også blive opdateret med domme i straffesager.

Langt de fleste sager ved landets domstole er straffesager.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv For abonnenter

Ansatte er dybt skuffede over lukning af Danfoss-fabrik: Jeg troede fandeme, det var løgn

Leder For abonnenter

JV mener: Uvenlig behandling af tyskere skal stoppe

Det er en gevinst for den danske del af grænselandet, når tyskere og andre EU-borgere beslutter sig for at købe et hus i Sønderjylland. Sidste år solgte EDC i Rødekro og Nybolig i Padborg i alt 55 huse til udenlandske EU-borgere, hvoraf langt de fleste var tyskere. Det er med til at skabe udvikling i en landsdel, der ellers i mange områder kæmper med faldende befolkningstal. Derfor er det meget bekymrende, at både advokater og ejendomsmæglere i Sønderjylland oplever, at servicen over for de udenlandske huskøbere er blevet forringet i en grad, så det kan risikere at få mulige tilflyttere til at opgive deres forehavende. Den oplevede forringelse er sket i forbindelse med, at den statslige Styrelse for International Rekruttering og Integration siden 1. april har overtaget opgaven med at udstede EU-opholdsbevis til de udlændinge, som vil flytte til Danmark, fordi de er ved at købe et hus i Danmark. Forinden var det Statsforvaltningen, der stod for opgaven. Dengang var oplevelsen hos advokater og mæglere, at udlændingene fra andre EU-lande, inden de flyttede hertil, kunne få det opholdsbevis, der er betingelsen for at kunne gennemføre huskøbet. Men det er ulovligt at gøre det på den måde, mener den statslige styrelse. Den kræver, at udlændingene har bopæl her i landet først, og dermed skal de leje en bolig, før de kan købe én. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) bør i en fart finde ud af, om det virkelig kan passe, at det pludselig skal være så besværligt for en EU-borger at købe et dansk hus. Selv om hans styrelse benægter, at der er lavet om på praksis, er der en række kilder, som har fortalt JydskeVestkysten, at behandlingen af sagerne foregik meget smidigere, da det var Statsforvaltningens opgave. Det må kunne lade sig gøre at genskabe den situation, så Danmark igen kan blive opfattet som et venligt værtsland for EU-medborgere, som kan forsørge sig selv og som har lyst til at købe et hus i vores land.

Danmark For abonnenter

Smittede patienter: Kirurgs hudlidelse kan have kostet Henrik fra Fanø hans nye hofte

Danmark

Hudsygdom kan være skyld patienters infektioner: Nu er kirurgens allergi blevet fastslået

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];