Annonce
Esbjerg

Datacenter-operatører fra hele verden kigger på Esbjerg

Facebooks planlagte datacenter set fra Lyshøjen ved Vestkystvejen. I området her håber Esbjerg Kommune også i fremtiden at kunne sælge jord til mindre datacentre, såkaldte netværksneutrale centre. Norske Bulk Infrastructure bliver efter alt at dømme det første mindre datacenter. Illustration: Cowi

Tirsdag meddelte et norsk datacenter-firma, at man vil opføre et netværksneutralt datacenter i Kjersing. Men endnu flere mindre datacentre og it-virksomheder kan være på vej til Esbjerg-området. I de kommende to dage er en delegation fra cirka 15 it-virksomheder fra Europa og USA i Esbjerg og Varde for at besigtige forholdene.

Esbjerg:Det norske datacenter-firma Bulk Infrastructure AS følger i kølvandet på Facebook og vil åbne nyt stort datacenter i Esbjerg.

Det meddelte Peder Nærbø, firmastifter og formand for Bulk Infrastructure, tirsdag på det årlige Datacloud Nordic topmøde i København.

Bulk Infrastructure har reserveret en grund på godt 50.000 kvadratmeter i Kjersing, hvor man vil opføre et såkaldt "carrier neutral colocation data center" samtidig med, at firmaet betegner Esbjerg som et knudepunkt i dataforbindelser for Danmark og Norden.

Men nordmændene og Facebook er langt fra de eneste datacenter-operatører, som lige nu har øjnene rettet mod Esbjerg og byens attraktive placering som landingssted for flere af de store søkabler fra Nordsøen og Atlanten. Det samme gælder også andre mindre datacentre og it-virksomheder med behov for nærhed til den digitale kabelmotorvej.

Annonce

Havfruekablet

Et 7.000 km fiberkabel - Havfrue-kablet - tværs over Atlanten skal fra 2019 gøre Esbjerg til et nyt, europæisk IT-knudepunkt. Projektet forventes at blive startskuddet til en ny industriel æra i hele Danmark.Flere kalder forbindelsen "Esbjergs nye havn". Ud over den fysiske havn får byen nemlig også en "internethavn", som forbinder byen med hele verden. Det vurderes at være attraktivt for datacentre at lokalisere sig tæt ved forbindelsen.

Ifølge parterne bag etableringen af Havfruekablet bliver Esbjerg den fjerde europæiske internet-hub - sammen med Dublin, London og Amsterdam.

Fra 15 virksomheder

Faktisk kommer operatører fra store dele af verden til Esbjerg og Varde onsdag og torsdag, når Karsten Rieder, erhvervschef hos Business Esbjerg, i samarbejde med Varde Kommune og organisationen Invest in Denmark under Udenrigsministeriet, leder en delegation fra topmødet i København til det sydvestjyske.

Delegationen består af 20-25 personer fra omkring 15 virksomheder fra både Europa og USA.

- Helt konkret vil de gerne se, hvor vi planlægger centrene lokaliseret, siger erhvervschefen og peger blandt andet på Kjersing i Esbjerg.

I modsætning til Facebook, Google og Apple - der i fagsprog betegnes som hyperscale datacentre - repræsenterer delegationen selskaber, som står bag såkaldte netværksneutrale datacentre og it-virksomheder, der gerne vil placere sig i det digitale knudepunkt, Esbjerg håber at blive.

Og det er netop de neutrale datavirksomheder, som ifølge Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen, er nøglen til det væksteventyr, som han på sigt håber kan skabe tusindvis af nye arbejdspladser i lokalområdet.

- Disse virksomheder ser Esbjerg som en nøgleposition for fremtidens data-infrastruktur, og jeg synes perspektiverne med Bulk er store. Et neutralt datacenter som Bulk er den nøgle, vi skal bruge for at få snebolden til at rulle, siger borgmesteren om nordmændenes beslutning.

Mega investeringer

Senest har også et et andet norsk datacenter-firma Digiplex meldt sig på vej med datacentre i Danmark, men om det placerer sig i Esbjerg er uvist.

Under alle omstændigheder vurderes Esbjerg, Danmark og Norden i de kommende år tiltrække gigantiske investeringer fra datacenter-industrien.

En undersøgelse, som Cowi har lavet for Nordisk ministerråd viser således, at investeringerne i datacentre i de nordiske lande vil blive fordoblet frem mod 2025. I kroner og øre lyder prognosen, at de årlige anlægsinvesteringer vil ligge i niveauet mellem 15 og 32 milliarder kroner fra 2025.

Det er blandt andet Danmarks stabile elforsyning, høje andel af vedvarende energi, veluddannede arbejdskraft og i øvrigt stabile infrastruktur og samfundsforhold, som er årsagen til, at vi er relevant for datagiganterne som centrum for deres aktiviteter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fortsæt nu endelig bare det gode arbejde

Det har siden september kostet et velfortjent klip i kørekortet, hvis politiet opdager, at du roder med din mobiltelefon, mens du kører bil. 6814 bilister har følt konsekvensen af den strammede lovgivning. Det er mange, men det er ikke en eneste for mange. Tvært imod. Det var på høje tid, at konsekvensen for åbenlyst uopmærksom adfærd i trafikken blev takseret hårdere. Politiet anslår, at op mod 30-35 procent af uheld og ulykker i trafikken skyldes uopmærksomhed. Mennesker kommer alvorligt til skade. Nogen kære dør. Fordi andre mener, at det er nødvendigt at læse en sms, kigge på Facebook, skrive en besked i Messenger, lede efter musik på Spotify. Mens bilen tordner afsted gennem landskabet. Det tager ikke meget mere end fire sekunder at læse en sms og besvare med et thumbs up, en smiley eller et hjerte. Mange af os har gjort det. Men fire sekunder er knap 60 meter hen ad vejen ved skolen. Det er knap 90 meter på landevejen. Og næsten 125 meter på motorvejen, hvor fartbegrænsningen er 110 kilometer i timen. I blinde. Det er livsfarligt, og selvfølgelig skal den slags ligegyldighed med andres liv og helbred koste noget mærkbart. Leder af færdselspolitiet ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Knud Reinholdt, havde forventet, at flere ville lade mobilen ligge, da klippereglen trådte i kraft i september. Det forventede han med afsæt i erfaringer, fra dengang hastighedsforseelser begyndte at koste klip. Sådan er det desværre ikke gået. Der er ikke noget i antallet af klip, der tyder på bedring. Der er ikke noget i færdselspolitiets oplevelser, der tyder på det. I virkeligheden er det nok ikke så overraskende. Vi - og det vi gælder altså næsten os alle - har fået et helt utroligt tæt forhold til vores mobiltelefoner, og vi sætter den over venner, familie, koner og børn i masser af sociale sammenhænge. Der er det dog ikke strafbart, blot tankevækkende. I trafikken derimod skal vi ikke acceptere det. Det tog tid med alkohol og det at føre bil, men det blev dog med tiden totalt uacceptabelt. Vi må samme vej med mobilen, og vejen går over en række klippede kørekort. Klø på, kære politi. Vi trænger tydeligvis til kollektiv opdragelse, og den må være lidt hårdhændet. Hver og en af dem I klipper har fortjent det.

Danmark

Hård straf for at bruge mobilen bag rattet: Så mange har fået et klip i kørekortet

Annonce