Annonce
forside

Datacenter på vej: Holdninger fra herrens mark

Flere hundred borgere var troppet op i Skads Forsamlingshus til borgermødet om vejlukning og det kommende datacenter vest for Andrup. Foto: Ken Mathiesen

De fleste ved et borgermøde tirsdag aften føler sig overbevist om, at der kommer et datacenter vest for Andrup, men de vil alligevel forsøge at påvirke etableringen i en positiv retning. For eksempel gør de opmærksom på, at lukning af Nordskrænten vil have negativ betydning for brandvæsenets responstid.

Esbjerg: I den irske by Athenry i Galway i det vestlige Irland blev den amerikanske it-gigant Apples planer om at anlægge et datacenter mødt af voldsomme protester, der endte i den irske højesteret og førte til så store forsinkelser af byggeprojektet, at Apple endte med at skrinlægge sine datacenter planer.

Så vidt går det næppe med planerne om det 250.000 kvadratmeter store datacenter, som et ukendt selskab ønsker at etablere i et cirka 2,5 millioner kvadratmeter stort område, som afgrænses mod vest af Esbjergmotorvejen, mod sydøst af Storegade og mod nord af Andrupvej, mens området mod øst grænser området op til Andrups oprindelige gårde ved Nordskrænten samt et nyere boligområde.

Faktisk kom der vældig mange gode og konstruktive input på bordet, da Skads Andrup Lokalråd tirsdag aften havde inviteret til et borgermøde i Skads Forsamlingshus for at høre borgernes mening om det kommende datacenter og medfølgende konsekvenser, herunder den påtænkte lukning af Nordskrænten mellem Andrup og Kvaglund.

Til gengæld var der ikke ligefrem roser til Esbjerg Kommune, hvor både politikere og embedsmænd havde takket nej til deltagelse.

- Vi synes det er skam, at vi ikke har deltagelse af politikere eller nogen fra forvaltningen til at svare på spørgsmål, så på visse områder vil vi nok være lidt på herren mark, lød det fra Ejnar Søndergaard fra lokalrådet.

Det bliver givetvis noget vores lokale virksomhedsejere kan få gavn af. Så vi bør også have noget positivt med i tasken til kommunen.

John Markussen, borger, Andrup

Det bygger de

Det aktuelle projekt omfatter cirka 250.000 kvadratmeter bebygget areal, svarende til cirka 35 gange grønsværen på Blue Water Arena, fordelt på 200.000 kvadratmeter datahaller og 50.000 kvadratmeter administrations-, logistik- og servicebygninger, samt herudover en eller to højspændingsstationer, hver med et areal på cirka 30.000 kvadratmeter og nødstrømsanlæg med et samlet areal på cirka 6.500 kvadratmeter.

Sådan cirka ser afgrænsningen ud for området, hvor Esbjergs nye datacenter placeres.

Forskelsbehandling

Den betragtning var Peder Haahr Pedersen enig i. Han bor i Nørregårdparken, som er det nærmeste sammenhængende boligkvarter, der grænser op til datacenter-området, og han påpegede blandt andet, at man i planlægningen bør påse, at selve datacentret placeres så langt fra beboelse som muligt.

- Jeg forventer, at et kommende materiale beskriver mere præcist, hvor der skal bygges, og jeg vil også gerne se nogle visualiseringer; hvordan ser det ud? Og for at undgå støjgener bør der etableres skov eller jordvolde ind til området, sagde han og pegede samtidig på, at lukningen af Nordskrænten vil have negativ indflydelse på brandvæsenets responstider i forhold til stationen på Vibevej.

Flere ved borgermødet betonede opfattelsen af, at det ikke er et spørgsmål om hvis men snarere hvornår det store datacenter og vejlukningen af Nordskrænten kommer. Alligevel er der absolut ingen grund til at lægge sig hjem på sofaen, opfordrede en Andrupborger.

- I må hellere ikke gøre jer den illusion, at dette ikke bliver til noget. Der er allerede betalt og investeret så mange penge her i området. Derfor er det kolossal vigtigt at sende et signal og holde et lokalt pres på kommunen. Alle der har muligheden bør derfor skrive deres input til kommunen. Når det først er lavet, bliver det ikke lavet om, lød opfordring samtidig med, at han undrede sig over, hvordan der må opføre byggeri i tilknytning til datacentret, der er mere end 15 meter i højden, når der i sin tid kun blev tilladt byggeri i maksimalt syv meters højde i Nørregårdsparken af hensyn til helikoptertrafikken fra Esbjerg Lufthavn.

Annonce

En kort frist

Flere i forsamling stillede også spørgsmål ved, om det nu også er nødvendigt at lukke Nordskrænten.

- Nordskrænten bliver altså brugt af rigtig mange, også bilister fra Tjæreborg, og når man nu ikke bygger mere end ti procent af det samlede område, er det så nødvendigt at lukke en vej, der har forbindelse til mange af byens uddannelsessteder, lød det fra en kvindelige borgermøde-deltager.

Allerede fredag er der frist for bemærkninger til den såkaldte afgrænsningsrapports miljøvurdering (MV) og miljøkonsekvensvurdering (VVM), som går forud for anden fase af planarbejdet med udarbejdelse af blandt andet lokalplan. I forhold til planerne om lukning af Nordskrænten er fristen for bemærkningen til kommunen i begyndelsen af august.

Hvis datacentret realiseres vil byggeriet allerede gå i gang i begyndelsen af 2019.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Esbjerg For abonnenter

Pædagogen Lone vil slippe kontrollen over børnene: - De bliver skrøbelige, hvis vi ikke lader dem slå sig på en hammer eller falde ned fra et træ

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Tønder For abonnenter

Trine Jepsen siger farvel til Schackenborg: - Jeg skal være kvinde i eget hus

Aabenraa For abonnenter

Sønderjysk cykelkaptajn ramt af to blodpropper: Vi tager én dag ad gangen

Aabenraa

Motorcykel-ulykke i Padborg: 32-årig mand erklæret død

Varde

Torbjørn overvejer at stemme blankt: Han var håndplukket spidskandidat – nu er hans stemme til salg

Kultur

Grove fuger og gamle munkesten: Ribes gamle kloster har fået en overhaling til godt én million kroner

Sydjylland For abonnenter

Stævning afslører: Enerådig bankdirektør bevilligede ulovlige lån til egne sønner og bestyrelsesmedlem

Team Esbjerg For abonnenter

Formstærk Kristine Breistøl er ikke i tvivl: Skal vi med i toppen i vores Champions League-pulje, skal vi slå Podravka

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Tønder

Ballade på Strucksallé: - Vi ved, hvem de er - og hvor de bor

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Aabenraa

Ikke set siden onsdag: Efterlyst mand fundet død i skovområde

Esbjerg For abonnenter

Passer kvæg fra hesteryg i fantastisk natur: Marie nyder landbrugslivet i Canadas bjerge

Sønderborg

Vores tidligere vaner er vendt tilbage, men håndspritten står stadig: Derfor er pandemiens restriktioner hurtigt blevet fortid

Annonce