Annonce
Aabenraa

Datter utilfreds med optakten til sin fars begravelse

Hans Ehrhardt Wittmann ligger i dag begravet på Aabenraa Kirkegård. Arkivfoto: Søren Gylling
Anne Marie Wittmann-Naujeck kritiserer Aabenraa Sogn for manglende fleksibilitet i forbindelse med begravelsen af sin far. Reglerne er ens for alle, siger sognet.
Annonce

Aabenraa: Den sidste lørdag i november havde Anne Marie Wittmann-Naujeck fra Egernsund håbet på, at hendes fars begravelse kunne blive holdt i Sankt Nicolai Kirke i Aabenraa. Det var nemlig den kirke, som hendes far, Hans Ehrhardt Wittmann, var tættest på.

Sådan kom det ikke til at gå, for kirken var optaget. I stedet fik familien tilbudt at holde begravelsen i kapellet på Aabenraa Kirkegård, og det var den i og for sig indforstået med. Problemet var bare, at så skulle det være klokken 10.00 og ikke 11.30, som familien havde håbet på.

- Der skulle komme omkring 80 mennesker til begravelsen, og der var flere pårørende, der kom langvejs fra som eksempelvis Hamborg. Derfor ville vi gerne have tiden klokken 11.30, siger Anne Marie Wittmann-Naujeck.

Familien fik at vide, at reglerne for begravelser i kapellet er, at begravelses-tidspunktet klokken 10.00 først skal reserveres, før man kan sikre sig tiden klokken 11.30. Det blev den ikke. Der er også en tid klokken 13.00, men den kræver også, at de andre tidspunkter for lørdage er reserverede.

- Samtidig fik vi at vide, at kirkepersonalet skal have mere i løn, hvis de arbejder efter klokken 13.00, men det ville vi gerne betale for. Det var ikke muligt, for det var ikke godt, hvis det rygtedes i byen, siger Anne Marie Wittmann-Naujeck.

Det er uværdigt og hårdt, at man skal kæmpe så meget for at få sin far begravet.

Anne Marie Wittmann-Naujeck

Annonce

Uværdigt og hårdt

For Anne Marie Wittmann-Naujeck var oplevelsen med Aabenraa Sogn ikke tilfredsstillende.

- Jeg synes, vi fik en dårlig behandling, og Aabenraa Sogn burde have udvist større fleksibilitet. Min omgangskreds var også rystet, siger hun.

Det hele endte med, at begravelsen blev holdt i Høje Kolstrup Kirke, men Anne Marie Wittmann-Naujeck kunne godt have været forløbet op til begravelsen foruden.

- Det er uværdigt og hårdt, at man skal kæmpe så meget for at få sin far begravet. Især fordi man også er i en stor sorg, siger hun.

Begravelsen i Høje Kolstrup Kirke foregik klokken 11.30, og den forløb mere end tilfredsstillende.

- Det var en enestående begravelse i Høje Kolstrup Kirke, siger Anne Marie Wittmann-Naujeck.

Annonce

Ens for alle

I Aabenraa Sogn er man naturligvis kede af kritikken, men reglen om, at begravelses-tidspunkterne på lørdage skal reserveres i en bestemt rækkefølge med den første tid først, gælder for alle.

- Reglen er blevet besluttet i menighedsrådet, og det hænger sammen med, at vi skal holde styr på økonomien. Skulle vi booke de sene tider først, ville de koste flere lønkroner. Det er en regel, vi skal forvalte på kontoret, og det skal være ens for alle, siger Morten Hansen, der er administrationschef på Aabenraa Sogns Fælleskontor.

I den konkrete sag har Aabenraa Sogn ifølge Morten Hansen tilbudt familien forskellige alternativer.

- Vi foreslog eksempelvis, at begravelsen kunne blive holdt en anden dag i Sct. Nicolai Kirke, men nogen gange kan det være svært at efterleve alles ønsker, siger han.

Administrationschefen vil dog gerne slå fast, at Aabenraa Sogn altid forsøger at finde den bedst mulige løsning.

- Vi bestræber os på at finde en god løsning og give så mange tilbud som muligt indenfor vores regelsæt. Vi har flere hundrede bisættelser og begravelser i sognet om året, og vi er bevidste om, at de efterladte er i en særlig sårbar situation. Vi er kede af, at familien i dette tilfælde ikke har været tilfreds med forløbet, siger Morten Hansen.

Begravelser

På følgende tidspunkter er det muligt at få en højtidelighed i kapellet på Aabenraa Kirkegård:

Mandag klokken 11.30.

Tirsdag klokken 11.30 og 13.00.

Onsdag klokken 11.30 og 13.00.

Torsdag klokken 11.30 og 13.00.

Fredag klokken 11.00, 11.30 og 13.00.

Lørdag klokken 10.00, 11.30 og 13.00 (i denne rækkefølge).

Kilde: Aabenraa Sogn

Artiklen er skrevet på baggrund af et læserbrev fra Anne Marie Wittmann-Naujeck

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce