Annonce
Aabenraa

Datter utilfreds med optakten til sin fars begravelse

Hans Ehrhardt Wittmann ligger i dag begravet på Aabenraa Kirkegård. Arkivfoto: Søren Gylling
Anne Marie Wittmann-Naujeck kritiserer Aabenraa Sogn for manglende fleksibilitet i forbindelse med begravelsen af sin far. Reglerne er ens for alle, siger sognet.

Aabenraa: Den sidste lørdag i november havde Anne Marie Wittmann-Naujeck fra Egernsund håbet på, at hendes fars begravelse kunne blive holdt i Sankt Nicolai Kirke i Aabenraa. Det var nemlig den kirke, som hendes far, Hans Ehrhardt Wittmann, var tættest på.

Sådan kom det ikke til at gå, for kirken var optaget. I stedet fik familien tilbudt at holde begravelsen i kapellet på Aabenraa Kirkegård, og det var den i og for sig indforstået med. Problemet var bare, at så skulle det være klokken 10.00 og ikke 11.30, som familien havde håbet på.

- Der skulle komme omkring 80 mennesker til begravelsen, og der var flere pårørende, der kom langvejs fra som eksempelvis Hamborg. Derfor ville vi gerne have tiden klokken 11.30, siger Anne Marie Wittmann-Naujeck.

Familien fik at vide, at reglerne for begravelser i kapellet er, at begravelses-tidspunktet klokken 10.00 først skal reserveres, før man kan sikre sig tiden klokken 11.30. Det blev den ikke. Der er også en tid klokken 13.00, men den kræver også, at de andre tidspunkter for lørdage er reserverede.

- Samtidig fik vi at vide, at kirkepersonalet skal have mere i løn, hvis de arbejder efter klokken 13.00, men det ville vi gerne betale for. Det var ikke muligt, for det var ikke godt, hvis det rygtedes i byen, siger Anne Marie Wittmann-Naujeck.

Annonce
Det er uværdigt og hårdt, at man skal kæmpe så meget for at få sin far begravet.

Anne Marie Wittmann-Naujeck

Uværdigt og hårdt

For Anne Marie Wittmann-Naujeck var oplevelsen med Aabenraa Sogn ikke tilfredsstillende.

- Jeg synes, vi fik en dårlig behandling, og Aabenraa Sogn burde have udvist større fleksibilitet. Min omgangskreds var også rystet, siger hun.

Det hele endte med, at begravelsen blev holdt i Høje Kolstrup Kirke, men Anne Marie Wittmann-Naujeck kunne godt have været forløbet op til begravelsen foruden.

- Det er uværdigt og hårdt, at man skal kæmpe så meget for at få sin far begravet. Især fordi man også er i en stor sorg, siger hun.

Begravelsen i Høje Kolstrup Kirke foregik klokken 11.30, og den forløb mere end tilfredsstillende.

- Det var en enestående begravelse i Høje Kolstrup Kirke, siger Anne Marie Wittmann-Naujeck.

Ens for alle

I Aabenraa Sogn er man naturligvis kede af kritikken, men reglen om, at begravelses-tidspunkterne på lørdage skal reserveres i en bestemt rækkefølge med den første tid først, gælder for alle.

- Reglen er blevet besluttet i menighedsrådet, og det hænger sammen med, at vi skal holde styr på økonomien. Skulle vi booke de sene tider først, ville de koste flere lønkroner. Det er en regel, vi skal forvalte på kontoret, og det skal være ens for alle, siger Morten Hansen, der er administrationschef på Aabenraa Sogns Fælleskontor.

I den konkrete sag har Aabenraa Sogn ifølge Morten Hansen tilbudt familien forskellige alternativer.

- Vi foreslog eksempelvis, at begravelsen kunne blive holdt en anden dag i Sct. Nicolai Kirke, men nogen gange kan det være svært at efterleve alles ønsker, siger han.

Administrationschefen vil dog gerne slå fast, at Aabenraa Sogn altid forsøger at finde den bedst mulige løsning.

- Vi bestræber os på at finde en god løsning og give så mange tilbud som muligt indenfor vores regelsæt. Vi har flere hundrede bisættelser og begravelser i sognet om året, og vi er bevidste om, at de efterladte er i en særlig sårbar situation. Vi er kede af, at familien i dette tilfælde ikke har været tilfreds med forløbet, siger Morten Hansen.

Begravelser

På følgende tidspunkter er det muligt at få en højtidelighed i kapellet på Aabenraa Kirkegård:

Mandag klokken 11.30.

Tirsdag klokken 11.30 og 13.00.

Onsdag klokken 11.30 og 13.00.

Torsdag klokken 11.30 og 13.00.

Fredag klokken 11.00, 11.30 og 13.00.

Lørdag klokken 10.00, 11.30 og 13.00 (i denne rækkefølge).

Kilde: Aabenraa Sogn

Artiklen er skrevet på baggrund af et læserbrev fra Anne Marie Wittmann-Naujeck

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
EfB

EfB henter polsk VM-spiller

Kommentar For abonnenter

Garden på den kommunale finanslov

Der er jo ikke ligefrem, fordi pengene hænger på træerne, når det gælder økonomien i Vejen Kommune. I torsdagsavisen bragte vi her i avisen historien om, at Vejen Garden kan se frem til et tilskud på 75.000 kroner. Det blev politisk bestemt på det seneste møde i Udvalget for sundhed, kultur og fritid. Næppe var avisen på gaden denne grå og triste torsdagsmorgen, før en læser var i røret for at gøre opmærksom, at vi ikke skal længere tilbage end ved budgetvedtagelsen i november, da Vejen Byråd godkendte et budget med nedskæringer på ældreområdet. Hvordan kunne det så være rimeligt at bevilge penge til noget, der ikke ligefrem er velfærd? Holdningen fra vedkommende læser er taget til efterretning, og den pågældende blev også opfordret til et debatindlæg. Men der blev takket nej. Det var alene holdningen, der skulle afleveres. Der kan sagtens være dem, som ser en sådan bevilling i et kritisk lys, når politikerne i forbindelse med budgettet vedtager nedskæringer på eksempelvis ældreområdet. Ikke desto mindre så er holdningen herfra entydig; Det er altså at blande æbler og pærer. Det ville være alt for let – og også forkert – at sige nej til et kulturelt fyrtårn, som Vejen Garden vitterlig er, fordi der nu engang er foretaget nedskæringer på andre områder. Gardens præstationer i ind- og udland er indiskutable – og har været det i en endog ganske lang årrække. Vejen Gardens talentfulde unge og erfarne kræfter har adskillige gange været på podiet rundt omkring, og alene de mange danske mesterskaber, som er hentet hjem, vækker begejstring. Der skal for mange såmænd ikke mere til, end at garden trækker op ved et arrangement, før stoltheden melder sig. Det er ikke kun herhjemme, at Vejen Garden nyder respekt. Det gør garden også i udlandet, og forude venter eksempelvis deltagelse ved Berlin Tattoo senere i år samt EM i Rastede i 2021 og medvirken i Bremen Tattoo ligeledes i 2021. Garden er med til at sætte Vejen på kortet – også internationalt. Det hører ligeledes med, at Vejen Garden langt fra kun er de talentfulde drenge og mænd, som udgør fællesskabet. Bag garden er der et effektivt og travlt bagland, som med en stor frivillig indsats arbejder på at skabe de bedst mulige betingelser og rammer for, at garderne kan udfolde deres talenter. At der skal bruges penge på professionelle instruktører viser blot, at Vejen Garden er kommet op i en liga, hvor det koster at være med. Derfor er der ikke noget at indvende imod, at garden er kommet på den kommunale finanslov. GOD SØNDAG

Danmark

Hård straf for at bruge mobilen bag rattet: Så mange har fået et klip i kørekortet

Annonce