Annonce
Indland

Daybed og bonusdatter er blandt 205 tilføjelser i ordbog

Den digitale udgave af Retskrivningsordbogen er i 2019 blevet opdateret med 205 nye opslagsord.

Ordforrådet i det danske sprog bliver udvidet år efter år - i hvert fald hvis man kigger i den danske retskrivningsordbog.

Således er den digitale udgave af ordbogen i 2019 blevet opdateret med 205 nye opslagsord.

Det skriver Dansk Sprognævn, der udgiver Retskrivningsordbogen, på sin hjemmeside.

På listen over nye ord er flere engelske begreber, der er blevet en del af daglig tale i Danmark.

Det gælder blandt andet ord som "daybed", "influencer", "instagrammer" og "streetfood".

På listen optræder også en række ærkedanske ord som "langtidsstegning", "bonusdatter" og "klimamål", som altså i 2020 vil være at finde i den digitale udgave af Retskrivningsordbogen.

Dansk Sprognævn opdaterer hvert år Retskrivningsordbogen med nye opslagsord.

De fleste af tilføjelserne er dog ifølge Dansk Sprognævn ikke særligt nye.

Det er ord, der blandt andet er kommet med, fordi de dækker et område, som har været underrepræsenteret i Retskrivningsordbogen.

Det kan også være ord, som brugerne har forsøgt at slå op, men ikke har fundet under en søgning.

Den trykte ordbog, som udkom i 2012, er stadig gældende. Det betyder, at alle stavemåder, der optræder i den trykte udgave, stadig er korrekte, selv om der er tilføjet nye opslagsord i den digitale udgave.

/ritzau/

Annonce
Dansk Sprognævns liste over nye opslagsord i Retskrivningsordbogen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fortsæt nu endelig bare det gode arbejde

Det har siden september kostet et velfortjent klip i kørekortet, hvis politiet opdager, at du roder med din mobiltelefon, mens du kører bil. 6814 bilister har følt konsekvensen af den strammede lovgivning. Det er mange, men det er ikke en eneste for mange. Tvært imod. Det var på høje tid, at konsekvensen for åbenlyst uopmærksom adfærd i trafikken blev takseret hårdere. Politiet anslår, at op mod 30-35 procent af uheld og ulykker i trafikken skyldes uopmærksomhed. Mennesker kommer alvorligt til skade. Nogen kære dør. Fordi andre mener, at det er nødvendigt at læse en sms, kigge på Facebook, skrive en besked i Messenger, lede efter musik på Spotify. Mens bilen tordner afsted gennem landskabet. Det tager ikke meget mere end fire sekunder at læse en sms og besvare med et thumbs up, en smiley eller et hjerte. Mange af os har gjort det. Men fire sekunder er knap 60 meter hen ad vejen ved skolen. Det er knap 90 meter på landevejen. Og næsten 125 meter på motorvejen, hvor fartbegrænsningen er 110 kilometer i timen. I blinde. Det er livsfarligt, og selvfølgelig skal den slags ligegyldighed med andres liv og helbred koste noget mærkbart. Leder af færdselspolitiet ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Knud Reinholdt, havde forventet, at flere ville lade mobilen ligge, da klippereglen trådte i kraft i september. Det forventede han med afsæt i erfaringer, fra dengang hastighedsforseelser begyndte at koste klip. Sådan er det desværre ikke gået. Der er ikke noget i antallet af klip, der tyder på bedring. Der er ikke noget i færdselspolitiets oplevelser, der tyder på det. I virkeligheden er det nok ikke så overraskende. Vi - og det vi gælder altså næsten os alle - har fået et helt utroligt tæt forhold til vores mobiltelefoner, og vi sætter den over venner, familie, koner og børn i masser af sociale sammenhænge. Der er det dog ikke strafbart, blot tankevækkende. I trafikken derimod skal vi ikke acceptere det. Det tog tid med alkohol og det at føre bil, men det blev dog med tiden totalt uacceptabelt. Vi må samme vej med mobilen, og vejen går over en række klippede kørekort. Klø på, kære politi. Vi trænger tydeligvis til kollektiv opdragelse, og den må være lidt hårdhændet. Hver og en af dem I klipper har fortjent det.

Danmark

Hård straf for at bruge mobilen bag rattet: Så mange har fået et klip i kørekortet

Annonce