Annonce
Vejen

De afviste syrere fra Andst: SF rejser sagen i Folketinget

Dania Al-Kholi (til venstre) og Hussam Al-Kholi forklarede deres sag for Iben Lehmann Rasmussen (SF i Kolding) og folketingsmedlem Karina Lorentzen fra SF (yderst til højre). Sidstnævnte vil nu rejse sagen i Folketinget og stille spørgsmål til ministeren. Pressefoto
Karina Lorentzen blev berørt af møde med Al-Kholi-søskende. Hun savner en ordentlig forklaring fra regeringen om, hvorfor Danmark går enegang i forhold til hjemsendelser til Damaskus.

Vejen/Kolding: Et møde mandag med det syriske søskendepar Hussam og Dania Al-Kholi fra den syriske familie med base i Andst, der har fået inddraget deres opholdstilladelse i Danmark, får nu folketingsmedlem og retsordfører for SF, Karina Lorentzen, til at rejse syrer-sagerne i Folketinget.

- Jeg kommer til at stille spørgsmål til ministeren (Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye, Socialdemokratiet, red.), og det er også en sag, som vores udlændingeordfører (Carl Valentin, red.) kommer til at hanke op i. Jeg kan jo godt undre mig over, at vi ikke en gang har en ambassade i Damaskus, og der på hjemmesiden står, at det handler om sikkerheds-situationen. Og vi så i øvrigt godt synes, at folk kan rejse dertil. Det rimer ikke rigtigt, og jeg tænker, at det må være noget af det, vi må få en forklaring på, siger Karina Lorentzen.

Ministeren har 30 dage til at bevare spørgsmålet, når det er formuleret og indsendt.

Annonce

- Men jeg kunne også godt forestille mig, at jeg stiller nogle spørgsmål, som kan besvares i salen. Vi har sådan nogle onsdagsmøder, hvor man kan stille spørgsmål, der kan gå lidt hurtigere for ligesom at få taget hul på snakken, siger Karina Lorentzen.


Jeg kan jo godt undre mig over, at vi ikke en gang har en ambassade i Damaskus, og der på hjemmesiden står, at det handler om sikkerheds-situationen.

Karina Lorentzen, folketingsmedlem for SF


"Et slag i luften"

SF'eren er berørt af mødet med søskendeparret fra Andst.

- Der er tale om to unge mennesker, der virker velintegrerede. De er i gang med at tage uddannelser, har fritidsjob og har lavet frivilligt arbejde. De er på alle måder godt i gang med at være en del af det danske samfund. De ligger ikke nogen til last. Derfor har jeg også en lille smule svært ved, at man på den måde giver dem en besked om, at de skal rejse frivilligt ud. Specielt når vi ikke har en hjemsendelsesaftale med Syrien og ikke en gang kan tvangsudsende dem, siger Karina Lorentzen og fortsætter:

- Så er det jo lidt et slag i luften og sige, I skal bare rejse, og hvis I ikke gør det af jer selv, så placerer vi jer på et udrejsecenter, hvor I med sikkerhed bliver en byrde for det danske samfund. Derfor vil jeg prøve at se, om vi kan rokke ved den beslutning, siger Karina Lorentzen.


Det er jo lidt et slag i luften og sige, I skal bare rejse, og hvis I ikke gør det af jer selv, så placerer vi jer på et udrejsecenter, hvor I med sikkerhed bliver en byrde for det danske samfund. Derfor vil jeg prøve at se, om vi kan rokke ved den beslutning

Karina Lorentzen, folketingsmedlem for SF


Annonce

Hjerne og hjerte

Karina Lorentzen understreger, at det ikke kun handler om søskendeparret og familien fra Andst.

- Det handler jo om alle andre, der er i en lignende situation. Jeg synes, at hvis man laver en udlændingepolitik med hjerne og hjerte på en gang, så burde vi se på, at når det ikke er muligt at sende folk hjem alligevel, så må det som minimum være muligt at have adgang til at få færdiggjort en uddannelse, siger Karina Lorentzen.

SF'eren anerkender, at Flygtningenævnet er et uafhængigt organ, når sagerne skal behandles.

- Men jeg synes jo, det bølger frem og tilbage i Syrien. Så er der konflikt. Så er der ikke konflikt. Der er områder, hvor IS stadig har greb i noget. Der er et område, hvor kurderne er, hvor der jævnligt er konflikter med Tyrkiet. Jeg synes, sikkerhedssituationen er ustabil, siger Karina Lorentzen og fortsætter:

- Jeg gætter på, at det er også noget, man tager bestik af i andre EU-lande, og der er jo ikke på nuværende tidspunkt andre lande end Danmark, der siger, at nu er det så sikkert, at I kan rejse ud, siger Karina Lorentzen.

Sagen kort

Den syriske familie med base i Andst ved Vejen består af Dania Al-Kholi, 22 år og bosiddende i Vejen Kommune. Hun æser HF på Kolding HF og VUC og står til at blive HF-student til sommer.

Hussam Al-Kholi, 20 år og bosiddende i Kolding. Hussam går i 2. G på Hansenberg i Kolding (HTX).

Lana Al-Kholi, 15 år og bosiddende hos forældrene i Andst. Lana går i 9. klasse på Østerbyskolen i Vejen.

Nahed Al-Shibley, 46 år og bosiddende i Andst. Nahed går på Sosu-uddannelsen i Esbjerg og står overfor et praktikforløb på Kærdalen i Vejen.

Hicham Al-Kholi, 58 år og bosiddende i Andst. Hicham er arbejdssøgende og uddannet ingeniør. Han har tidligere arbejdet hos Vejen Forsyning i fire år.

Familien blev familiesammenført i Danmark i september 2015 og blev samlet i Andst, men har nu fået afslag på at få forlænget deres opholdstilladelse. Sagen er anket til Flygtningenævnet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce