Annonce
Aabenraa

De Bare Damer i opråb: Byg vinterbaderhus nu

Her i januar er det mørkt, når De Bare Damer dypper sig i fjorden ved Sønderstrand. Fra venstre Karin Riege Nissen, Else Nielsen og Christa Hohlmann, bagest Irene Christensen. Foto: André Thorup
Hver morgen mødes en gruppe modne kvinder på Sønderstrand og dypper sig i fjorden. De mener, at nye faciliteter til omklædning skal bygges nu.

AABENRAA: Sådan en blæsende januarmorgen er det mørkt, og der er langt ud til enden af broen.

Alligevel mødes en gruppe kvinder hver morgen klokken 7.45 til en frisk badetur.

De kalder sig DBD – De Bare Damer eller De Badende Damer, hvis det skal være til pænt brug.

Annonce

- Det hjælper på min slidgigt. Jeg har ikke mærket det, siden jeg begyndte at bade i 2018, fortæller Irene Christensen på vej ud ad broen.

Og flere af kvinderne har tilsvarende erfaringer. Men det handler også bare om velvære.

– Det giver en god start på dagen. Man kommer tidligt op og i gang. Først badede jeg et par gange om ugen, men nu gør jeg det hver dag, siger Christa Hohlmann.

Kvinderne fremhæver, at det kolde chok udløser endorfiner – også kaldet lykkehormoner - i kroppen.

I kø til omklædning

For enden af broen står en bænk. Her lægger vinterbaderne deres tøj, inden de bakker ned ad badestigen.

- Vi kunne godt bruge en bænk mere. Hvis vi er flere end tre-fire stykker, kan tøjet ikke være der, siger Karin Riege Nissen

DBD er ikke en forening, men de er 12 kvinder, hvoraf den ældste er 84 år. Nogle kommer hver morgen og andre mere løst. De har en nøgle til omklædningsrummet, der findes i bastionen på stranden. Det er på størrelse med et børneværelse, og nogle morgener er de 15-18 stykker ad gangen. Så folk må stå i kø udenfor. Karin Riege Nissen anslår, at der dagligt kommer 30-40 morgenbadere på Sønderstrand.

Det nuværende omklædningsrum til vinterbaderne på Sønderstrand er ikke stort, og morgenbaderne må stå i kø uden for. Fra venstre Irene Christensen, Karin Riege Nissen, Christa Hohlmann og Else Nielsen. Foto: André Thorup

Ved siden af omklædningsrummet står en pavillon, som kommunen stiller til rådighed for vinterbaderne i Vikingeklubben, der har 70 medlemmer.

- Vi vil gerne melde os ind i Vikingeklubben, men de har ikke plads til at være flere, end de allerede er, så vi afventer, at der kommer bedre faciliteter, siger Karin.

Annonce

Brev til byrådet

På vegne af DBD har Karin skrevet et brev til politikerne i byrådet, hvor kultur- og fritidsudvalget er i gang med at afgøre, om arbejdet med at opføre nye faciliteter til vinterbadere, nye offentlige toiletter og videoovervågning på Sønderstrand skal sættes i gang. Byrådet har afsat 2,8 millioner kroner i budgettet til det.

I brevet fra DBD lyder det: ”Vent ikke til maj, så er der byggerod på stranden hele sommeren, men gå gerne i gang med den planlagte bygning NU.”

I kultur- og fritidsudvalget er der uenighed, da socialdemokraterne og Slesvigsk Parti ikke vil sætte byggeriet i gang, før man har afsluttet en undersøgelse af mulighederne for at få en vandsportsarena ved stenmolen, som ligger tæt på de nuværende faciliteter. Den undersøgelse ventes klar i maj. Men udvalgsformand Lars Kristensen (V) og DF mener, at forbedringerne for vinterbadere skal i gang nu, da der vil gå adskillige år, inden en vandsportsarena bliver klar. Og det er De Bare Damer enige i:

”Vi havde gerne set, at I havde haft større visioner. Men en vandsportsarena med tilhørende bademuligheder har sikkert lange udsigter,” skriver de til politikerne.

Annonce

Mødes til flere ting

Efter det kolde dyp får kvinderne i DBD sig en snak i omklædningsrummet. Er der én, der har fødselsdag, får de som regel også en gewesen at varme sig på.

- I denne coronatid har vi meget fornøjelse af at kunne gøre noget, som ikke er forbudt, siger Karin.

Normalt sker det også, at kvinderne mødes til andre aktiviteter. De fleste af dem bor i de gule blokke bag Flensborgvej. Else Nielsen flyttede til byen i 2016 og er glad for, at hun her kan fortsætte sit ritual med en morgendukkert året rundt - og endda i godt selskab med De Bare Damer.


Vent ikke til maj, så er der byggerod på stranden hele sommeren, men gå gerne i gang med den planlagte bygning NU.

De Bare Damer i brev til byrådet


Debat om nye faciliteter

  • Byrådet aftalte i budgetforliget for 2021 at afsætte 2,8 millioner kroner til at forbedre faciliteterne for vinterbadere på Sønderstrand i Aabenraa. Samtidig skal der bygges nye handicapvenlige toiletter og installeres videoovervågning.
  • Kultur- og fritidsudvalget havde på sit seneste møde et forslag på bordet om en ny, 40 kvadratmeter stor bygning med omklædning, sauna og et mødelokale.
  • I udvalget stemte flertallet imod forslaget. Det var udvalgets tre socialdemokrater og medlemmet fra Slesvigsk Parti. De vil afvente en undersøgelse af mulighederne for at realisere en vision om en vandsportsarena ved stenmolen. Denne skal også have faciliteter for badende. Undersøgelsen ventes klar i maj.
  • Formanden for kultur- og fritidsudvalget, Lars Kristensen (V), mener, at det er et brud på budgetforliget. Han valgte at bruge den såkaldte standsningsret og sende sagen videre til behandling i byrådet. I økonomiudvalget fastholdt socialdemokraterne at stemme imod forslaget, mens de øvrige otte medlemmer stemte for. Efter forslag fra borgmester Thomas Andresen (V) er sagen nu sendt tilbage til kultur- og fritidsudvalget, som har sit næste møde 3. februar. Borgmesteren vil også mødes med udvalget om sagen.
Der er lang vej ad broen for at komme ind i omklædningsrummet. Vinterbaderne drømmer om, at der på længere sigt kommer et badeanlæg, hvor man kan hoppe direkte i vandet. Fra venstre Else Nielsen, Christa Hohlmann, Karin Riege Nissen og Irene Christensen. Foto: André Thorup
Annonce
Aabenraa For abonnenter

Landets bedste række i sigte: Kaptajn Nielsen og hans håndboldkvinder har kurs mod oprykning

Danmark

Lørdagens coronatal: Yderligere 25.034 coronatilfælde - antallet af indlagte falder

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Kræftsyge Tanja har skreget på hjælp til sin retarderede søn i årevis: 8-årige Victor slår sine klassekammerater og kan hverken alfabetet eller tegne en sol – alligevel sidder han i en helt normal skoleklasse

Sydjylland For abonnenter

Jeg skød en impala på min 14-års fødselsdag: Det kunne have været mig, der var endt som en sag hos kommunen

Aabenraa

Væltet borgmester har intet hastværk: Mulighederne er jo mange og eftervederlag sikrer økonomien

Billund

Medbragte knojern med kniv: Udlænding stoppet i lufthavnen

Dall: Derfor frygter de andre blå partier DF's næste formand

Erhverv For abonnenter

10.000 biler i døgnet er ikke til at stå for: Vil bygge tank, vaskehal og fastfoodrestaurant

Aabenraa For abonnenter

Sådan får byrådsmedlemmer tingene til at hænge sammen: Nedsat tid, hurtige ben og køb af ekstra medarbejdertimer

Kolding For abonnenter

Børnefamilie er flyttet fra Frederiksberg og tilbage til Signes barndomshjem på landet: Nu skal de bo med alle bedsteforældre som nærmeste naboer

Redaktørens stol: Så meget tid må en kommune simpelthen ikke have

Haderslev For abonnenter

Tre dybt kriminelle brødre venter på at blive sendt ud af landet

Haderslev For abonnenter

Gittes kuffert er fuld af "guld" - for farveblyanter og limstifter er guld værd i Angola

Esbjerg

Flere skoleelever har behov for særlig hjælp: Forældre føler sig svigtet - og kritiserer kommunen for at glemme børnene

Annonce