Annonce
Kolding

Virksomhed har noget i gære i tom fabrik: Skaber op til 20 nye job

De Danske Gærfabrikker overvejer at købe Dakas gamle fabrik i Lunderskov, hvor Daka tørrede blod indtil for et år siden. Nu vil De Danske Gærfabrikker tørre gær på fabrikken. Arkivfoto: Annelene Petersen/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix
De Danske Gærfabrikker er tæt på at købe Dakas tidligere fabrik i Lunderskov, hvor virksomheden vil tørre gær på det anlæg, hvor Daka tidligere tørrede blod. Hvis produktionen kommer i gang, skal der ansættes op til 20 medarbejdere på fabrikken.

Lunderskov: For et år siden lukkede Daka ned for fabrikken. Men nu er der udsigt til, at der igen kommer liv på adressen på Dakavej i Lunderskov. Det er De Danske Gærfabrikker, der vil købe fabrikken til at tørre gær. Virksomheden har allerede ansat en håndfuld medarbejdere, der arbejdede på stedet for Daka indtil for et år siden, og fabrikschef Bent Hansen er også klar.

- Planen er, at vi skal udnytte de tre spraytørringsanlæg, der er på fabrikken i Lunderskov. Her skal vi primært tørre gær, der bliver brugt til dyrefoder, siger Bent Hansen.

Der bliver altså ikke produktion af gær på fabrikken. Tørringsanlægget bliver også gjort klar til at håndtere gær, der kan bruges i fødevarer til mennesker.

Men inden De Danske Gærfabrikker køber fabrikken, skal virksomheden være sikker på, at der må arbejdes med gær på stedet. Den nuværende lokalplan giver mulighed for, at virksomheder kan anvende animalske råvarer i produktionen, men det skal altså udvides til gær, og det kræver, at Kolding Kommune udarbejder et tillæg til lokalplanen. Hvis det hele falder i hak, så forventer fabrikschefen, at produktionen går i gang først i det nye år.

- Vi forventer, at vi skal tørre cirka 70 tons om dagen i hvert tårn, og da en lastbil kan tage cirka 35 tons, så forventer vi, at der ankommer mellem fem og ti lastbiler om dagen, siger Bent Hansen, der regner med, at der skal ansættes samlet 15 til 20 mand til at køre fabrikken.

Annonce

Kort om De Danske Gærfabrikker

På De Danske Gærfabrikker i Grenaa har i mere end 40 år produceret gær til bagning, vinproduktion og fødevareproduktion, samt som ernæring til mennesker og dyr. De Danske Gærfabrikker udspringer af De Danske Spritfabrikker, som blev grundlagt i 1881 – under navnet Dansk Gær Central A/S. I 2007 købte den canadiske koncern Lallemand Inc De Danske Gærfabrikker. Den familieejede virksomhed Lallemand Inc har hovedsæde i Montreal og ejer flere end 25 fabrikker fordelt i Nordamerika, Europa og Sydafrika.

Bekymring over lugtgener

Oplægget til den nye lokalplan er færdig om cirka tre uger, og efterfølgende kommer lokalplantillægget i høring i fire uger. Virksomheden holdt i sidste uge et informationsmøde for omkring 40 naboer, og her var det blandt andet spørgsmålet om lugtgener, der blev luftet.

- Vi vil selvfølgelig gerne informere om blandt andet lugt og andre spørgsmål. Fabrikken er udstyret med noget af det nyeste udstyr, når det handler om, at lugten ikke må slippe ud i naturen. Det gør også, at vi ikke kommer i nærheden af de grænser, der er for luftemission på området.

Kommer der lugtgener?

- Det vil i hvert fald være meget begrænset. Men vi kan ikke garantere noget, hvis der sker et uheld. Fabrikken er bygget sådan, at lugten bliver samlet, så den ikke kommer ud i naturen.

Var det spørgsmålet om lugt, der bekymrede mest på mødet?

- Ja, det var det. Der var nogle, der havde hørt om vores fabrik i Grenaa, hvor der har været lugtgener. Men vi kan på det kraftigste afvise, at det bliver tilfældet i Lunderskov. Der er ingen produktion af gær i Lunderskov, siger Bent Hansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Spændende projekt med Tilflytterbolig

Det går op og ned for landsbyerne. Sådan er det rundt i landet, og sådan er det også her i Vejen Kommune. Et par eksempler fra den seneste tids artikler her i JydskeVestkystens Vejenudgave afspejler meget godt, at det står sådan til: I Hovborg er der et mål om at uddele velkomstkurve til de borgere, som flytter til landsbyen. Men den målsætning er blevet en udfordring, simpelthen fordi der flytter så mange til landsbyen, et det endog er svært at følge med at få uddelt velkomstkurvene. I den østlige ende af kommunen – i Andst – har landsbyens dagligvareforretning, Høkeren, mistet omsætning. Andst er ellers en af de landsbyer, hvor der også har været god gang i tilflytningen og byggeri af nye huse gennem de senere år. Hver sin landsby – med hver deres udfordringer. Men tilbage til Hovborg. Selv om det på jævnt vestjysk kan konstateres, at ”det egentlig går udmærket” i Hovborg, hvor der findes en brugsforening, en kro, virksomheder samt et aktivt foreningsliv, så bliver øjnene alligevel ikke lukket for, at der hele tiden skal gøres noget for ikke bare at fastholde tingene, som de er; nej, der skal også udvikling til. Lokalrådet i Hovborg har just afviklet et møde, hvor det netop handlede om, hvad der skal til for at skabe udvikling og fremdrift, der kan være med til at sikre landsbyens overlevelse. Et af udgangspunkterne for mødet er den statistiske kendsgerning – en træls én af slagsen – nemlig, at der rundt i landet de seneste ti år er flyttet 40.000 beboere fra de små samfund og ind til byerne. Det er tæt på, at tallet matcher indbyggertallet i hele Vejen Kommune. En del af lokalrådets møde kom til at handle om projekt Tilflytterbolig, som Hærvejsklyngen – Hovborg, Lindknud, Gjerndrup, Gesten og Bække – er langt fremme med. Ikke færre end 16 projekter er i gang rundt i landet, og her lokalt har Hærvejsklyngen planer om at købe den tidligere børnehave-ejendom i Lindknud og ombygge den til en Tilflytterbolig. En Tilflytterbolig er rettet mod familie eller par, der ikke er bosiddende i den pågældende landsby, men som af jobmæssige årsager ønsker eller overvejer at flytte tættere på sin nuværende eller kommende arbejdsplads. Tilflytterboligen giver mulighed for, at familien eller parret kan finde ud af, om et nyt lokalsamfund og et eventuelt nyt job er det rigtige valg, inden man investerer i en bolig i et område, man ikke kender. I disse år er der god gang i udviklingen af arbejdspladser i Vejen Kommune, hvilket skaber et potentiale for nye tilflyttere. Den tilflytterkampagne, som Vejen Kommune og UdviklingVejen har i gang, suppleres rigtig fint med projektet med en Tilflytterbolig. Det bliver derfor spændende at følge projektet i Lindknud, og om det efterfølgende lykkes at få en Tilfytterbolig i hver af de fem landsbyer i Hærvejsklyngen. GOD SØNDAG

Annonce