Annonce
Indland

De første døde mink er gravet op nær Holstebro

De indledende øvelser med at opgrave de omkring 13.300 ton aflivede mink er begyndt med en prøveopgravning ved Nørre Felding. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix
Arbejdet med at få de omkring 13.000 ton mink op af jorden og brændt er begyndt i Nørre Felding ved Holstebro.

Arbejdet med at grave døde mink op er torsdag morgen gået i gang i Nørre Felding syd for Holstebro.

Minkene blev gravet ned i slutningen af 2020, men nu skal de cirka fire millioner døde dyr op af jorden og til endelig forbrænding.

Og i takt med at dyrene når overfladen, breder en sødlig lugt sig i overfladen.

- Når man kommer ind på området, er der en lugt af død. Det er en sødlig affaldslugt, der hænger i luften, siger Mikkel Berg Pedersen, der er Ritzau Scanpix' udsendte på stedet.

Men stanken er ikke så fæl som frygtet for den udsendte fotograf, der havde væbnet sig med næsepropper for at beskytte sanserne mod den frygtede odør.

- Dem blev der slet ikke brug for, selv om det jo ikke er en behagelig lugt, siger han.

Også TV Midtvests journalist beskriver, at "det er peanuts sammenlignet med at stå i en grisestald".

Klokken var ifølge regionalmediet endnu ikke blevet 04.00 torsdag, før de første maskiner begyndte på arbejdet.

Borgere i områderne nær minkgravene er på forhånd blevet advaret om, at det kan lugte slemt. Også støj kan genere, fortæller fødevareminister Rasmus Prehn (S).

- Jeg skal beklage, at det er forbundet med noget støj og noget lugt, men jeg tænker, at beboerne hellere vil have det i en kort periode, og så ved de, at problemet er løst, end at leve med uvisheden i mange år frem.

- Det tænker jeg, vi alle gerne ville have været foruden. Men det er en omkostning, der er med. Når det er overstået, har vi til gengæld også elimineret de problemer, der måtte være, siger han torsdag morgen på vej til Nørre Felding.

Klokken 04.30 kørte første lastbil fyldt med mink fra militærområdet i Nørre Felding mod Sønderborg, efter at gravkøer havde skovlet minkene op fra jorden og læsset dem. Det skriver TV2.

Torsdagens arbejde er en prøveopgravning. Her bliver det afsløret, hvilken tilstand minkene er i efter et halvt år under jorden, hvor de har været svøbt i kalk. Det bliver også testet, hvor længe det tager at brænde de døde dyr.

Hos AffaldPlus i Næstved er minkene blandet sammen med andet affald og brændt uden problemer.

- Vi kan ikke se hverken på produktionen, aske eller slagger, at der er noget bemærkelsesværdigt, siger energichef Ole Andersen.

Forbrændingsanlægget var også med til at brænde mink i slutningen af 2020, hvor nogle mink fra farme på Sjælland blev aflivet.

Det er et politisk flertal på Christiansborg, som i december besluttede, at minkene skal graves op.

Opgravningen sker efter et halvt år, fordi det er vurderet, at minkene ikke længere udgør en smitterisiko.

Når arbejdet nær Holstebro er overstået, går man i gang med at grave mink op fra lignende grave nær Karup.

Planen er, at alle dyrekadaverne skal være gravet op og brændt i midten af juli.

/ritzau/

Den citerede artikel hos TV Midtvest
Den citerede artikel hos TV2
Tidligt torsdag begyndte arbejdet med at grave mink op nær Holstebro, så de kunne køres til et af de 13 forbrændingsanlæg, som skal brænde de 13.000 ton døde mink. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix
Når minkene er oppe af gravene og brændt er de problemer, der måtte være, elimineret, sagde fødevareminister Rasmus Prehn (S) på vej til minkgrav nær Holstebro torsdag morgen. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Se højdepunkterne fra en magisk EM-aften: Danmark tævede Rusland og bragede i ottendedelsfinalen

Annonce