Annonce
Esbjerg

De første partier er ude: SF og Enhedslisten har forladt budgetforhandlinger

Gruppeformanden for SF, Diana Mose Olsen (t.v.), og Sarah Nørris fra Enhedslisten er gået fra budgetforhandlingerne på Esbjerg Rådhus. Fotocollage: Heidi Bjerre-Christensen.
Det var svært at gå, men endnu sværere at blive, lyder det fra SF og Enhedslisten, efter at de onsdag formiddag forlod de igangværende budgetforhandlinger i Esbjerg.

Esbjerg Kommune: SF og Enhedslisten sidder ikke længere med om bordet, hvor repræsentanterne for de forskellige partier i Esbjerg Byråd i denne uge forhandler om det kommunale budget.

Diana Mose Olsen (SF) og Sarah Nørris (EL) forlod forhandlingerne op ad formiddagen onsdag, og selv om det var svært at gå, ville det være endnu vanskeligere at blive, siger de begge om den spareopgave, der ligger foran byrådet og som kræver, at der skal findes 145 årlige millioner kroner i det kommunale budget.

- Det er mængden af besparelser på velfærdsområderne, som vi ikke kunne være med til. Vi har allerede været nødt til at sluge nogle ting, som ikke er rare, og det gjorde vi, fordi vi vurderede, at vi måske på den måde kunne redde noget andet eller i al fald midlertidigt kunne holde hånden under det. Men jo længere, vi kom ned i spareforslagene, jo vanskeligere blev det at skulle stå til ansvar for senere, siger Diana Mose Olsen og Sarah Nørris samstemmende.

Annonce

Skatte-straffen

  • Hvis politikerne i Esbjerg Byråd skulle vælge at se stort på, at man kun har fået tilladelse til at hæve skatter til et samlet beløb på 26,1 millioner kroner og hæve skatten ud over den ramme, vil kommunen de kommende fire år skulle betale først 75 procent og siden 50 og 25 procent af indtægten fra skattestigningen.
  • Først i 2024 ville Esbjerg Kommune derfor kunne få fuldt udbytte af den hævede skatteprocent.

Mandat slap op

Ifølge Diana Mose Olsen har hun haft et forholdsvis bredt mandat fra SFs bagland, og i mange år har SF været en del af budgetforliget og prioriteringen af midler, men det er blevet vanskeligere og vanskeligere at stå på mål for besparelser år efter år på kernevelfærdsområder, siger hun.

- De besparelser, der ligger på bordet, er besparelser på de allermest sårbare mennesker, og jeg kunne ikke forsvare at løbe resten af besparelserne igennem og acceptere flere, når jeg ikke kunne se, at der i sidste ende ville komme noget tåleligt ud af det. Jeg hepper på, at Socialdemokratiet bliver siddende, for det er heller ikke en ønskesituation, hvis det bliver et rent blåt budget, men mit mandat var ikke til mere, siger SFs gruppeformand.

Ring bare, Jesper

Sarah Nørris påpeger, at hverken Enhedslisten eller SF er gået til forhandlingerne med "hellige køer", men til gengæld har en sådan været til at få øje på ovre i blå blok, når det gælder det økonomiske råderum.

Både Enhedslisten og SF har talt for, at skatten skal sættes op - også længere op, end Social & Indenrigsministeriet mandag gav tilladelse til. Og begge partier mener, det ville være rimeligt, hvis dækningsafgiften - den særlige virksomhedsskat - blev genindført, ligesom de gerne så, at der blev skruet op for grundskylden.

- Virksomhederne siger til os, at det er vigtigt for deres rekruttering og fastholdelse af dygtige medarbejdere, at kommunen leverer på kernevelfærd - ordentlige daginstitutioner og skoler med flere lærere og pædagoger. Og de ønsker også kortere behandlingsfrister på eksempelvis byggesager og andet, de søger på. Så må de også være med til at betale gildet i form af en dækningsafgift, siger Sarah Nørris.

- De vil have megen velfærd, men det er ikke bare en kommunal opgave. Det er en fælles opgave, og jeg mener, vi skal køre på alle parametre og skaffe de millioner til budgettet, så vi ikke skærer alt ned til sokkeholderne. At vi så i nogle år frem i tiden skal betale en straf for at have sat skatten højere op uden tilladelse, det mener jeg, vi skal tage med, supplerer Diana Mose Olsen.

Begge partier er rede til at dukke op ved forhandlingerne igen, hvis de blå partier skifter standpunkt og går med til at skaffe finansiering via øgede skatteindtægter.

- Borgmesteren kan bare ringe, hvis vi skal komme tilbage, siger Sarah Nørris.

Indtil videre sidder Socialdemokratiet, De Radikale, De Konservative, Borgerlisten, Dansk Folkeparti og borgmesterpartiet Venstre stadig ved forhandlingsbordet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Se billederne: Ribe centrum er oversvømmet

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

112

Vandet truer flere steder: Oversvømmelser og store mængder regn giver problemer landet over

Sønderborg

Regn og storm ved mindehøjtidelighed i Bøffelkobbel

Annonce