Annonce
Danmark

De fem vigtigste pointer fra mandagens coronapressemøde: Her går det godt

Mandag kl. 12 havde Sundhedsministeriet indkaldt til pressemøde om coronasituationen i Eigtveds Pakhus i København. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Mandagens pressemøde havde til formål at informere om status på coronasituationen i Danmark. Ingen nye restriktioner er i sigte - heldigvis, fristes man til at skrive. Få her et overblik over de vigtigste pointer om situationen lige nu.

Pressemøde: Mandag middag indkaldte Sundhedsministeriet til pressemøde for at give en status på coronasituationen i Danmark lige nu.

Her deltog sundhedsminister Magnus Heunicke (S), direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm, direktør i Statens Serum Institut Henrik Ullum, direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed Anette Lykke Petri og rigspolitichef Thorkild Fogde.

Avisen Danmark giver dig her et overblik over de fem vigtigste pointer fra pressemødet.

Annonce

1 Smitten stiger

På mandagens pressemøde indledte sundhedsminister Magnus Heunicke (S) med at fortælle om den aktuelle smittesituation. Udviklingen er ikke til at tage fejl af: Smitten stiger.

Selvom stigende smittetal gennem det sidste snart halvandet års tid har været næsten lige skræmmende hver gang, er det dog ikke noget, der vækker stor bekymring. Tværtimod er det ganske forventeligt, eftersom landet i løbet af de seneste uger har åbnet for flere og flere dele af samfundet efter mange måneders nedlukning.

- Det er ikke nogen alarmerende udvikling. Det er vigtigt at understrege. Det er helt som forventet, lød det fra ministeren på mandagens pressemøde.

Særligt den yngre del af befolkningen vil stå for smittetilfældene i den kommende tid, er forventningen. Det skyldes især, at netop de unge er blandt de sidste, der får tilbudt coronavaccine.

2 Vaccinekalenderen skubbes

Imens sundhedsministeren med sit slæng talte på pressemødet mandag, blev Sundhedsstyrelsens vaccinationskalender opdateret.

Her fremgår det nu, at den forventede dato for, hvornår den sidste voksne dansker, der ønsker det, er vaccineret, er den 29. august. Dermed er kalenderen skubbet med en uge.

Senest blev vaccinekalenderen skubbet som følge af beslutningen om at droppe Johnson & Johnson-vaccinen i det danske vaccinationsprogram. Denne gang skyldes skubbet blandt andet nye prognoser om levering af den tyske vaccine Curevac, som endnu ikke er godkendt til brug herhjemme. 

3 Flere lokale nedlukninger

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) talte på pressemødet også om de lokale nedlukninger, som i efterhånden en rum tid har været en central del af den danske coronastrategi.

Her blev det understreget, hvor vigtigt et redskab netop de lokale nedlukninger er for at undgå mere smitteopblusning.

I øjeblikket er Hørsholm Kommune lukket ned som følge af for høj smitte. Tidligere har mange andre kommuner - og sogne - også været lukket af samme årsag.

Ifølge Anette Lykke Petri, direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed, har vi langt fra set den sidste lokale nedlukning.

- Vi vil se flere, men også kortere, lokale nedlukninger. Det skal være med til at slå smitten ned hurtigt, sagde hun.

I Holstebro Kommune nærmer man sig lige nu også en kritisk grænse. Her har man nemlig oplevet en stor opblusning af smitte efter 21. april, hvor blandt andet restauranterne kunne åbne for gæster igen. Søndag blev kommunens incidenstal (smittetilfælde pr. 100.000 indbyggere, red.) målt til 235,9. Ved en icidens på 250 eller mere skal hele kommunen lukkes ned, som reglerne er lige nu.

4 Tilvalgsmodel i høring

I sidste uge besluttede politikerne i Folketinget, at danskerne selv skal have mulighed for at tilvælge vacciner fra både AstraZeneca og Johnson & Johnson, som begge er godkendt til brug i EU, men som Sundhedsstyrelsen har valgt at udelukke fra brug i den danske vaccineindsats på grund af risiko for voldsomme bivirkninger.

Mandag meddelte sundhedsministeren, at en bekendtgørelse om den tilvalgsmodel, som politikerne stemte for, nu er sendt i høring.

Ønsket er, at den første dansker frivilligt kan blive vaccineret med en af de to vacciner hurtigst muligt, men der er endnu ikke fremlagt nogen tidshorisont.

Direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm vurderer, at de, der vil være mest tilbøjelige til at vælge en af de to ellers udelukkede vacciner, er de, der skal vente længst tid på en vaccine fra de øvrige vaccineproducenter - altså personer under 40 år.

5 Her går det godt

- Hvis vi ser på, hvordan smitten har udviklet sig siden oktober, så er det gået godt i Danmark, lød det på pressemødet fra Henrik Ullum, direktør i Statens Serum Institut.

Til de fremmødte journalister viste han en graf, som afslørede et nogenlunde stabilt niveau af smittetilfælde gennem længere tid - kun afbrudt af forhøjet smitte omkring jul.

Selvom smittetallene er for opadgående efter de seneste genåbninger, er det ikke noget, vi ikke kan håndtere, lød et af budskaberne på mandagens pressemøde.

I øjeblikket er der kun ganske få indlagte på intensivafdelinger på de danske sygehuse som følge af coronasmitte. Mandag lød antallet på 27 intensivpatienter.

På pressemødet var også rigspolitichef Thorkild Fogde til stede. Ifølge ham går det generelt godt med coronapasset. Det er nemlig politiets opfattelse, at de danske erhvervsdrivende går op i at efterleve de restriktioner, der er givet på den front.

Annonce
Annonce
Tønder

Vej spærret efter uheld ved jernbanebom: To biler og tog involveret

Tønder For abonnenter

Fra slot til småt: Forskellen på det dyreste og det billigste hus i Tønder Kommune er lidt mere end syv millioner

Sydjylland

Kan koste dig flere millioner: Mange hundeejere glemmer lovpligtig forsikring, og det kan blive hundedyrt

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Tchamba-fodbold i Haderslev

Sønderjylland For abonnenter

Mor tog drastisk beslutning for at passe på sin stille søn: - Jeg  kommer til at skulle kæmpe for ham resten af skolegangen

Danmark

Søndagens coronatal: 893 nye smittede

Danmark

Se Danmark: Livredderne holder stranden sikker

Aabenraa

- Tom, vi er nødt til at have Tørfisk i haven! Ægtepars private fest ender som en minifestival

Sport

Dette gik du glip af i nat: Dansk kajakhåb stryger sikkert i semifinalen ved OL

Esbjerg For abonnenter

Hviding asylcenter kører på laveste blus med 135 beboere

Livsstil For abonnenter

Så dyrt kan det blive, hvis din hund ikke er ansvarsforsikret

Sydjylland

Københavnerne har næsten dobbelt så mange antistoffer som syddanskerne: Så mange mennesker i Region Syddanmark har haft corona

Annonce