Annonce
Haderslev

De forsvarede Danmark 9. april 1940: Nu er den sidste veteran faldet

Vagn Jepsen med rullator mindedes 9. april i år de faldne på Sønderbro. Arkivfoto: Larz Grabau

100-årige Vagn Baagø Jepsen er død. Han var med under kampene mod de tyske besættelsestropper den 9. april 1940.

HADERSLEV/JELS: Den sidste veteran fra kampene den 9. april 1940 i Haderslev er død. 100-årige Vagn Baagø Jepsen fra Jels døde lørdag den 1. september.

- Det er lidt vemodigt, siger seniorsergent og kontakt- og velfærdsbefalingsmand Bent Juhler fra Haderslev Kaserne.

Vagn Baagø Jepsen var trofast gæst både til 9. april arrangementerne i Haderslev og til lysfesten. Han var med til begge i år.

- Jeg havde fornøjelsen af veteranerne i lidt mere end 20 år. Jeg var "praktiske gris" på vore arrangementer i forbindelse med 9. april. Vi var sammen i de dage, hvor det var. Vi begyndte med at lave arrangementer den 8. april hvert år, hvor vi spiste en middag sammen om aftenen. Til sidst kunne de ikke holde til to dage i træk.

Bent Juhler talte med Vagn Jepsen så sent som i juli, da han dukkede op til Bent Juhlers 60-års fødselsdag.

- Vi snakkede om, at han skulle komme til 9. april næste år. "Det må vi jo se", sagde han. Jeg var super glad for, at han kom til åbent hus. Han var ikke godt gående, men han kunne selv komme rundt. Og hovedet fejlede ikke noget. Han var mentalt rigtigt godt med. Han var en beskeden mand, som den generation er. "Jeg har jo oplevet de ting, som jeg skal opleve", sagde han.

Det sidste halve år var Vagn Jepsen alene, efter hans kone døde.

- Han boede jo selv i huset i Jels. Det har været et eksempel til efterlevelse for andre. Han var så meget i vigør, at han kunne klare sig selv.

Vagn Baagø Jepsen begraves onsdag den 5. september ved Jels Kirke klokken 12.30. Det er også den officielle flagdag for Danmarks udsendte. Haderslev Kaserne sender en repræsentant til begravelsen.

Annonce
Tidligere brugsuddeler i Jels, Vagn Jepsen, fyldte 100 år i januar.Arkivoto: Martin Ravn
Haderslev Garnison markerede i 2017 årsdagen for kampene i Haderslev gader i forbindelse med Tysklands invasion den 9. april 1940. Den 99-årige veteran Vagn Jepsen deltog kransenedlæggelsen.Arkivfoto: Jacob Schultz
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Uvenlig behandling af tyskere skal stoppe

Det er en gevinst for den danske del af grænselandet, når tyskere og andre EU-borgere beslutter sig for at købe et hus i Sønderjylland. Sidste år solgte EDC i Rødekro og Nybolig i Padborg i alt 55 huse til udenlandske EU-borgere, hvoraf langt de fleste var tyskere. Det er med til at skabe udvikling i en landsdel, der ellers i mange områder kæmper med faldende befolkningstal. Derfor er det meget bekymrende, at både advokater og ejendomsmæglere i Sønderjylland oplever, at servicen over for de udenlandske huskøbere er blevet forringet i en grad, så det kan risikere at få mulige tilflyttere til at opgive deres forehavende. Den oplevede forringelse er sket i forbindelse med, at den statslige Styrelse for International Rekruttering og Integration siden 1. april har overtaget opgaven med at udstede EU-opholdsbevis til de udlændinge, som vil flytte til Danmark, fordi de er ved at købe et hus i Danmark. Forinden var det Statsforvaltningen, der stod for opgaven. Dengang var oplevelsen hos advokater og mæglere, at udlændingene fra andre EU-lande, inden de flyttede hertil, kunne få det opholdsbevis, der er betingelsen for at kunne gennemføre huskøbet. Men det er ulovligt at gøre det på den måde, mener den statslige styrelse. Den kræver, at udlændingene har bopæl her i landet først, og dermed skal de leje en bolig, før de kan købe én. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) bør i en fart finde ud af, om det virkelig kan passe, at det pludselig skal være så besværligt for en EU-borger at købe et dansk hus. Selv om hans styrelse benægter, at der er lavet om på praksis, er der en række kilder, som har fortalt JydskeVestkysten, at behandlingen af sagerne foregik meget smidigere, da det var Statsforvaltningens opgave. Det må kunne lade sig gøre at genskabe den situation, så Danmark igen kan blive opfattet som et venligt værtsland for EU-medborgere, som kan forsørge sig selv og som har lyst til at købe et hus i vores land.

112

Kvinde påvirket af amfetamin standset

Erhverv For abonnenter

Fællestillidsmand er chokeret over nedlukning: Det er noget rigtig skidt

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];