Annonce
Haderslev

De frivillige bærer Pins' Mærken

Nanna Olesen og Hanne Bergholt havde fra morgenstunden travlt ved grillen. De to kvinder er en del af de mange frivillige ved Pins' Mærken, som i år fejrer 50 års jubilæum. Foto: Ludvig Dittmann
Omkring 200 hjælper til under Pins' Mærken, der i år fejrer 50 års jubilæum. Overskuddet går til foreningslivet, og det gavner sammenholdet.

Gram: Nanna Olesen og Hanne Bergholt har travlt. Indtil klokken 14 skal de denne lørdag vende ringriderne på den store grill ved Pins' Mærken i Gram.

- De første stod her allerede klokken 10, fortæller de to kvinder, som er nogle af de mere end 200 frivillige, der tager en frivillig vagt, når Pins' Mærken traditionen tro afvikles på festpladsen langs Østervej.

I år er ingen undtagelse. Pins' Mærken fylder 50, men Nanna Olesen og Hanne Bergholt er friske. Overskuddet fra Pins' Mærken går nemlig til foreningslivet i Gram:

- Så det går jo til et godt formål, siger Hanne.

- Ja, og så er det jo også lidt hyggeligt, tilføjer Nanna.

De to kvinder er bestemt ikke ene om den vurdering.

I Rosas Kaffebar bliver der solgt kaffe og kager.

- Ja, dem med fløde på, sælger vi jo først i eftermiddag, siger Marlene Riggelsen, der skænker kaffe og tager imod penge fra de mange besøgende:

- Det er rigtig hyggeligt, og det er sådan vi fejrer pinse. Jeg er med for fjerde år, fortæller hun og peger ud mod tombolaen.

- Vi kan tage vores større børn eller mindre børn med, og så lærer de at blive frivillige, tilføjer hun og fortæller, at hun er tidligere gymnast og har siddet i spejdernes bestyrelse - to af de foreninger, der får del i overskuddet fra festlighederne, der begyndte torsdag og slutter mandag eftermiddag.

Et af de store tilløbsstykker ved Pins' Mærken er det gratis sildebord i det store festtelt.

Mens Organist Lasse and his Playboys spiller op, former der sig en lang kø af gæster, der skal har lyst til at få sild på rugbrød.

- Det er jo pinse, så det hører sig til, siger Elna Schmidt, der har tjansen i køkkenteltet sammen med blandt andre Alice Ravn.

Denne frivillige tjans hører også til. Elna og hendes team har ti års jubilæum som hjælpere.

- Så det er blevet en tradition at være her. Vi er de labre sild, griner kvinderne og forklarer, at mændene står i baren og de unge hjælper til ude foran.

Det var datteren, der begyndte, og da hun ikke ville mere, så måtte mor træde til.

- Vi er venner og bekendte, der hjælper med at smøre rugbrød, og vi løber nok ikke tør. Vi har 30 brød og 20 store spande med sild.

- Og det giver altså et godt sammenhold også, tilføjer Alice Ravn.

Annonce
Det er hyggeligt og skaber sammenhold at være frivillig.

Nanna Olesen

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce