Annonce
Aabenraa

De hvide telte er snart fortid: Sygehus firedobler antallet af coronatests i nyt center

Tre medarbejdere fra det nuværende testcenter i teltene ved sygehuset var glade, da de for første gang blev vist rundt af klinikleder Charlotte Pugh, til venstre, i det nye indendørs coronatestcenter i Rødekro. Nu kommer de ind i varmen og får ordentlige faciliteter. Foto: Mette Christine Schulz
På torsdag åbner Sygehus Sønderjylland det nye indendørs testcenter i Rødekro, som erstatter teltene ved sygehuset. Nu kan der dagligt blive testet op til 2000.
Annonce

Rødekro: Fra på torsdag den 29. oktober er det slut med at få taget sin coronatest i sin bil i de hvide telte ved Sygehus Sønderjylland.

Den dag åbner sygehusets nemlig sit nye indendørs testcenter på Skånevej 5 i Rødekro - i en 2100 kvadratmeter stor bygning, som tidligere har huset en møbelforretning.

Der er mange grunde til, at sygehuset nu vælger at droppe teltene og leje sig ind i en bygning.

-  I foråret skulle vi løse en akut opgave, men nu er det blevet hverdag. Som det ser ud nu, skal vi teste hele 2021 med, og det kræver et større setup. Vinteren er på vej, og teltene er for små til den efterspørgsel, der er, og vores medarbejdere skal have ordentlige arbejdsforhold, siger ledende overlæge på Sygehus Sønderjylland, Henrik Skjellerup Struckmann.

Han har sammen med ledende radiograf, Jonna Marott Grau, ansvaret for Sygehus Sønderjyllands testcentre i Aabenraa, Sønderborg, Frøslev og Kruså, og de har brugt meget tid på at finde den rigtige bygning til testcentret.

- Vi har været heldige at finde dette sted, for det lever op til alle vores krav. Der skal mange biler igennem her hver dag, og det kræver god infrastruktur. Det ligger forholdsvist centralt, har den rigtige størrelse, så borgerne kan holde den nødvendige afstand og undgå at krydse hinanden, gode parkeringsforhold og ikke mindst faciliteter til medarbejderne. Det her bliver en afdeling af Sygehus Sønderjylland og skal derfor leve op til de samme krav, forklarer Jonna Marott Grau, som til daglig er leder af Røntgen og Scanning.

Annonce

2000 tests om dagen

Samme dag, som JV var på rundtur i det nye testcenter, var også tre medarbejdere fra podeteltene ved sygehuset ude og se deres kommende arbejdssted. Og der var glæde over de faciliteter, som de nu får, som blandt andet betyder, at de kommer ind i varmen.

- Det bliver virkelig godt, var deres reaktion efter rundturen.

De er en del af det hold på 55 medarbejdere, som lige nu bemander de fire teststeder. Når de nye indendørs centre i både Aabenraa og Sønderborg kører på maksimum, forventer Henrik Skjellerup Struckmann og Jonna Marott Grau, at der er 100 medarbejdere ansat.

- Lige nu kan vi klare 500 tests om dagen i teltene i Aabenraa. Når det her center kører på maksimum, vil vi kunne tage 2000 tests om dagen. Dermed er vi ikke længere hæmmet af den fysiske kapacitet, når politikerne kommer med nye procedurer, siger Henrik Skjellerup Struckmann.

Annonce

Fire teststeder i det sønderjyske

Kapaciteten skal nemlig være større end efterspørgslen til at håndtere de politiske beslutninger som den, der kom for nylig, da politikerne besluttede, at borgere med milde symptomer nu også kan testes uden først at skulle tale med egen læge.

- Vi har fire steder fordelt her i det sønderjyske, og vi vil gerne have folk til at bruge alle fire. Det er Aabenraa og Sønderborg, der er mest eftertragtede, mens der er mange ledige tider ved testcentret i Frøslev. Alle slås om de samme tider, så hvis man alligevel er i bil, kan man med fordel køre til Frøslev, siger Jonna Marott Grau.

Når borgerne kommer til test i det nye center, bliver de budt velkommen ved skranken og får deres sygesikringsbevis scannet, hvilket klinikleder Charlotte Pugh her tjekker med Jonna Marott Grau, som er ledende radiograf på Sygehus Sønderjylland. Foto: Mette Christine Schulz

Det nye testcenter

Det nye indendørs testcenter ligger på Skånevej 5 i Rødekro - lidt længere henne end Netto. Der er mulighed for parkering lige ved siden af testcentret.

Centret i Rødekro er ét af de syv store indendørs testcentre, som Region Syddanmark opretter i regionen.

I de nye testcentrene kan borgere uden symptomer og borgere med milde symptomer blive testet. Centrene bliver indrettet, så test af begge grupper af borgere kan foregå fuldt forsvarligt.

Centret på Skånevej er på 2100 kvadratmeter, så der er mulighed for at holde afstand. Borgerne kommer heller ikke til at krydse hinanden, da de går ind i den ene ende og ud af den anden.

I centret er der 12 kabiner, hvor der podes. Det tager cirka to minutter at pode en borger, og dermed kan centret tage 2000 tests om dagen.

Der skal bestilles tid til en test, og det kan ske på www.coronaprover.dk

Testcentret på Skånevej 5 åbner torsdag den 29. oktober klokken 9.

Testcentret får alamsystem og vagtordning.


Lige nu kan vi klare 500 tests om dagen i teltene i Aabenraa. Når det her center kører på maksimum, vil vi kunne tage 2000 tests om dagen. Dermed er vi ikke længere hæmmet af den fysiske kapacitet, når politikerne kommer med nye procedurer.

Henrik Skjellerup Struckmann, ledende overlæge på Sygehus Sønderjylland


Ledende radiograf, Jonna Marott Grau, og ledende overlæge, Henrik Skjellerup Struckmann, har haft ansvaret for at bygge det nye testcenter op fra bunden. Det har været en stor opgave, da testcentret er en afdeling af sygehuset. Medarbejderne skal have ordentlige arbejdsforhold, logistikken og infrastrukturen skal være på plads, og alle tilladelser hos kommunen og beredskab skal være i orden. Foto: Mette Christine Schulz
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt

Næsthøjeste smittestigning nogensinde: De fleste kommuner rammes

Annonce