Annonce
Udland

De konservative erklærer sejr i EU efter vælgernes tæv

François Lenoir/Reuters
Trods en tilbagegang på 43 mandater konstaterer konservativ leder, at hans parti er størst.

De proeuropæiske grupper erobrer over to tredjedele af pladserne i EU-Parlamentet, hvor yderpartierne snupper stemmer fra de to største politiske grupper - de konservative og socialdemokraterne.

Det er billedet i en prognose natten til mandag. Den omfatter en blanding af resultater, delvise resultater og valgstedsmålinger.

Den konservative gruppe, EPP, står til at gå markant tilbage til 180 mandater, hvilket vil være 41 mandater færre end ved valget i 2014. Dermed er det flertal, som EPP kunne samle med socialdemokraterne, fortid.

- EPP er den største gruppe i det næste parlament, konstaterer gruppens leder, Manfred Weber, på et pressemøde i EU-Parlamentet i Bruxelles.

Han erkender, at det ikke kan kaldes en rigtig sejr.

- Vi står med en politisk midte, som skrumper i EU-Parlamentet, siger tyskeren, som også er EPP's spidskandidat til posten som formand for EU-Kommissionen.

Weber konstaterer, at der på EU-plan - og særdeleshed i Tyskland - er fremgang til de grønne partier, som kræver øget bekæmpelse af klimaforandringer.

- Det betyder, at vi må tage hånd om nye emner på miljøområdet og klimapolitikken i de næste fem år.

Socialdemokraterne står til en reduktion med 39 mandater til 152. Partiets spidskandidat er parat til at søge en koalition blandt alle "progressive" kræfter.

- Mit tilbud lyder: Lad os sætte os sammen - de progressive kræfter i dette parlament - lad os forsøge at finde et program for de næste fem år, så vi kan forberede Europas fremtid for de næste 30 år, siger Timmermans.

EU-Parlamentets liberale gruppe, Alde, der har Margrethe Vestager som en af flere spidskandidater, står til at få 105 mandater.

Det er en markant fremgang for de liberale. Det skyldes, at den franske præsident Emmanuel Macrons parti slutter sig til gruppen, som vil ændre navn.

50,5 procent har på EU-plan stemt ifølge et estimat fra analyseinstituttet Kantar, som Europa-Parlamentet benytter. Det er den højeste valgdeltagelse i 20 år.

/ritzau/


Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce