Annonce
Udland

De konservative erklærer sejr i EU efter vælgernes tæv

François Lenoir/Reuters
Trods en tilbagegang på 43 mandater konstaterer konservativ leder, at hans parti er størst.

De proeuropæiske grupper erobrer over to tredjedele af pladserne i EU-Parlamentet, hvor yderpartierne snupper stemmer fra de to største politiske grupper - de konservative og socialdemokraterne.

Det er billedet i en prognose natten til mandag. Den omfatter en blanding af resultater, delvise resultater og valgstedsmålinger.

Den konservative gruppe, EPP, står til at gå markant tilbage til 180 mandater, hvilket vil være 41 mandater færre end ved valget i 2014. Dermed er det flertal, som EPP kunne samle med socialdemokraterne, fortid.

- EPP er den største gruppe i det næste parlament, konstaterer gruppens leder, Manfred Weber, på et pressemøde i EU-Parlamentet i Bruxelles.

Han erkender, at det ikke kan kaldes en rigtig sejr.

- Vi står med en politisk midte, som skrumper i EU-Parlamentet, siger tyskeren, som også er EPP's spidskandidat til posten som formand for EU-Kommissionen.

Weber konstaterer, at der på EU-plan - og særdeleshed i Tyskland - er fremgang til de grønne partier, som kræver øget bekæmpelse af klimaforandringer.

- Det betyder, at vi må tage hånd om nye emner på miljøområdet og klimapolitikken i de næste fem år.

Socialdemokraterne står til en reduktion med 39 mandater til 152. Partiets spidskandidat er parat til at søge en koalition blandt alle "progressive" kræfter.

- Mit tilbud lyder: Lad os sætte os sammen - de progressive kræfter i dette parlament - lad os forsøge at finde et program for de næste fem år, så vi kan forberede Europas fremtid for de næste 30 år, siger Timmermans.

EU-Parlamentets liberale gruppe, Alde, der har Margrethe Vestager som en af flere spidskandidater, står til at få 105 mandater.

Det er en markant fremgang for de liberale. Det skyldes, at den franske præsident Emmanuel Macrons parti slutter sig til gruppen, som vil ændre navn.

50,5 procent har på EU-plan stemt ifølge et estimat fra analyseinstituttet Kantar, som Europa-Parlamentet benytter. Det er den højeste valgdeltagelse i 20 år.

/ritzau/


Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En læge er en læge is a doctor

Selvfølgelig skal læger på danske sygehuse kunne tale og forstå dansk. Det er sund fornuft, og det er fuldstændigt ligegyldigt, om lægen kommer fra eksempelvis Rumænien eller Indien.Forskellen på de to lande – i denne sammenhæng – er, at det ene, Rumænien, er et EU-land, og det er det andet, Indien, ikke. En læge fra Indien vil derfor skulle bestå en særlig danskprøve for at kunne få en dansk lægeautorisation. Det samme sprogkrav findes ikke til en læge fra et EU-land, og derfor kan vedkommende i princippet praktisere overalt i unionen. Det siger sig selv, at det er noget rod. Kan man som patient ikke forstå det, lægen siger, er det jo ligegyldigt, om det er rumænsk eller indisk, man ikke forstår. Man forstår ikke. Det burde egentlig ikke være en sag, der løses på det regionale niveau, men omvendt er regionen som arbejdsgiver ansvarlig for, at medarbejderne kan udfylde de tiltænkte roller, ikke bare forsvarligt men godt. Region Syddanmark tager nu fat om problemet og laver ens sprogregler for alle udenlandske læger på sine sygehuse. Det manglede bare. Der lægges op til en pragmatisk løsning. Den lokale sygehusledelse kan dispensere, og det er faktisk også sund fornuft. Først og fremmest skal vi nemlig have læger på vores sygehuse, og selv om der ikke findes en præcis opgørelse over antallet af udenlandske læger på syddanske sygehuse, er det givet, at vi vil være ilde stedt som patienter, hvis ikke det var for de udenlandske læger. Ifølge Sundhedsdatastyrelsen arbejder omring 2200 udenlandske læger i Danmark, godt 1200 af dem kommer fra EU-lande. Sundhedsvæsnet ville helt regulært bryde sammen, hvis ikke det var for de udenlandske læger. Står valget mellem en læge, der er udfordret på dansk på det korrekte niveau, og slet ikke nogen læge, er der derfor reelt ikke et valg. Sprogkravet i forbindelse med ansættelse af læger på regionens sygehuse er en helt fin og rigtig ambition. Men i praksis vil indsatsen for efterfølgende at opkvalificere sprogfærdighederne fortsat være helt nødvendig – og måske skulle man også skrue op for ambitionerne her. Det må være et ret centralt parameter i vores sundhedsvæsen, at lægen er til at forstå – for patienter og det øvrige sundhedspersonale.

Kolding

Lysfestivalens nye, store satsning er blevet ødelagt af nattens stormvejr: - Det er ærgerligt for at sige det pænt

Annonce