Annonce
Udland

De konservative erklærer sejr i EU efter vælgernes tæv

François Lenoir/Reuters
Trods en tilbagegang på 43 mandater konstaterer konservativ leder, at hans parti er størst.
Annonce

De proeuropæiske grupper erobrer over to tredjedele af pladserne i EU-Parlamentet, hvor yderpartierne snupper stemmer fra de to største politiske grupper - de konservative og socialdemokraterne.

Det er billedet i en prognose natten til mandag. Den omfatter en blanding af resultater, delvise resultater og valgstedsmålinger.

Den konservative gruppe, EPP, står til at gå markant tilbage til 180 mandater, hvilket vil være 41 mandater færre end ved valget i 2014. Dermed er det flertal, som EPP kunne samle med socialdemokraterne, fortid.

- EPP er den største gruppe i det næste parlament, konstaterer gruppens leder, Manfred Weber, på et pressemøde i EU-Parlamentet i Bruxelles.

Han erkender, at det ikke kan kaldes en rigtig sejr.

- Vi står med en politisk midte, som skrumper i EU-Parlamentet, siger tyskeren, som også er EPP's spidskandidat til posten som formand for EU-Kommissionen.

Weber konstaterer, at der på EU-plan - og særdeleshed i Tyskland - er fremgang til de grønne partier, som kræver øget bekæmpelse af klimaforandringer.

- Det betyder, at vi må tage hånd om nye emner på miljøområdet og klimapolitikken i de næste fem år.

Socialdemokraterne står til en reduktion med 39 mandater til 152. Partiets spidskandidat er parat til at søge en koalition blandt alle "progressive" kræfter.

- Mit tilbud lyder: Lad os sætte os sammen - de progressive kræfter i dette parlament - lad os forsøge at finde et program for de næste fem år, så vi kan forberede Europas fremtid for de næste 30 år, siger Timmermans.

EU-Parlamentets liberale gruppe, Alde, der har Margrethe Vestager som en af flere spidskandidater, står til at få 105 mandater.

Det er en markant fremgang for de liberale. Det skyldes, at den franske præsident Emmanuel Macrons parti slutter sig til gruppen, som vil ændre navn.

50,5 procent har på EU-plan stemt ifølge et estimat fra analyseinstituttet Kantar, som Europa-Parlamentet benytter. Det er den højeste valgdeltagelse i 20 år.

/ritzau/


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce