Annonce
Aabenraa

De lange røde ben er tilbage: Så er storken landet i Smedager

Kridhvid og meget røde ben. Det er en smuk stork, der søndag landede i reden i Smedager. Det kan man se på det webcam, som TV Syd i flere år har haft installeret i den sønderjyske landsby, og som dette billede er taget som et screenshot fra. 
Er det en gammel kending eller en ny stork? Eksperterne studerer ivrigt den stork, der søndag landede i reden i den sønderjyske landsby Smedager, der er blevet landskendt for sin storkerede.

Smedager: Sommeren bliver tør i år.

I hvert fald hvis man skal tro det gamle varsel om, at det bliver en tør sommer, hvis den første stork, man ser, er hvid og ren.

For den stork, der søndag klokken 16.46 - storkefolket er meget præcist - landede i reden i den sønderjyske landsby Smedager, var et særdeles smukt eksemplar af slagsen.

- Det er en sindssygt flot stork, der er dukket op, fortæller storkeekspert Mogens Lange fra Storkene.dk.

Det er ekstremt tidligt, der er besøg i reden - normalt ankommer den første stork først til Smedager i slutningen af marts eller begyndelsen af april - så derfor er han også spændt på, om den bliver.

- Det kan meget nemt bare være en tysk stork, der hviler sig, inden den flyver tilbage. Men begynder den at rette på reden og gøre den i stand, kan det godt være, det er en af dem, der var her sidste år, forklarer Mogens Lange og henviser til parret, der blev døbt Bonnie og Clyde, fordi de jagede redens oprindelige stork, Annika, væk, da hendes mangeårige mage, Tommy, en dag i maj ikke vendte hjem.

Annonce

Nye reder er kommet til

I 2020 var der fem storkepar i det jyske, og der kan være endnu flere på vej. Storkebestanden i Europa er nemlig steget voldsomt de senere år, og det private initiativ Storkene.dk har gjort deres i forsøget på at lokke flere til.

- Storke opfører sig som laks og havørreder, der - uanset, hvor de er - vender tilbage til samme sted, som de er kommet fra, når de skal gyde. Derfor gælder det om, at vi får skabt en vej ind i Danmark for den tyske bestand, siger Mogens Lange om de mange storkereder, der den seneste tid er blevet sat op langs grænsen.

Der er sat helt nye reder op ni steder, mens andre er renoveret. Samlet set står der knap 20 reder tæt på grænsen, mens der i hele det syd- og sønderjyske område er 35-40 reder.

- Og vi fortsætter arbejdet helt frem til april, lyder det fra storkeeksperten, der imens følger intenst med i, hvad der sker i reden i Smedager.


Det kan meget nemt bare være en tysk stork, der hviler sig, inden den flyver tilbage.

Mogens Lange, storkeekspert
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Stil dine spørgsmål til integrationsministeren: Direkte læsermøde med Mattias Tesfaye på jv.dk

Annonce