Annonce
Kultur

De levede og døde ved Tirpitz: Mammutterne er vendt tilbage til vestkysten

På fredag åbner en ny særudstilling på museet Tirpitz, hvor hele familien bliver taget med på en underholdende og lærerig rejse tilbage til istidens slutning, hvor de sidste mammutter og de første mennesker levede. Foto: André Thorup
10-årige Ayla tager dig med rundt i sin istidsverden, hvor hun lever side om side med mammutter, sabeltigere og hjorte med fire meter store gevir.

Blåvand: For 14.000 år siden så Danmark helt anderledes ud.

Isen, der havde dækket landet i tusinder af år, var lige smeltet bort, der var ingen træer, og brusende floder skar landskabet over.

Der, hvor Vesterhavet ligger nu, strakte en steppe sig helt til England. Her levede de store mammutter.

Annonce

På museet Tirpitz tager udstillingen Den sidste mammut – det første menneske hele familien med ud på den kolde, vindblæste græstundra. I selskab med istidspigen Ayla åbner det barske landskab og de store fortællinger sig. Her er gigantiske mammutter, rensdyrjagt og skindklædte jægere med bue og pil.

Særudstillingen formidler Aylas fortællinger om at være barn i tiden, hvor de første mennesker levede side om side med de sidste mammutter.

Bevægelserne og lydene virker næsten ukontrollerede, og det er med til at give udstillingen en følelse af ægthed.

Marie-Louisa Tvede Steffensen, ansat hos Tirpitz

- I området omkring Tirpitz var der i den sene istid direkte forbindelse til den store tundra. Det er en stor del af vestkystens historie, og vi har i lang tid gerne villet fortælle om denne utrolige periode. Derfor tager vi børn og voksne med tilbage til den tid, hvor isen smeltede, de første mennesker kom til, og mammutterne levede og siden døde ud. Det bliver en fantastisk rejse, siger Claus Kjeld Jensen, som er museumsdirektør på Vardemuseerne.

Ingen mekaniske julenisser

Når gæster fra fredag kan besøge Ayla og de store mammutter, begynder rejsen tilbage i tiden midt i teltet, hvor Ayla bor med sine forældre.

Særudstillingen formidler 10-årige Aylas fortællinger om at være barn i tiden, hvor de første mennesker levede side om side med de sidste mammutter. Foto: André Thorup

Dusede farver og dæmpet lys danner rammen om en virkelighedstro gengivelse af en verden langt fra den moderne tilværelse, som vi kender fra vores hverdag.

I ægte Tirpitz-stil er der ingen plancher eller små kort med tekst, som man skal læse. Igen har designerne bag udstillingen lavet lydoptagelser, som de besøgende individuelt kan lytte til via en trådløs højttaler, i takt med at de bevæger sig rundt.

Lyduniverset udfolder sig dog også i plenum, da alle dyrene kan sige lyde. Brøl, hyl og brummen spreder sig i det store udstillingsrum, og som gæst kan man ikke være sikker på, hvornår eller fra hvilket dyr næste lyd kommer.

- Det er ikke ligesom julenissen i storcenteret, som gentager samme mekaniske bevægelse igen og igen, siger Marie-Louisa Tvede Steffensen, der er en af de ansatte, som man møder i Tirpitz, og forklarer, at dyrene foruden at give lyd fra sig også bevæger sig.

De udstillede dyr kan bevæge deres hovedet fra sige til side og sige lyde. De gør det på en måde, som virker ukontrolleret for at skabe uforudsigelighed og en følelse af ægthed. Foto: André Thorup

Kæmpehjorten med det fire meter store gevir kan bevæge hovedet langsomt fra side til side, men den gør det ikke konstant. Den holder pauser og ændrer tempo, så det er svært at forudsige, hvad der sker som det næste.

- Bevægelserne og lydene virker næsten ukontrollerede, og det er med til at give udstillingen en følelse af ægthed, siger Marie-Louisa Tvede Steffensen.

Annonce

Leg og nørderi

Egentligt var tankerne med denne særudstilling nogle helt andre for et år siden. Stina Troldtoft Andresen, som er udstillingsansvarlig, fortæller, at Den sidste mammut – det første menneske faktisk var et skuffeprojekt, som endelig kunne komme op ad skuffen, da de oprindelige planer ændrede sig.

Stina Troldtoft Andresen (t.h.) er udstillingsansvarlig, og Marie-Louisa Tvede Steffensen er en af de ansatte hos Tirpitz, som gæsterne kan møde under deres besøg. Foto: André Thorup

Mammutterne er i forvejen et element i Tirpitzs udstilling Den Skjulte Vestkyst, og derfor var der allerede en rød tråd.

Nu står der tre mammutter i virkelig størrelse og med pels og stødtænder foran museet, og sammen med udstillingens øvrige dyr er de lånt fra udstillinger andre steder i landet. Alt andet er selvskabt af holdet i Tirpitz.

- Vi har selv designet udstillingen og udviklet historien om Ayla og hendes liv, fortæller Stina Troldtoft Andresen og tilføjer, at hun og arbejdsgruppen har været i gang siden corona-nedlukningen.

Den sidste mammut – det første menneske

Den sidste mammut – det første menneske henvender sig til børn fra 5-12 år og deres familier.

Udstillingen kan ses fra fredag den 15. oktober 2021 til efteråret 2023.

Tirpitz holder åbent mandag-søndag klokken 10-17, men på grund af efterårsferien i uge 24 åbner museet allerede klokken 09. Adressen er Tirpitzvej 1, 6857 Blåvand.

Ønsker man at besøge Tirpitz i efterårsferien, kan billetter købes online.

Ingen af udstillingens dyr er skærmet af, så det er muligt at lade fingrene løbe gennem mammutternes pels. Helt generelt er udstillingen skabt med henblik på at inddrage gæsterne med en legende tilgang til museumsbesøget.

- Vi vil gerne gøre gæsterne nysgerrige. De er måske ikke nørder ligesom os på museet, men vi forsøger her at formidle i øjenhøjde og skabe fascination, siger Stina Troldtoft Andresen.

Kæmpehjorten med sit fire meter lange gevir er udstillet i størrelsesforholdet 1:1. Det samme er alle andre dyr i særudstillingen. Foto: André Thorup

Netop nørderiet har også fået en særlig plads. Udstillingen er nemlig todelt, så der er mulighed for en underholdende og samtidig lærerig rejse tilbage til istidens slutning.

I udstillingens andet rum er der mere fokus på arkæologi. Ved et bord kan de besøgende se nærmere på fortidsfund såsom en stump fra et hjortegevir og flintesten fra våben, mens de lytter til to af museets egne naturnørder fortælle.

- Ved nørdebordet kan man også lære om floraen. For eksempel blev jeg overrasket, da jeg fandt ud af, at der faktisk voksede havtorn, anemoner og valmuer dengang, fortæller Marie-Louisa Tvede Steffensen.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Danmark For abonnenter

Veninden om dronning Margrethe: 'Prins Henrik var syg i meget længere tid, end man ved. Det blev nogle rigtig hårde år for hende. Men hun beklagede sig aldrig'

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

REGIONALVALG

Tag kandidattesten til regionalvalget her

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur For abonnenter

Alexander og Biljana opgav drømmehus, mens de var ved at bygge det: Nu nyder ung Kolding-familie livet i Malaga

Sydjylland For abonnenter

Engang holdt taxaerne i kø foran Jans bodega: Nu kan hans gæster ikke komme hjem fra byturen - og det skaber frygt for spritkørsel

Regionalt

Smittetrykket springer opad i næsten samtlige sydjyske kommuner: I en kommune er der fundet over 30 nye tilfælde

Danmark

Uden at orientere politikerne: Region afviste at bakke op om ALS-forskning i Grindsted

Vejen

Live kl. 19.45: Skal du til at betale mere i skat? Og hvordan går det med at få flere til at flytte til Vejen? Se med, når der er valgdebat fra Solar

Esbjerg For abonnenter

Rute 11: I 25 år har trafikken stort set ikke rykket sig ved Ribe

Kultur

Ny bog er resultatet af 37 timer og 35 minutter sammen med dronningen

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Webshop druknede i egen coronasucces: Efterlader milliongæld og erstatningskrav mod stifteren

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Sydjylland

Idrætten mistede 20.000 medlemmer i Syd- og Sønderjylland under corona

Sydjylland For abonnenter

Tyske vognmænd grænsehandler billig diesel i Danmark: Kan udløse gevinst på 600 millioner

Danmark

Varetægtsfængslet: 49-årig mand opfordrede på en plakat til henrettelse af statsministeren

Annonce