Annonce
112

De lokale havørne er flyvende

En havørn har et vingefang på 200-245 cm. Den er 70-90 cm lang og vejer mellem 3-7 kilo. Foto: Arkivfoto/Torben Andersen
Havørnene i Haderslev Kommune trives. De tre ynglende par i området har alle fået en unge på vingerne, og der er muligvis et nyt havørnepar på vej.

HADERSLEV: Der er god chance for at se havørne i Haderslev Kommune i øjeblikket. De flyvende døre klarer sig nemlig rigtig godt i den danske natur. De tre ynglende havørnepar i kommunen har alle sammen fået en unge og gøres muligvis selskab af et nyt ynglende par.

- Vi har set et par havørne i en skov i området. Her fløj de skrigende rundt, og når havørnen bruger sin stemme, så betyder det, at de yngler, siger Jesper Leegaard bestyrelsesmedlem i Dansk Ornitologisk Forening – Sønderjylland.

Men ifølge Jesper Leegaard, så vil man ikke se mange flere par i naturen omkring Haderslev. Han vurderer, at fem par vil være det højeste antal, der realistisk vil kunne være i Haderslev Kommune. Hvis der kommer flere, så vil havørnene begynde at angribe hinanden, da havørnen kræver plads omkring sig.

Annonce

Danmarks ældste havørnepar

En af de tre ynglende havørnepar har været her siden havørnen genindvandrede til Danmark i 1990’erne efter næsten 100 års fravær i den danske natur. De holder til ved Bankel Sø, hvor ungerne ligger trygt i reden. Ifølge Jesper Leegaard er det både et udtryk for at de danske havørne trives i den danske natur pga. de lavvandede kyster og lavvandede fjorde – men også et nyt syn på havørnen.

- Det bedste, der er sket, er, at forfølgelsen af havørne er stoppet i hele Europa. Vi har skabt en accept af havørne og rovfugle generelt. Skovejerne er stolte over at have havørne i deres skov, siger Jesper Leegaard.

Ifølge ornitologen så er havørnen med til at give en god dynamik i naturen. Den er toppen af fødekæden og er med til at rydde op i den danske natur. Den er nordens svar på grippen i Sydeuropa, da havørnen også dykker ned efter ådsler.

- Med havørnen er der ikke noget, der går til spilde i naturen. Er der en skadet gås i en stor flok, så skal havørnen nok tage den, siger Jesper Leegaard.

Nu er det bare at vente på, om de to ynglende havørne slår rede i naturen omkring Haderslev og officielt bliver par nummer fire.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Haderslev

Socialrådgiver beretter om rystende arbejdsforhold: Kommunal leder foreslog glemsomhed i retssag

Esbjerg

Vinderprojekt for Museumspladsen møder modstand fra borgerlige byrådspartier

Annonce