Annonce
Vejen

De mødes i én stor familie og lader musikken tale

Cirka 300 amatørmusikere mødes i disse dage på Askov Højskole for at spille sammen, få inspiration og lære nyt. Foto: Martin Ravn

Askov Højskole er i disse dage fyldt med passionerede amatørmusikere, som spiller både orkester- og kammermusik. Musikken strømmer ud af højskolens åbne vinduer nærmest i døgndrift, og torsdag og fredag er der mulighed for at gå til koncerter.

Annonce

ASKOV: Går man forbi Askov Højskole i disse dage, kan man ikke undgå at høre smukke toner, der flyver let som sommerfuglestøv ud gennem de åbne vinduer og danser smukt og poetisk hen over de flotte åkander i Askovs romantiske gadekær.

Der er i den grad dømt poesi på og omkring højskolen i disse dage - ikke sprogligt men musisk.

Kigger man indenfor, mødes man af flere hundrede dybt passionerede amatørmusikere, som enten sidder og øver sig koncentreret i små grupper, ledet af professionelle instruktører, eller går rundt på gangene og bærer på hver deres instrument, mens de hyggesnakker.

Vi nøjes ikke kun med at spille om dagen. Ofte tager vi nætterne med.

Dina Gelfer-Jørgensen, formand for foreningen DAOS

Om stævnet

Cirka 300 musikere deltager i sommerstævnet hos DAOS.

Yngste stævnedeltager er under 10 år; ældste deltager er fyldt 90.

Ved stævnet, der igen i år afvikles på Askov Højskole, er følgende instrumenter repræsenteret:

Violin, cello, bratsch, bas, horn, fløjte, fagot, klarinet, obo, trompet, slagtøj, basun, tuba, harpe og saxofon.

Både dirigenter og instruktører er professionelle.

Stævnets orkestre spiller blandt andet værker af Stravinsky, Schumann, Beethoven og Mahler.

Torsdag og fredag i uge 31 opføres koncerter på højskolen: Torsdag klokken 17 & 19.30; fredag klokken 14.45 & 16.30.

En cello fylder en del, og stævnedeltagerne går hele tiden rundt med deres instrumenter fra rum til rum. Når der øves, står kasserne hist og pist og venter tålmodigt på næste gåtur. Foto: Martin Ravn
Annonce

Tager nætterne med

Foreningen DAOS, der arrangerer symfoniorkestre og kammerorkestre for amatørmusikere, holder i disse dage sit årlige sommerstævne på Askov Højskole. Det er stævne nummer 70, og deltagerne kommer primært fra Danmark, men her er også musikere fra både Sverige og Holland. Torsdag og fredag i uge 31 giver stævnedeltagerne koncerter på højskolen.

Alle ved stævnet kommer for at spille musik, for at få inspiration og for at mødes i dét, DAOS-formand Dina Gelfer-Jørgensen kalder for "en stor familie".

- Ind imellem at vi øver, mødes vi på kryds og tværs og spiller masser af kammermusik. På den måde kommer vi hinanden ved, og vi nøjes ikke kun med at spille om dagen. Ofte tager vi nætterne med, fortæller formanden, som er cellist og har deltaget i sommerstævnerne siden 1992.

Dina Gelfer-Jørgensen, formand for DAOS, der står bag sommerstævnet i Askov, fotograferet i et koncentreret øjeblik. Foto: Martin Ravn
Annonce

Bliver som snegle

Avisens udsendte møder hende i højskolens spisesal, hvor hun kommer hastigt gående med et nodestativ i den ene hånd, nodepapirer i den anden, og en cello anbragt i en hvid kasse, spændt på ryggen.

- Vi bliver allesammen lidt som snegle ved sådan et stævne. Vi bærer jo vores instrumenter med os, og jeg plejer at folde mit nodestativ ud den dag, jeg ankommer, og jeg folder det ikke sammen igen, før stævnet er slut. Det kan ikke betale sig; jeg spiller jo hele tiden, forklarer formanden og sætter sig ned for at få en hurtig snak med journalisten midt imellem to øvesessioner.

Hun kalder stævnet unikt og siger:

- Det findes ikke mangen til andre steder i Europa. Ved stævnet spiller vi ting, vi ikke spiller derhjemme. Vi opfører både store, professionelle værker, ledet af professionelle dirigenter, og vi mødes på kryds og tværs og spiller lige nøjagtigt dét, vi har lyst til. Det er en fantastisk sammensætning.

Hver instrumentgruppe har en professionel instruktør. Foto: Martin Ravn
Musik har ingen alder. Deltagerne ved sommerstævnet er både børn, unge og ældre. Foto: Martin Ravn
Et kig ind til violinisterne. Foto: Martin Ravn
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Lad os nu få den cykelbro

Annonce