Annonce
Vejen

De mødes i én stor familie og lader musikken tale

Cirka 300 amatørmusikere mødes i disse dage på Askov Højskole for at spille sammen, få inspiration og lære nyt. Foto: Martin Ravn

Askov Højskole er i disse dage fyldt med passionerede amatørmusikere, som spiller både orkester- og kammermusik. Musikken strømmer ud af højskolens åbne vinduer nærmest i døgndrift, og torsdag og fredag er der mulighed for at gå til koncerter.

ASKOV: Går man forbi Askov Højskole i disse dage, kan man ikke undgå at høre smukke toner, der flyver let som sommerfuglestøv ud gennem de åbne vinduer og danser smukt og poetisk hen over de flotte åkander i Askovs romantiske gadekær.

Der er i den grad dømt poesi på og omkring højskolen i disse dage - ikke sprogligt men musisk.

Kigger man indenfor, mødes man af flere hundrede dybt passionerede amatørmusikere, som enten sidder og øver sig koncentreret i små grupper, ledet af professionelle instruktører, eller går rundt på gangene og bærer på hver deres instrument, mens de hyggesnakker.

Annonce

Vi nøjes ikke kun med at spille om dagen. Ofte tager vi nætterne med.

Dina Gelfer-Jørgensen, formand for foreningen DAOS

Om stævnet

Cirka 300 musikere deltager i sommerstævnet hos DAOS.

Yngste stævnedeltager er under 10 år; ældste deltager er fyldt 90.

Ved stævnet, der igen i år afvikles på Askov Højskole, er følgende instrumenter repræsenteret:

Violin, cello, bratsch, bas, horn, fløjte, fagot, klarinet, obo, trompet, slagtøj, basun, tuba, harpe og saxofon.

Både dirigenter og instruktører er professionelle.

Stævnets orkestre spiller blandt andet værker af Stravinsky, Schumann, Beethoven og Mahler.

Torsdag og fredag i uge 31 opføres koncerter på højskolen: Torsdag klokken 17 & 19.30; fredag klokken 14.45 & 16.30.

En cello fylder en del, og stævnedeltagerne går hele tiden rundt med deres instrumenter fra rum til rum. Når der øves, står kasserne hist og pist og venter tålmodigt på næste gåtur. Foto: Martin Ravn

Tager nætterne med

Foreningen DAOS, der arrangerer symfoniorkestre og kammerorkestre for amatørmusikere, holder i disse dage sit årlige sommerstævne på Askov Højskole. Det er stævne nummer 70, og deltagerne kommer primært fra Danmark, men her er også musikere fra både Sverige og Holland. Torsdag og fredag i uge 31 giver stævnedeltagerne koncerter på højskolen.

Alle ved stævnet kommer for at spille musik, for at få inspiration og for at mødes i dét, DAOS-formand Dina Gelfer-Jørgensen kalder for "en stor familie".

- Ind imellem at vi øver, mødes vi på kryds og tværs og spiller masser af kammermusik. På den måde kommer vi hinanden ved, og vi nøjes ikke kun med at spille om dagen. Ofte tager vi nætterne med, fortæller formanden, som er cellist og har deltaget i sommerstævnerne siden 1992.

Dina Gelfer-Jørgensen, formand for DAOS, der står bag sommerstævnet i Askov, fotograferet i et koncentreret øjeblik. Foto: Martin Ravn

Bliver som snegle

Avisens udsendte møder hende i højskolens spisesal, hvor hun kommer hastigt gående med et nodestativ i den ene hånd, nodepapirer i den anden, og en cello anbragt i en hvid kasse, spændt på ryggen.

- Vi bliver allesammen lidt som snegle ved sådan et stævne. Vi bærer jo vores instrumenter med os, og jeg plejer at folde mit nodestativ ud den dag, jeg ankommer, og jeg folder det ikke sammen igen, før stævnet er slut. Det kan ikke betale sig; jeg spiller jo hele tiden, forklarer formanden og sætter sig ned for at få en hurtig snak med journalisten midt imellem to øvesessioner.

Hun kalder stævnet unikt og siger:

- Det findes ikke mangen til andre steder i Europa. Ved stævnet spiller vi ting, vi ikke spiller derhjemme. Vi opfører både store, professionelle værker, ledet af professionelle dirigenter, og vi mødes på kryds og tværs og spiller lige nøjagtigt dét, vi har lyst til. Det er en fantastisk sammensætning.

Hver instrumentgruppe har en professionel instruktør. Foto: Martin Ravn
Musik har ingen alder. Deltagerne ved sommerstævnet er både børn, unge og ældre. Foto: Martin Ravn
Et kig ind til violinisterne. Foto: Martin Ravn
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aabenraa

Advarsel: Motorveje lukker

Læserbrev

Atomkraft, ja tak

Læserbrev: Har man set mage til narreri. Vores energiminister og co. står der i tv med stort smil og proklamerer, at jyderne vil blive ovenud glade for en erstatning på 5.000 kr pr. år skattefrit' for at få deres livsdrøm ødelagt. Sig mig engang tror den børnehave til Christianborgs politikere selv på, at alle andre som dem selv er dumme? jeg har da aldrig set noget mere naragtigt. Jeg synes, man skal se lidt syd for grænsen fra Medelby til Husum, her kan man ikke finde en kvadratkilometer hvor der ikke står en vindmølle, og hvor hustage er overplastret med solceller til el, Og hvad værre er så betaler den tyske stat for øjeblikket omkring 26 mio. euro til vindmølle- og solcelleejerne, fordi man ikke kan forbruge alt det strøm som produceres. Hvad med at bruge spekulatoren i stedet for at i panik prøve på at indfri valgløfter. Politikerne har også travlt med at ødelægge folks liv på vestkysten i almenvellets navn, nemlig at få lavet en 400 kw ledning, så elværkerne kan sælge strøm til England på de Danske forbrugers bekostning. Hvor længe skal vi finde os i denne form for legaliseret diktatur og løgnehistorier. Er det ikke snart på tide at vi slår bremserne i og ser på konsekvenserne af den hovedløse klimapolitik der føres? Alle de der i børnehaven (Christianborg) taler om børnenes tarv, en floskel som man er ved at være træt af. Den største miljøsynder er jo nok mobiltelefonen, og pc'er, og dem kommer der mange flere af. En teenager i dag kan vel ikke gå mere som 10 meter på en sms og kan åbenbart ikke gå uden at være på hele tiden. Hvad med at lære dem at omgås miljøet på en anstændig måde. Strøm skal vi altid bruge, og helt sikker er, at forbruget vil mindst blive fordoblet i fremtiden, men spørgsmålet er nok mere hvordan den skal fremstilles, og om vi er dygtige nok til at se de rigtige løsninger. Hvorfor forsker man ikke i atomkraft, som jo er den absolut reneste form for udvikling af både strøm og varme, hvad med at se det positive i atomkraft og få det udviklet, så det kan bruges uden at se bomber og krig alle steder. Krige er der nok af og de har altid været der, og hvis politikerne er så naive, at de tror de kan rede hele verden, så kan man kun være målløs, når man ser historisk på det har de danske politikere altid prøvet at behage de store lande, hvad med at stå på egne ben.

Annonce