Annonce
Vejen

De mødes i én stor familie og lader musikken tale

Cirka 300 amatørmusikere mødes i disse dage på Askov Højskole for at spille sammen, få inspiration og lære nyt. Foto: Martin Ravn

Askov Højskole er i disse dage fyldt med passionerede amatørmusikere, som spiller både orkester- og kammermusik. Musikken strømmer ud af højskolens åbne vinduer nærmest i døgndrift, og torsdag og fredag er der mulighed for at gå til koncerter.

ASKOV: Går man forbi Askov Højskole i disse dage, kan man ikke undgå at høre smukke toner, der flyver let som sommerfuglestøv ud gennem de åbne vinduer og danser smukt og poetisk hen over de flotte åkander i Askovs romantiske gadekær.

Der er i den grad dømt poesi på og omkring højskolen i disse dage - ikke sprogligt men musisk.

Kigger man indenfor, mødes man af flere hundrede dybt passionerede amatørmusikere, som enten sidder og øver sig koncentreret i små grupper, ledet af professionelle instruktører, eller går rundt på gangene og bærer på hver deres instrument, mens de hyggesnakker.

Annonce

Vi nøjes ikke kun med at spille om dagen. Ofte tager vi nætterne med.

Dina Gelfer-Jørgensen, formand for foreningen DAOS

Om stævnet

Cirka 300 musikere deltager i sommerstævnet hos DAOS.

Yngste stævnedeltager er under 10 år; ældste deltager er fyldt 90.

Ved stævnet, der igen i år afvikles på Askov Højskole, er følgende instrumenter repræsenteret:

Violin, cello, bratsch, bas, horn, fløjte, fagot, klarinet, obo, trompet, slagtøj, basun, tuba, harpe og saxofon.

Både dirigenter og instruktører er professionelle.

Stævnets orkestre spiller blandt andet værker af Stravinsky, Schumann, Beethoven og Mahler.

Torsdag og fredag i uge 31 opføres koncerter på højskolen: Torsdag klokken 17 & 19.30; fredag klokken 14.45 & 16.30.

En cello fylder en del, og stævnedeltagerne går hele tiden rundt med deres instrumenter fra rum til rum. Når der øves, står kasserne hist og pist og venter tålmodigt på næste gåtur. Foto: Martin Ravn

Tager nætterne med

Foreningen DAOS, der arrangerer symfoniorkestre og kammerorkestre for amatørmusikere, holder i disse dage sit årlige sommerstævne på Askov Højskole. Det er stævne nummer 70, og deltagerne kommer primært fra Danmark, men her er også musikere fra både Sverige og Holland. Torsdag og fredag i uge 31 giver stævnedeltagerne koncerter på højskolen.

Alle ved stævnet kommer for at spille musik, for at få inspiration og for at mødes i dét, DAOS-formand Dina Gelfer-Jørgensen kalder for "en stor familie".

- Ind imellem at vi øver, mødes vi på kryds og tværs og spiller masser af kammermusik. På den måde kommer vi hinanden ved, og vi nøjes ikke kun med at spille om dagen. Ofte tager vi nætterne med, fortæller formanden, som er cellist og har deltaget i sommerstævnerne siden 1992.

Dina Gelfer-Jørgensen, formand for DAOS, der står bag sommerstævnet i Askov, fotograferet i et koncentreret øjeblik. Foto: Martin Ravn

Bliver som snegle

Avisens udsendte møder hende i højskolens spisesal, hvor hun kommer hastigt gående med et nodestativ i den ene hånd, nodepapirer i den anden, og en cello anbragt i en hvid kasse, spændt på ryggen.

- Vi bliver allesammen lidt som snegle ved sådan et stævne. Vi bærer jo vores instrumenter med os, og jeg plejer at folde mit nodestativ ud den dag, jeg ankommer, og jeg folder det ikke sammen igen, før stævnet er slut. Det kan ikke betale sig; jeg spiller jo hele tiden, forklarer formanden og sætter sig ned for at få en hurtig snak med journalisten midt imellem to øvesessioner.

Hun kalder stævnet unikt og siger:

- Det findes ikke mangen til andre steder i Europa. Ved stævnet spiller vi ting, vi ikke spiller derhjemme. Vi opfører både store, professionelle værker, ledet af professionelle dirigenter, og vi mødes på kryds og tværs og spiller lige nøjagtigt dét, vi har lyst til. Det er en fantastisk sammensætning.

Hver instrumentgruppe har en professionel instruktør. Foto: Martin Ravn
Musik har ingen alder. Deltagerne ved sommerstævnet er både børn, unge og ældre. Foto: Martin Ravn
Et kig ind til violinisterne. Foto: Martin Ravn
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Sydjylland

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Annonce