Annonce
Indland

De Radikale støtter ny SV-regering hvis kursen ændres

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
En ny SV-regering skal gøre sig fri af DF og "symbolpolitikken". Så har den støtte fra De Radikale.

De Radikales politiske leder, Morten Østergaard, støtter en ny SV-regering, hvis den vel at mærke vil føre en ny politik med vægt på at løse klimaudfordringen og forbedre uddannelserne i Danmark.

Det siger Morten Østergaard, efter at Lars Løkke Rasmussen i en ny bog taler for en SV-regering.

- Jeg er først og fremmest glad for, at Lars Løkke Rasmussen også har erkendt, at det nuværende flertal med dets afhængighed af Dansk Folkeparti ikke længere har befolkningens opbakning, og at der derfor er brug for forandring.

- For mig er det afgørende, at vi dropper symbolpolitikken og begynder at bekæmpe CO2-udledningen, fattigdom blandt børn og lader være med at lukke os inde, men rækker ud efter samarbejde med vores europæiske naboer, siger Morten Østergaard.

I den seneste måling, som Voxmeter har foretaget for Ritzau, står Socialdemokratiet til 51 mandater, mens Venstre får 34 mandater. Dermed mangler der fem mandater, for at regeringen kan få flertal for sin politik. Dem kan De Radikale levere. Partiet står i målingen til at få 14 mandater.

Men DF presser sig trods tilbagegang også op og kan i målingen mønstre 20 mandater.

Spørgsmål: Hvis Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen dannede en SV-regering med støtte fra Dansk Folkeparti, kan du så støtte op om det?

- For mig handler det om, at man må træffe et valg. Skal vi have en regering, der fortsætter symbolpolitikken, eller skal vi have en regering, som for alvor løser udfordringerne med CO2-udledningen, fattige børn og bedre uddannelser.

- Med Lars Løkke Rasmussens melding i dag, så bliver det endnu tydeligere, at det er et valg, man kan træffe, siger Morten Østergaard.

Spørgsmål: Socialdemokratiet og Venstre har ført en stram udlændingepolitik i den seneste valgperiode. Det lægger de op til at fortsætte. Kan I støtte en SV-regering med den politik?

- For os handler det om, hvilke problemer en SV-regering vil sætte sig for at løse, og man løser ikke problemer hverken med flygtningeøer i Stege Bugt eller Sjælsmark Kaserne.

Spørgsmål: Hvem skal være statsminister for en SV-regering?

- Vi peger fortsat på Mette Frederiksen. Vi har ikke brug for at ændre noget på det. Men jeg må sige, at statsministeren gør ret i at drage den konklusion, at det nuværende flertal - med dets afhængighed af Dansk Folkeparti - har vist, at de ikke kan løse Danmarks store udfordringer.

Spørgsmål: Nu er det Lars Løkke Rasmussen, der foreslår en SV-regering ikke Mette Frederiksen. Taler det ikke for, at det er Lars Løkke Rasmussen, der skal være statsminister i sådan en samlingsregering?

- Nej, jeg mener jo, at vi har været med til at bane vejen for det her. S og V har nærmet sig hinanden, så det her er en mulighed. Nu er spørgsmålet, om man vil fortsætte med Dansk Folkeparti, eller om der skal komme et skift i dansk politik, siger Morten Østergaard.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Fødevarekontrol: For gammel frugt koster Brugsen i Bramming bøde på 30.000 kroner

Leder For abonnenter

JV mener: Udskriv en dosis sund fornuft i en fart

Udeblivelser er et regulært problem i sundsvæsenet. Fordi det er spild af de trængte velfærdsressourcer, når både højt specialiseret personale og dyrt udstyr må vente forgæves på en patient, der ikke dukker op på det afsatte tidspunkt. Derfor er det helt og aldeles håbløst, at et ufleksibelt system tidligere på året betød, at en succes på Kolding Sygehus måtte lægges i graven. Succesen var et forsøg, der gav patienter med en henvisning mulighed for selv at booke en tid til skanning fremfor blot at få stukket systemets tid ud. Forsøget fik antallet af udeblivelser til at falde fra i gennemsnit 14 om ugen til fire. Det viste sig nemlig, at fleksibiliteten betalte sig. At det for patienterne gjorde en forskel. Helt banalt i form af muligheden for at kunne booke en tid, som passede ind med øvrige gøremål. Og sikkert også i form af øget ansvarlighed. En tid, man selv har booket, er svær at udeblive fra. Et sådant forsøg skulle selvfølgelig ikke bare fortsætte, men bredes ud. Ikke bare til andre afdelinger på Kolding Sygehus, men på alle sygehuse. Skulle man tro. Men sundhedsloven er firkantet, og den foreskriver, at patienter skal have en konkret tid i hånden tre dage efter henvisningen. Altså levner loven ikke plads til patientens egen booking. Derfor døde forsøget. Trods et resultat, der uomtvisteligt var positivt for både patienter og sundhedsvæsen. Region Syddanmark skubber på for at få lov til at genoptage forsøget. Ros for det. Forsøget er i sin essens et eksempel på et sundhedsvæsen, der er til for borgerne og ikke det omvendte. Det bør derfor være en formsag for Sundheds- og Ældreministeriet at finde en gangbar vej gennem egne regler og bureaukrati, så patienterne igen kan tages med i planlægningen. Sundhedsloven sikrer vigtige patientrettigheder. Det er godt, og historien viser, at det er nødvendigt. Men det er et sygt sundhedsvæsen, der kvæler gode tiltag i et stift bureaukrati. Må sundhedsministeren reagere hurtigt: Der er brug for en dosis sund fornuft i en fart.

Annonce