Annonce
Varde

De skitserer den nøgne sandhed

Karen Vendler fra Varde lærte at tegne hos en maler i Indien. Det er nu 30 år siden.- Den nøgne krop er det bedste grundlag for at lære at tegne, for der udfordres man af skygger og former. Jeg har også været til croquis hvor modellen havde tøj på, og det er ikke det samme, indrømmer Karen der sidder til venstre for underviser Lotte Kjøller. Foto: Martin Ravn

Gennem udstilling med billeder, skulpturer, croquis-event og senere på måneden oplæg med nøgen foredragsholder håber billedkunstner Lotte Kjøller at puste til den vestjyske blufærdighed.

Varde: I København har billedkunstner Lotte Kjøller mange croquis events for både kunstnere under uddannelse, for sjov til en polterabend eller som en happening i forbindelse med ferniseringer. En event hun med største naturlighed også ville præsentere i Varde på galleri vARTe.

- Først da jeg, fra mit hjem på Østerbro, begyndte at lede efter en lokal croquismodel, tænkte jeg: "Hvad er det, jeg kommer over til?", tilføjer hun med et finurligt smil.

" Den slags bruger vi ikke" og "det vil vi helt sikkert ikke have noget med at gøre" var svarene fra de kunstneriske kontakter som Lotte Kjøller opsøgte.

Vort samfund er en mærkelig blanding af bornerthed og frisind.

Lene Søndergaard, Varde, deltager på croquiseventen

Lotte Kjøller

Lotte Kjøller er 52 år, født og opvokset Køge og er uddannet kunstner hos Jeff Ibbo i København og et kunstakademi i Paris. Hun slog for alvor igennem som billedkunstner i 1995, hvor hun blev antaget på Kunstnernes Efterårsudstilling. Lotte Kjøller har malet siden hun var to år og er mest kendt for at male nøgne mennesker. Hun har eget atelier i Vanløse, er en flittig kunstner, udstiller og underviser.Billedkunstner Lotte Kjøller er leder af kunstgruppen "Det nøgne menneske" der i hele april måned udstiller på galleri vARTe, Smedegade 35 i Varde. Lotte bor i hele perioden i kunstner-boligen tilknyttet galleriet, og man er velkommen til at kigge ind og følge hendes arbejde.

Yderligere information: www.lk-kunst.dk og www.varte.dk

Det nøgne menneske har igennem generationer været brugt som model og inspiration i kunst.Foto: Martin Ravn

Nysgerrigheden sejrer

Men en model fandt hun. John fra Skanderborg, der også er formand for Danske Naturister i Østjylland.

- Jeg har været croquismodel før, men det er godt nok nogle år siden, så jeg er lidt nervøs, indrømmede John umiddelbart før de ti deltagere indtog deres pladser og begyndte at skitsere ham.

- Croquis er fransk og betyder at lave skitser især efter nøgenmodeller. Vi ser på kurver, farver og menneskets proportioner, fortæller Lotte Kjøller, der glæder sig over at mødet med vestjyderne indtil nu har været utrolig positivt, og slet ikke så snerpet som hun havde frygtet.

- I mine første 14 dage har jeg vel gennemsnitlig haft 15 besøgende om dagen. Folk er venlige og meget nysgerrige. I forhold til København fornemmer jeg helt klart at en udstilling som denne og ikke mindst en croquis-event udfordrer vestjyderne på deres blufærdighed. Men det er også meningen, tilføjer Lotte Kjøller, der er vant til, at folk synes hun er et meget sammensat menneske.

Nøgen foredragsholder

RETTET: Dage for udstillingerLørdag den 21. april klokken 13 holder Kim Bindesbøll Andersen foredrag i galleri vARTe om "det nøgne menneske". Han er opvokset med en konservativ opfattelse af nøgenhed som seksuel og anstødelig. I dag er han formand for danske naturister i Jylland Nord. Tilhøreren vil blive udfordret med sit syn på det nøgne menneske ikke mindst fordi foredragsholderen holder sit oplæg uden at have en trævl på kroppen.

Fredag den 27. april fra klokken 15-17 er der efterfernisering og foredrag ved Lotte Kjøller

To mænd og otte kvinder var mødt op til Croquiseventen i galleri vARTe, hvor billedkunstner Lotte Kjøller arbejder og udstiller frem til 27. april.Foto: Martin Ravn
Annonce

Kristen nøgenmaler

Nok er kun kunstneren, der maler billeder med erotiske og seksuelle stemninger, men hun er også et meget kristent menneske. Og det skaber forvirring.

- Først og fremmest synes jeg, at menneskekroppen er smuk uanset om den er ung eller gammel, slank eller kurvet. For mig er det nøgne menneske et ærligt og sårbart menneske, der ikke kan gemme sig bag masker, facader eller påklædning. Igennem hele menneskets historie har kroppen været omdrejningspunktet for vores forståelse af os selv og vores plads i samfundet, siger Lotte Kjøller der med udstillingen i vARTe vil skabe en venlig protest.

- I Nordsjælland oplever jeg, at unge er blevet voldsom blufærdige. En del af deres hverdag går op i at være så perfekte som mulig. Jeg kender mange unge, der som 18-årige aldrig har set deres søskende eller forældre uden tøj. Og den samfundsudvikling ønsker jeg at sætte spørgsmålstegn ved. Er det virkelig den vej vi vil gå? spørger hun, inden hun atter guider croquisdeltagerne der med blød blyant, akvarel eller oliekridt på papir formidler det, det hele handler om nemlig den nøgne sandhed...

Lene Søndergaard fra Varde maler rigtig meget, men indrømmer at hunfår tegnet for lidt. - Jeg har tidligere tegnet croquis, og synes det er utrolig spændende. Det er på ingen måde grænseoverskridende for mig, men jeg er også vinterbader og vant til at se folk uden tøj på. Når man tegne croquis går man ind i et anden "rum". Man ser nøgenheden og formerne og et afseksualiseret menneske, forklarer hun. Foto: Martin Ravn
Der var varmt og helt stille i lokalet hvor ti croquistegnere, koncentreret tegnede hvad de så. Såvel lokale som gæster fra oplandet havde meldt sig til eventen, hvor Lotte Kjøller i to timer coachede tegnerne i teknikken bag croquis. Foto: Martin Ravn
Det var både øvede og uøvede, der kunne deltage i croquiseventen. Foto: Martin Ravn
Lotte Kjøller vil med udstillingen og aktiviteterne skabe detbat om det nøgne menneske. Foto: Martin Ravn
Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Varde For abonnenter

Naboer til monstermøller: Vi føler os lidt klemte og kan ikke plante os væk fra 180 meter møller

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Fulde, frysende festgæster frustreres over forsinkede taxaer: Klagebunken vokser i jagten på mindst 100 nye chauffører

Navne For abonnenter

Han så farlig ud, var stærk som en okse og blid som et lam: Nu er stærkmanden George Olesen død

Varde

Peter vil ikke plastre vandkanten til med sommerhuse: - Vil de rige ikke gå for at komme til vandet, må de blive hjemme

Sydjylland

Region Syddanmark ignorerede indvending fra forskningsleder i Grindsted-sag

Haderslev

Politiker vil rive sit bevaringsværdige hus ned: Politisk modstander sender sag i byråd

Sønderjylland For abonnenter

Arkitektpar bag svævende shelter vil bygge med natur

Varde For abonnenter

Ringkøbing-Skjern-formand om større hensyn til vindmøllenaboer i Varde: Det er en mærkelig regel, I har – det må I om

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Slået i 95. minut: Forløsning blev til forbandelse for SønderjyskE

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Esbjerg For abonnenter

Mette Frederiksens brutale højre hånd fra Esbjerg i fokus for vilde sms’er

Tønder For abonnenter

Robot indtager de lokale fodboldbaner: - Det har gjort det hele en lille smule sjovere

Sønderborg

Husker du Skjerns Magasin i Matador: Nordborg får en snert af Korsbæk

Annonce