Annonce
Aabenraa

De unge bliver på toppen: Jobprojekt er en gedigen succes

Flot ser det ud, når de unge kontanthjælpsmodtagere forlader Aabenraa med kurs mod Alpe d'Huez. Foto: Søren Gylling
Jobprojektet Unge på toppen i Aabenraa har vist sig at være en stor succes. Tre år i træk har unge kontanthjælpsmodtagere cyklet sig til et job, og langt hovedparten er stadig selvforsørgende.

Aabenraa: I 2017 kunne Aabenraa Kommune afsløre, at man havde planer om at lade en gruppe unge kontanthjælpsmodtagere cykle fra rådhuset til toppen af Alpe d'Huez i Frankrig. Den lange cykeltur skulle være kulminationen på jobprojektet Unge på toppen, der også bestod af praktikophold og masser af træning.

Målet var at give de unge selvtillid og gøre dem robuste, så de efterfølgende kunne komme ud på arbejdsmarkedet eller gå i gang med en uddannelse. Resultatet taler for sig selv. 16 af de 19 deltagere i 2017 er stadig selvforsørgende.

Projektet blev gentaget sidste år med en afsluttende cykeltur til Skagen, og efterfølgende er 15 ud af de 19 kontanthjælpsmodtagere blevet selvforsørgende. I år gik turen så igen til toppen af Alpe d'Huez.

- Her har 15 ud af 22 fået job, fem starter på en uddannelse til august, og de to sidste får vi styr på i løbet af efteråret, siger Thomas Sonne-Schmidt, der er projektleder for Unge på toppen.

Annonce
Vi har et koncept, der virker. Det viser resultaterne.

Thomas Sonne-Schmidt, projektleder

Et koncept der virker

Thomas Sonne-Schmidt er naturligvis glad for de resultater, som projektet har skabt.

- Vi har et koncept, der virker. Det viser resultaterne, siger han.

Han er da heller ikke i tvivl om hvorfor.

- Samarbejdet mellem kommunen, virksomhederne og os fungerer, og samarbejdet er alfa omega, siger Thomas Sonne-Schmidt.

Selv om Unge på toppen har opnået flotte resultater alle tre år, så er der også nogle deltagere, som man ikke har lykkedes med at gøre selvforsørgende. De er dog ikke gået i glemmebogen.

- Dem, der ikke er blevet selvforsørgende, har vi snor i. Så længe de ønsker det, står vi til rådighed, men hvis de cutter forbindelsen, så kan vi selvfølgelig ikke gøre mere, siger Thomas Sonne Schmidt, der ikke har noget imod, hvis projektet får grønt lys til at fortsætte med et nyt hold næste år.

- Jeg er klar til en tur mere, siger han.

Forventninger indfriet

Om der kommer en fjerde udgave af Unge på toppen næste år, bestemmer politikerne i Aabenraa Kommune. Muligheden er ikke blevet mindre med de flotte resultater.

- Det er fornemt, og jeg er meget tilfreds. Tallene indfrier vores forventninger, og vi kigger gerne på, om det skal gentages endnu en gang, siger Ejler Schütt (DF), der er formand for arbejdsmarkedsudvalget i Aabenraa Kommune.

Ejler Schütt hæfter sig også ved, at projektet er med til at give de tidligere kontanthjælpsmodtagere mere mening med livet.

- Det er fint, at de unge har fået noget at stå op til og blive en del af fællesskabet, siger Ejler Schütt.

Unge på toppen

  • Projektet Unge på toppen er en af indsatserne i en omfattende investeringsstrategi for aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere, som Aabenraa Byråd har bevilget 68 millioner kroner til over tre år.
  • Målet med projektet er at tilføre de unge vilje og selvtillid til at komme videre i uddannelse og få fodfæste på arbejdsmarkedet.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Fordragelige vikinger

Leder For abonnenter

Naturligvis har bro følger

Før etableringen af den faste forbindelse over Storebælt var den ingen ende på bekymringerne. Fisk, fugle og pattedyr ville blive truet, måtte man dengang forstå. Efter hensynet til samfundets interesser samt følgerne for flora og fauna blev holdt op mod hinanden, blev bro og togtunnel alligevel bygget. Som bekendt gik verden ikke under. Nu foreligger en rapport om de naturmæssige konsekvenser af en bro mellem Als og Fyn. Vurderingen blev udarbejdet i januar, men er først nu offentliggjort. Forklaringen på forsinkelsen er ukendt, men måske har Vejdirektoratet slet og ret skammet sig over konklusionens banalitet. Broen vil medføre uoprettelig påvirkning af natur og dyrelivet både i anlægs- og driftsfasen. Naturen vil blive påført skader, der ikke kan gøres om, vurderer specialisterne således. Og ja, det er givetvis korrekt. Sådanne konsekvenser ligger i anlægsarbejders natur. Selv en mindre cykelsti forandrer landskabet for bestandigt. Musereder bliver ødelagt, frøer fordrevet og regnormene kan ikke længere komme op. Men skulle man af den grund undlade at sikre børns liv og førlighed på skolevejen? Svaret giver vist sig selv. Naturligvis er sammenligningen sat på spidsen og konsekvenserne af et brobyggeri ulig større end følgerne af en cykelsti. Men der kan alligevel drages nogenlunde ens konklusioner. Fordele og ulemper skal afvejes. Vi skal passe på vores miljø – ikke mindst når der er tale om et sårbart område som farvandet mellem Als og Fyn. Vil byggeri og drift have katastrofale konsekvenser for naturen, må planerne opgives. Broen skal heller ikke etableres, hvis det ikke giver overordnet mening økonomisk og samfundsmæssigt. Til gengæld skal der bygges, hvis hensynet til vores fælles bedste taler for det, og der ikke er udsigt til virkelig alvorlige skader på omgivelserne. Vi må ikke ende samme sted, som vores naboer mod syd, hvor naturklager kan forsinke etableringen af vigtig infrastruktur i år eller nogle gange ligefrem årtier.

Team Esbjerg

Dagens gode nyhed: Esbjergs håndbolddronnning laver ny aftale - derfor forlænger Estavana Polman

Annonce