Annonce
Vejen

De unge og erhvervslivet fandt hinanden i Brørup

Kim Østergaard, Morten Thorøe og Hans Brun Hansen lyttede interesseret til de mange projekt-præsentationer. Foto: André Thorup

Tirsdag inviterede Campus Vejen undervisere og vejledere til inspirationsarrangement med henblik på bedre samarbejde med virksomhederne. Målet er i sidste ende at åbne de unges øjne op for karriemulighederne efter en erhvervsuddannelse.

Brørup: Tirsdag blev der bygget bro hos virksomheden Nordisk Dæk Import i Brørup.

Her var undervisere og vejledere fra 5. til 10. klassetrin nemlig inviteret til arrangementet Skab broen. Bag invitationen stod blandt andet Campus Vejen og det regionale projekt Fra efterskole til erhvervsuddannelse, også bare kaldt E2E.

Formålet med arrangementet var at inspirere efterskoler og grundskoler, men også virksomheder og erhvervsuddannelser, til at samarbejde med hinanden. Det skulle gerne ende med, at flere unge vælger en erhvervsuddannelse.

- Dagen i dag er sat i værk for at forsøge at give inspiration til, hvordan overgangen fra grundskolerne og videre til ungdomsuddannelserne kan foregå, sagde Karsten Vium Strandridder, leder af Campus Vejen, i sin velkomsttale.

Lokalet var delt i flere sektioner, hvor den første del bestod af stande, hvor elever fra Ladelund Efterskole og efterskoler fra Skamling, Vojens og Varde præsenterede idéer, de har udviklet til forskellige virksomheder i forbindelse med brobygningsforløb på erhvervsuddannelserne.

- Det er helt fantastisk, hvad I har haft gang i, og man kan virkelig se en gnist i jeres øjne og mærke, at det har været fedt for jer at komme ud i virksomhederne. I et endt med produkter, I kan være stolte af, sagde Karin Skjøth, projektleder på E2E-projektet.

Annonce
Marius, Emil, Andreas og Rasmus fra Ladelund Efterskole præsenterede deres projekt, Rollmax Extender, på dansk: forlænger. Det er udviklet i samarbejde med Jels-virksomheden Rollmax, som har udviklet en ny bælteundervogn, der reducerer marktrykket og mindsker risikoen for markskader ved kørsel med tunge redskaber og vogne. Foto: André Thorup

I de andre sektioner kunne man møde henholdsvis virksomheder, erhvervsuddannelser og efterskolerne, mens der også var et område, hvor man kunne matchmake. Imens gik et dommerpanel bestående af Hans Brun Hansen, forstander på Vejen Business College, Kim Østergaard, adm. direktør i virksomheden eMailPlatform og Morten Thorøe (V) fra byrådet i Vejen Kommune rundt blandt elevernes stande for at kåre den idé med størst potentiale.

Der var alt fra intelligente t-shirts, en Lego-app, ure til psykiatrien og projekter, der skulle forbedre dyrevelfærden i grisetransporter, alt sammen udviklet i samarbejde med relevante virksomheder.

I sidste ende var det dog en idé om et intelligent smykke, som kan spore ældre demente, udviklet af elever fra Vojens Gymnastik- og Idrætsefterskole i samarbejde med et plejehjem og SOSU Syd, som løb med sejren.

- De har tænkt på brugerne, de har tænkt på dem, der passer på brugerne, og de har tænkt på, hvordan brugerne vil have det med at bære sådan en ting. Idéen er også rigtig god, fordi den kan bruges rigtig mange andre steder, forklarede den ene af dommerne, Kim Østergaard, om panelets beslutning.

I alt blev der præsenteret 15 projekter. Syv lokale virksomheder og seks erhvervsskoler deltog.

Elever fra Vardeegnens Gymnasieforberedende Efterskole har udtænkt en Lego-app. Foto: André Thorup
Louise og Pernille fra Vojens Gymnastik- og Idrætsefterskole løb med præmien for bedste projekt med deres intelligente smykke til plejehjem. Foto: André Thorup
Foto: André Thorup
Foto: André Thorup
Foto: André Thorup
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Nye tegn på jødehad er skændige

I disse dage er det 81 år siden den uhæmmede ondskab blev sluppet løs, da nazisterne og deres medløbere angreb jødiske synagoger, forretninger og hjem. Cirka 600 værgeløse mennesker blev myrdet i perioden mellem den 7. og den 13. november, mens omkring 30.000 blev sendt i koncentrationslejre som optakt til en forfølgelse, der senere blev uendelig meget værre med seks millioner myrdede jøder i den tysk kontrollerede del af Europa. Men en af de sørgeligste og mest tåbelige fordomme, nemlig antisemitismen, lever stadig – også her i Danmark. Således kan Randers Amtsavis berette, hvordan flere end 80 gravsteder på byens jødiske begravelsesplads natten til søndag blev skændet med maling og klistermærker i form af gule davidsstjerner med påskriften ”Jude”. Denne stjerne blev forfølgelsens symbol for ofrene, der var tvunget til at bære tegnet på deres religiøse tilhørsforhold fra 1941 og indtil deres død eller for de få heldiges vedkommende frem til krigens afslutning. Samme afskyelige klistermærke er også blevet placeret på postkassen foran en jødisk families bopæl i Silkeborg. Blandt antisemitismens mange fædre er uvidenhed, fordomme og banal trang til at gøre andre mennesker ondt. For rationelt tænkende mennesker er fænomenet derfor uforståeligt. I Danmark har der levet jøder i hvert fald siden 1600-tallet og måske endnu længere tilbage. Siden 1814 har jøderne haft nøjagtig de samme rettigheder som alle deres øvrige danske landsmænd og er en fuldt integreret del af vores fælles fædreland. Naturligvis har jødiske danskere ydet enorme bidrag til dansk kultur, videnskab og økonomi. Men reelt er der ingen grund til specielt at fremhæve den dansk-jødiske histories stjerner. Vores indbyggere med jødisk baggrund bidrager uanset deres position til vores samfund ganske som alle andre danskere. Og uanset religiøs baggrund har alle danskere ret til et liv i frihed og tryghed. Disse fornyede tegn på jødehad er ganske enkelt skændige.

Annonce