Annonce
Varde

De vil gøre op med udstødelsen af demente

Mette Fuglsang Larsen, Varde Kommune, tv., og Karin Nielsen, formand for udviklingsrådet i Skovlund-Ansager, der vil være Danmarks første demensvenlige lokalsamfund. Foto: Yvonn Tittel

Skovlund-Ansager vil udvikle model til at gøre lokalområdet demensvenligt. Basalt set er det noget med at være medmenneskelig og hjælpsom - nu skal det bare sættes på metode.

Skovlund-Ansager: Få bliver demente, de fleste frygter, at det rammer dem.

I mellemtiden er vi til gengæld knap så gode til at finde ud af, hvad vi skal stille op, når nogen vi kender begynder at have tegnene.

- Generelt er vi lidt berøringsangste overfor dem. Vi kan ikke rigtig forstå dem, og så ender det tit med, at vi trækker os, eller de trækker sig, og måske bliver vi også lidt sure, siger Mette Fuglsang Larsen.

Hun er udviklingskonsulent på demensområdet i Varde Kommune, og hun har taget kontakt til udviklingsrådet i Skovlund-Ansager, som torsdag aften holdt møde om at gøre lokalområdet demensvenligt.

- Det er jo aldrig dumt at ville gøre noget for de svage, og det er et mål i sig selv, at folk kan blive boende i vores område hele livet, siger Karin Nielsen.

Hun er formand for udviklingsrådet. Selvom hun har tænkt demens-venlighed i et par år, mens ideen langsomt er modnet, er det hele fortsat meget ukonkret.

Demens-projektet

Skovlund-Ansager projektet har fået 620.000 kroner fra Sundhedsstyrelsen til at udvikle en metode som demensvenlig lokalområde.Pengene er satspuljemidler fra den nationale demenshandleplan.

Cirka halvdelen af midlerne går til Syddansk Universitet, resten til at afprøve og arrangere diverse initiativer i Skovlund-Ansager.

Arbejdet med at udvikle demensvenligt lokalsamfund ligger under Skovlund-Ansager udviklingsråd, og er et initiativ taget af Varde Kommune.

Simpelthen ordentlighed

Hvad lægger du i demens-venlig?

- Det er jo ikke mere, end at vi behandler alle ordentligt.

Skal I være et mekka, demente vil flytte til?

- Nej, vi vil bare gerne, at alle i vores område er opmærksomme på de mennesker, der har det svært, og at vi behandler dem ordentligt.

Både brugsen og købmanden i Skovlund-Ansager er allerede demensvenlige, og har taget de kurser, der er specielt udviklet til dagligvarebutikker om demens. Nu skal resten af byen med.

Torsdag var alle idrætsforeninger blandt andet inviteret til møde, sammen med udviklingsrådet, demenskonsulenten og Syddansk Universitet, der skal udvikle det hele til en decideret metode.

Annonce

Ensomhed er det normale

Mødeleder var Mette Fuglsang Larsen, fordi det er besluttet at hele Varde Kommune skal være demensvenlig.

Hvad er et demensvenligt lokalsamfund for dig?

- Det er jo det, vi skal finde ud af. Mit billede er et samfund, hvor hr. og fru Jensen, helt almindelige borgere, er opmærksomme på, hvad det vil sige at have en demenssygdom, og hvordan man kan hjælpe demente bedst muligt, siger Mette Fuglsang Larsen og fortsætter:

- Vi skal være opmærksomme på hinanden. Hvis man måske spiller badminton nede i hallen, og den ene pludselig ikke kan ramme fjerbolden, så kan det jo godt være, at han stadig gerne vil være med til tredje halvleg.

Tredje halvleg?

- Hyggen bagefter. Så skal de andre sørge for at få den demente med. Ellers er det almindelige billede, at den demente trækker sig, og så kan man jo gå hen og blive meget ensom.

Vil Skovlund-Ansager blive hegnet inde og vrimle med demente?

- Vi vil netop undgå hegn, og planen er modsat, at de demente kan blive hjemme. Når vi har fundet en metode i Skovlund-Ansager, så skal den kunne bruges i alle andre byer i Varde Kommune.

Man kan jo ikke spørge de demente, om metoden virker?

- Nok ikke, men man kan spørge deres pårørende. Jeg hører generelt fra pårørende, at venner og bekendte trækker sig, og det er jo når der kommer sådan en sygdom, at man har brug for sine venner. Så de pårørende bliver meget alene, og dét handler om manglende viden, siger Mette Fuglsang-Larsen.

Annonce
Varde For abonnenter

Omstridt praksis stopper øjeblikkeligt: Slut med private varekøb på fællesantennens regning

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa

Landmænd udnytter ukrainske ansatte: Betal jeres løn tilbage eller forsvind

Sydjylland For abonnenter

Nu er leder fratrådt: Psykisk syg patient deltog i jobsamtaler i strid med reglerne

Sønderborg

Se video og billeder: Dronning Margrethe er ankommet til Sønderborg

Sydjylland

Ingen kommuner er over kritisk corona-grænse: Se her hvem der intet smittetryk har

Aabenraa For abonnenter

Frygt for tilbagefald i boligområde: Høje Kolstrup står til at miste boligsociale indsatser

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Sydjylland

Få overblik over smitten, hvor du bor: Sådan er corona lige nu

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Rundbarbering af rundkørsel: Det kræver en god forklaring

Varde

Hun ville vise rektor, at han tog fejl: Christel blev smidt ud fra Varde Gymnasium – I Esbjerg fik hun en ekstra chance, og tirsdag blev hun student

Erhverv

Gennembrud for Legos 150 eksperter: Nu er der lavet en klods af brugte plastikflasker

Billund For abonnenter

Lokale blev beroliget: Lufthavnsdirektør ønsker sig vækst og bedre infrastruktur - men ikke en ekstra landingsbane

Sydjylland

Har skudt 157 dyr: Nu er alle vildsvin i Danmark døde

Annonce