Annonce
Varde

De vil gøre op med udstødelsen af demente

Mette Fuglsang Larsen, Varde Kommune, tv., og Karin Nielsen, formand for udviklingsrådet i Skovlund-Ansager, der vil være Danmarks første demensvenlige lokalsamfund. Foto: Yvonn Tittel

Skovlund-Ansager vil udvikle model til at gøre lokalområdet demensvenligt. Basalt set er det noget med at være medmenneskelig og hjælpsom - nu skal det bare sættes på metode.

Skovlund-Ansager: Få bliver demente, de fleste frygter, at det rammer dem.

I mellemtiden er vi til gengæld knap så gode til at finde ud af, hvad vi skal stille op, når nogen vi kender begynder at have tegnene.

- Generelt er vi lidt berøringsangste overfor dem. Vi kan ikke rigtig forstå dem, og så ender det tit med, at vi trækker os, eller de trækker sig, og måske bliver vi også lidt sure, siger Mette Fuglsang Larsen.

Hun er udviklingskonsulent på demensområdet i Varde Kommune, og hun har taget kontakt til udviklingsrådet i Skovlund-Ansager, som torsdag aften holdt møde om at gøre lokalområdet demensvenligt.

- Det er jo aldrig dumt at ville gøre noget for de svage, og det er et mål i sig selv, at folk kan blive boende i vores område hele livet, siger Karin Nielsen.

Hun er formand for udviklingsrådet. Selvom hun har tænkt demens-venlighed i et par år, mens ideen langsomt er modnet, er det hele fortsat meget ukonkret.

Annonce

Demens-projektet

Skovlund-Ansager projektet har fået 620.000 kroner fra Sundhedsstyrelsen til at udvikle en metode som demensvenlig lokalområde.Pengene er satspuljemidler fra den nationale demenshandleplan.

Cirka halvdelen af midlerne går til Syddansk Universitet, resten til at afprøve og arrangere diverse initiativer i Skovlund-Ansager.

Arbejdet med at udvikle demensvenligt lokalsamfund ligger under Skovlund-Ansager udviklingsråd, og er et initiativ taget af Varde Kommune.

Simpelthen ordentlighed

Hvad lægger du i demens-venlig?

- Det er jo ikke mere, end at vi behandler alle ordentligt.

Skal I være et mekka, demente vil flytte til?

- Nej, vi vil bare gerne, at alle i vores område er opmærksomme på de mennesker, der har det svært, og at vi behandler dem ordentligt.

Både brugsen og købmanden i Skovlund-Ansager er allerede demensvenlige, og har taget de kurser, der er specielt udviklet til dagligvarebutikker om demens. Nu skal resten af byen med.

Torsdag var alle idrætsforeninger blandt andet inviteret til møde, sammen med udviklingsrådet, demenskonsulenten og Syddansk Universitet, der skal udvikle det hele til en decideret metode.

Ensomhed er det normale

Mødeleder var Mette Fuglsang Larsen, fordi det er besluttet at hele Varde Kommune skal være demensvenlig.

Hvad er et demensvenligt lokalsamfund for dig?

- Det er jo det, vi skal finde ud af. Mit billede er et samfund, hvor hr. og fru Jensen, helt almindelige borgere, er opmærksomme på, hvad det vil sige at have en demenssygdom, og hvordan man kan hjælpe demente bedst muligt, siger Mette Fuglsang Larsen og fortsætter:

- Vi skal være opmærksomme på hinanden. Hvis man måske spiller badminton nede i hallen, og den ene pludselig ikke kan ramme fjerbolden, så kan det jo godt være, at han stadig gerne vil være med til tredje halvleg.

Tredje halvleg?

- Hyggen bagefter. Så skal de andre sørge for at få den demente med. Ellers er det almindelige billede, at den demente trækker sig, og så kan man jo gå hen og blive meget ensom.

Vil Skovlund-Ansager blive hegnet inde og vrimle med demente?

- Vi vil netop undgå hegn, og planen er modsat, at de demente kan blive hjemme. Når vi har fundet en metode i Skovlund-Ansager, så skal den kunne bruges i alle andre byer i Varde Kommune.

Man kan jo ikke spørge de demente, om metoden virker?

- Nok ikke, men man kan spørge deres pårørende. Jeg hører generelt fra pårørende, at venner og bekendte trækker sig, og det er jo når der kommer sådan en sygdom, at man har brug for sine venner. Så de pårørende bliver meget alene, og dét handler om manglende viden, siger Mette Fuglsang-Larsen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Skandaleramt omskæringslæge måtte trække sig fra Sygehus Sønderjylland: Nu huserer han andre steder i landet

Leder For abonnenter

JV mener om flystøj: Det kan staten ikke være bekendt

Det er en urimelig behandling, mange af naboerne til de kommende F-35 kampfly i Skrydstrup har udsigt til at få. Fredag præsenterede et bredt politisk flertal en aftale, som vil koste skatteyderne 250 millioner kroner i forskellige former for kompensationer til de støjramte naboer. Det er i sig selv mange penge, men det er dog kun godt en procent af det beløb, som staten bruger på selve købet af de 27 nye fly. Når man køber fly for 20 milliarder kroner, skal man også være parat til at betale en anstændig pris for at undgå, at naboer kommer i økonomisk klemme, fordi deres boliger vil falde i værdi. Man kan af gode grunde ikke på forhånd vide, hvad det værditab bliver, og derfor kan der ikke på nuværende tidspunkt afsættes et fast beløb. Men det gør det politiske flertal i en aftale, der ud over at være for nærig også er alt for firkantet. Staten vil tilbyde 117 boligejere tættest på flyvestationen, der bor i en såkaldt rød zone, at de kan få opkøbt deres ejendom. Til gengæld er der cirka 1500 beboere i en såkaldt gul zone lidt længere væk, som kun vil blive tilbudt en støjsikring til 70.000 kroner. Forsvarsminister Trine Bramsen (S) forsvarer sig med, at der ikke er juridisk grundlag for at udbetale erstatning for det værditab, der måske vil blive på grund af den forøgede flystøj. Men så må det politiske flertal træde i karakter som lovgivere og sørge for, at dette juridiske grundlag bliver skabt. Det må selvfølgelig ikke blive et tag selv-bord for husejere, der bare vil kunne påstå, at de har fået et kæmpe værditab og derfor skal have en erstatning. Det skal være en uvildig instans, som konkret skal vurdere, om ejendommene i området kommer til at tabe mere i værdi, end de måske ellers ville have gjort, hvis der ikke var købt nye kampfly. Det vil betyde, at staten ikke på forhånd kan vide, hvad udgiften til at dække naboernes tab bliver. Men det er en regning, alle skatteydere må være parat til at betale.

Danmark

Agnes er dybt skuffet over flyerstatning: Det er fuldstændig uanstændigt

Danmark

Endelig plan for millionerstatning er landet: Støjramte F-35-naboer kan få 70.000 kroner i hånden

Annonce