Annonce
Haderslev

De yngste tilbage til hverdagen: Spørgsmålene står i kø

Anna Hansen fra Starup var taget til torvedag på Gravene med sine børn tirsdag. Hun mener, det kan blive et problem for de mindste at holde afstand. Foto: Larz Grabau
Dagtilbud og skoler skal åbne for de mindste og yngste den 15. april, meddelte statsministeren mandag. Hvordan, hvor mange og i hvilken takt står stadig hen i det uvisse. Alle venter på vejledning.
Annonce

Hvad skal der ske med mit barn?

Skal jeg på arbejde? Og hvis jeg skal, hvad så med min mand, der er udsat?

Spørgsmålene står i kø hos både forældre og medarbejdere, efter at statsminister Mette Frederiksen mandag aften bebudede en gradvis genåbning af Danmark. Onsdag den 15. april skal dagtilbud, skoler indtil 5. klasse samt specialskoler på alle årgange nemlig igen åbne, lød det fra statsministeren.

Beslutningen bliver mødt med forundring. Flere havde troet, at det i første omgang kun var de ældste årgange, der skulle tilbage til en normal hverrdag.

- Det er godt for børnene at komme afsted, men det svært for de små at holde afstand, siger Anna Hansen fra Starup, der er mor til Sigrid på tre år, Dicte på syv og Iben på otte.

Det gør kommunen

I en pressemeddelelse fra Haderslev Kommune fremgår det, at kommunen ud fra retningslinjerne vil gøre klar til at åbne den 15. april - eller hurtigst muligt derefter.

Heraf fremgår det også, at forældre til børn i dagtilbud og på skoler til den tid vil få direkte besked fra institutionen om, hvordan åbningen kommer til at foregå.

Annonce

Meget skal besvares

Hun er ikke den eneste, der er bekymret. Snottede næser, afstand, pladsen, rengøring er nogle af de mange faktorer, der hele tirsdagen blev drøftet blandt forældre, medarbejdere, ledere og ledelsen på Haderslev Rådhus.

- Det er en kæmpe opgave, og vi ved, at der er rigtig mange spørgsmål, siger direktør Charlotte Veilskov fra Haderslev Kommunes Børn- og Familieservice, der tirsdag formiddag stadig ventede på retningslinjer fra regeringen og sundhedsmyndighederne om genåbningen.

- Der er rigtig mange ting, der skal afvejes. Hvad har vi af kvadratmeter? Er der medarbejdere, der er i risikogruppen? Hvor mange børn møder op? Og er der børn med forældre i risikogruppen. Rigtig mange spørgsmål, også om busser og mødetider samt hvilket lokalpolitisk råderum, der er, siger Charlotte Veilskov.

Annonce

Usikkerhed

Samme overvejelser sidder skoleleder Karsten Rudbeck Jessen med. Han er ud over at være skoleleder på Erlev Skole, formand for skolelederne i Haderslev Kommune.

- Inden vi har vejledningen, kan vi ikke rigtig planlægge i detaljer. For hvor mange personaler har vi egentlig? Hvad er forventningen til undervisningen, er det nødundervisning eller fuldt program? Det er spørgsmål, vi skal have svar på, og på hver enkelt skole er det individuelle løsninger, der skal findes, fordi de er forskellige i eksempelvis størrelse, siger Karsten Rudbeck Jessen.

- Og så handler det jo om, hvor mange vi overhovedet må være sammen, tilføjer han.

Alle de mange ubesvarede spørgsmål, skaber usikkerhed blandt forældre og personale. Charlotte Veilskov forstår det udmærket. Hun maner dog også til ro.

- Det er vores opgave i kommunen at medvirke til at åbne samfundet, men her og nu ved vi endnu ikke rigtig noget. Heller ikke om forældre vil holde deres børn hjemme, eller om og hvor ofte legetøj skal vaskes af i dagtilbud. Måske skal der heller ikke være så mange plasticdimser i institutionerne. Alt dette bliver vi ikke færdige med at finde ud af, hverken i dag eller i morgen. Men vi har hele påsken, så vi skal jo nok nå det, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live:  Rekordmange smittede plejehjemsbeboere døde sidste uge

Annonce