Annonce
Debat

Debat: Centralistisk tankegang

Kim Ruberg

Debat: Centraliseringen af Danmarks statsadministration på Slotsholmen i København koster både liv og penge. Det kom jeg til at tænke på forleden, da formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, Anders Beich, på TV2 News blev interviewet om Danmarks smitteopsporing.

Han konstaterede, at Norge er meget bedre til smitteopsporing end Danmark. I Norge er det nemlig lagt ud til kommunerne, der er meget tættere på deres borgere og derfor kan sikre en bedre opsporing, end et centraliseret system kan. Og kommunerne har også bedre forudsætninger for at sikre testning og vaccinering. Dertil kommer en simpel observation, som de blinde centralister på Slotsholmen åbenbart ikke fatter. ”Det kan jo ikke nytte noget, at det kun er folk, der bor i nærheden af et center eller har en bil, der kan blive testet og vaccineret.”

Nej, det nytter ikke noget, og det kan koste liv. Samme fejlagtige tænkning var også tydelig i Minkskandalen. Udover det fuldstændigt uacceptable - at både de centralistiske embedsmænd og de politikere, de skal rådgive, brød Grundloven, da de beordrede dansk minkavl lukket - sikrede den centralistiske tankegang også, at hele processen blev ineffektiv, rodet, sundhedsfarlig og alt for langstrakt.

Annonce

Danske minkavlere afliver hvert år uden problemer langt størstedelen af deres mink i pelsningssæsonen. Aflivning og bortskaffelse er også i årtier sket uden nogen form for problemer og hvert år supereffektivt og på meget kort tid. Minkavlerne har nemlig både erfaring, viden og udstyr til at klare den opgave. Det ville en ikke-centraliseret administration have vidst. Men hvad gjorde Slotsholmen?

De hyrede østeuropæisk arbejdskraft, der hverken havde viden eller erfaring med minkaflivning, og de lod dem overvåge af centralistiske embedsmænd, der heller ikke havde hverken viden eller erfaring med minkaflivning. Og dem, der havde viden og erfaring, blev tvunget til at se til - magtesløse og frustrerede. Embedsmænd nedværdiger sig ikke til at spørge ’bønder’ om råd, endsige samarbejde med dem. Det er dumt, og det har kostet Danmark enorme summer.

Det er blot to nye beviser på, at det er på tide, Danmark gør op med enevældens dyre, ineffektive og farlige centralisering på Slotsholmen og flytter store dele af statens administration ud blandt de borgere, der betaler for den og skal leve med dens beslutninger.

Annonce
Debat For abonnenter

JydskeVestkysten mener: Nej tak til fjernvarmepligt

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Varde For abonnenter

Ligeglad med dagbøder på en million: Tre mands kamp om et elkabel går nu ind i sit tredje år

Varde For abonnenter

Skovrider er lettet og ærgerlig: Kronvildt indeholder små mængder af det kræftfremkaldende PFOS

Tønder

11 millioner lyttere: BBC sender radio om det sønderjyske kaffebord

Varde

Her blev ung bilist dræbt på stedet natten til tirsdag: Sådan skete det

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Kolding For abonnenter

Helle har ikke set sin nu afdøde biologiske far, siden hun var fem år gammel: Et opslag på Facebook bragte hende tættere på ham end nogensinde før

Varde For abonnenter

Landinspektør: Danske Lov fra 1683 afgør kabelstrid i Alslev

Haderslev

Far tiltalt for psykisk vold mod søn: 'For sjov' gav han også jævnligt sine drenge og deres mor lammere på skulderen og trælår

Enkelte ansatte er blevet fyret efter krav om coronapas på job

Sønderborg

Trods hårdt ramt af pandemien: Lufthavn vurderer udvidelsesplaner igen

Esbjerg For abonnenter

Politikere skrider ind i sag om voldsomt svigt af  8-årige retarderede Victor: Ny byrådsprofil kalder det hykleri og mener, at det har foregået i årevis

Vejen

Langt om længe: Fortov fra øst til vest

Annonce