Annonce
Debat

Debat: Centralistisk tankegang

Kim Ruberg

Debat: Centraliseringen af Danmarks statsadministration på Slotsholmen i København koster både liv og penge. Det kom jeg til at tænke på forleden, da formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, Anders Beich, på TV2 News blev interviewet om Danmarks smitteopsporing.

Han konstaterede, at Norge er meget bedre til smitteopsporing end Danmark. I Norge er det nemlig lagt ud til kommunerne, der er meget tættere på deres borgere og derfor kan sikre en bedre opsporing, end et centraliseret system kan. Og kommunerne har også bedre forudsætninger for at sikre testning og vaccinering. Dertil kommer en simpel observation, som de blinde centralister på Slotsholmen åbenbart ikke fatter. ”Det kan jo ikke nytte noget, at det kun er folk, der bor i nærheden af et center eller har en bil, der kan blive testet og vaccineret.”

Nej, det nytter ikke noget, og det kan koste liv. Samme fejlagtige tænkning var også tydelig i Minkskandalen. Udover det fuldstændigt uacceptable - at både de centralistiske embedsmænd og de politikere, de skal rådgive, brød Grundloven, da de beordrede dansk minkavl lukket - sikrede den centralistiske tankegang også, at hele processen blev ineffektiv, rodet, sundhedsfarlig og alt for langstrakt.

Danske minkavlere afliver hvert år uden problemer langt størstedelen af deres mink i pelsningssæsonen. Aflivning og bortskaffelse er også i årtier sket uden nogen form for problemer og hvert år supereffektivt og på meget kort tid. Minkavlerne har nemlig både erfaring, viden og udstyr til at klare den opgave. Det ville en ikke-centraliseret administration have vidst. Men hvad gjorde Slotsholmen?

De hyrede østeuropæisk arbejdskraft, der hverken havde viden eller erfaring med minkaflivning, og de lod dem overvåge af centralistiske embedsmænd, der heller ikke havde hverken viden eller erfaring med minkaflivning. Og dem, der havde viden og erfaring, blev tvunget til at se til - magtesløse og frustrerede. Embedsmænd nedværdiger sig ikke til at spørge ’bønder’ om råd, endsige samarbejde med dem. Det er dumt, og det har kostet Danmark enorme summer.

Det er blot to nye beviser på, at det er på tide, Danmark gør op med enevældens dyre, ineffektive og farlige centralisering på Slotsholmen og flytter store dele af statens administration ud blandt de borgere, der betaler for den og skal leve med dens beslutninger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Læserbrev

Gøgeungen København

Esbjerg

Tre smittede familier tæt på at lukke Esbjerg Gymnasium: Borgmester kræver anden model for nedlukning

Annonce