Annonce
Debat

Debat: Danmark er de sprogløse verdensborgeres land

Udtrykket ’match point’ forbindes normalt med diverse sportsgrene. Uden for sportsverdenen betyder ordet match ’overensstemmelse’, for eksempel i udtrykket ”et godt match”.

Det er formentlig især den sidste betydning, Aarhus Universitet (AU) har i tankerne, når det i foråret lægger universitet til et stort, internationalt seminar under overskriften MatchPoints. AU er dog nok ikke ked af dobbelttydigheden. Og det engelske udtryk ligger jo godt i munden.

Under seminaret – tre dage i slutningen af april – sættes der fokus på de dansk-tyske relationer. Der vil være forelæsninger af topakademikere, diskussioner med toppolitikere og musikalsk indslag af det ypperste inden for klassisk musik (Beethoven).

Der vil være rektorer, professorer, ambassadører, og det journalistiske koryfæ Anne Applebaum kommer hele vejen fra USA. Seminaret er et af højdepunkterne i det dansk-tyske venskabsår 2020 – på niveau med Nationalmuseets Tysklandsudstilling. Der må være noget at glæde sig til, for dem der holder af kulturel og sproglig mangfoldighed på højeste niveau.

Nej, det er der faktisk ikke. Der vil ikke blive sagt et ord på tysk – og heller ikke på dansk for den sags skyld. Alt, ALT, foregår på engelsk. Der kan selvfølgelig være et hensyn at tage til de potentielle deltagere, der ikke behersker tysk. Men på AU uddannes der faktisk konferencetolke. Dem har man desværre ikke fantasi nok til at benytte. Danmark er – med Per Øhrgaards ord – blevet de sprogløse verdensborgeres land.

Annonce
Mikael Busch
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ingen grund til Corona-panik

Så er dét sket, som vi længe har vidst var overvejende sandsynligt: Coronavirus er kommet inden for landets grænser. En medarbejder ved TV2 har været på ferie i Italien og har med sig hjem fra skiferien bragt virussen, og nu træder det danske virusberedskab i kraft. Det må vi have tiltro til, men allerede nu meldes om butikker, der tømmes for håndsprit, og andre reaktioner, som kunne være forløbere for egentlig panik, og det er der ingen grund til. Omend mange er døde af Coronavirusen særligt omkring epicentret i millionbyen Wuhan i Kina, er den ikke, som vi også forleden bemærkede på denne plads, særlig farlig. Det foreløbigt største studie af den nye Coronavirus, Covid 19, fra Kina viser, at der er en dødelighed på 2,3 procent hos en gruppe smittede, hvor eksempelvis den for nogle år siden så frygtede SARS-virus havde en dødelighed på ti procent. I farlighed minder Corona altså mest om en almindelig influenzavirus, og derfor skal vi heller ikke gå i panik og lukke landet ned, fordi smitten nu er kommet inden for landets grænser. Coronavirus smitter mellem mennesker nøjagtig som influenza gør, det vil sige ved nys og host samt ved direkte kontakt. Det betyder også, at man skal opføre sig nogenlunde på samme måde. Undgå at være for tæt på mennesker, der nyser og hoster, samt sørge for en god håndhygiejne. Som altid er ældre og svagelige særligt udsatte, mens børn ikke ser ud til i særlig grad at blive ramt. Selvfølgelig er det angstprovokerende, når vi i en globaliseret og rejselysten verden rammes af en virus, der indtil videre ingen vaccine er imod. Men alt tyder på, at denne virus er relativt harmløs, og udviklingen i Kina er sådan, at antallet af nye smittede har været faldende siden januar. Faldet er kommet, efter den kinesiske stat i begyndelsen groft undertrykte redelige lægers opråb om et problem, men efter man opgav at lyve herom, ser det ud til, at man er ved at få styr på situationen. I et åbent og oplyst samfund som det danske, er vi heldigvis fri for den slags mummespil.

Annonce