Annonce
Debat

Debat: Danskere skal ikke være forsøgskaniner for Amazon og Wish

Morten Løkkegaard. Pressefoto
Annonce

Debat: Børn skal trygt kunne lege med gaver, uden at forældre behøver frygte for skadelige følger. I flere år har vi døjet med online markedspladser som amerikanske Amazon og kinesiske Wish eller Aliexpress, der sælger ulovlige og i værste tilfælde skadelige produkter til danske samt europæiske familier.

Selv når disse onlinebutikker bliver gjort opmærksomme på, at enkelte produkter ikke må sælges i EU, fortsætter de salget ufortrødent. Fuldstændig uden at tænke på vores børn – eller vores hårdtarbejdende virksomheder.

For mens europæiske virksomheder lever op til vores fælles regler, sniger disse udenlandske it-giganter sig uden om ansvaret. Der skabes derfor en urimelig konkurrenceforvridning, hvor europæisk erhvervsliv undermineres i kappestriden med udenlandske netbutikker, der ikke skal efterleve de samme regler.

Det er helt afgørende, at vi hurtigst muligt får stoppet strømmen af ulovlige produkter til EU. Løsningen er ny lovgivning, som gør Amazon og Wish ansvarlige for produkterne, der sælges på deres hjemmeside.

Problemet vil heldigvis være højt på dagsordenen i 2021, når Europa-Parlamentet skal behandle EU-Kommissionens forslag til nye regler på området, som blev præsenteret kort før jul. Men allerede nu har Kommissionen skuffet. Udspillet går simpelthen ikke langt nok i forsøget på at bremse ulovlige produkter.


Det er helt afgørende, at vi hurtigst muligt får stoppet strømmen af ulovlige produkter til EU.


I stedet nøjes Kommissionen med at foreslå, at den enkelte sælger, som via Amazon eller Wish sætter sine vare til salg, skal erklære, hvorvidt vedkommende overholder EU-regler. Et system, som baserer sig på tillid til tilfældelige sælgere i blandt andet Kina, giver jeg ikke meget for.

I mine øjne gøres europæiske forbrugere nærmest til forsøgskaniner for produkter fra udenlandske netbutikker, hvis vi ikke retter op på problemet. Derfor råber Venstre sammen med dansk erhvervsliv nu Kommissionen an:

Vi er nødt til at stille nye krav til online markedspladser. Udenlandske netbutikker skal selvfølgelig også indlemmes under de samme regler, som europæiske virksomheder allerede er. Netop den kamp vil være central for mig i 2021. Når året er omme, håber jeg, at vi som forbrugere kan være mere trygge, når vi køber varer på nettet. Dét vil være godt for vores kommende generationer – og for dansk og europæisk erhvervsliv.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Vejen til en normal hverdag: Her får du de to stik mod covid-19

Danmark

Overlæge: Jeg har aldrig set en så langvarigt kritisk syg patient på intensiv som Flemming

Annonce