Annonce
Debat

Debat: DF vil rette op på de værste mangler i finanslov

DF har været til det første møde om regeringen om næste års finanslov. Vi håber ikke, at det bliver det sidste, men det er i sidste ende op til finansminister Nicolai Wammen. Han kan vælge at lave finanslov alene med regeringens støttepartier. Eller han kan vælge at leve op til de mange løfter om at søge ”det brede samarbejde” og inddrage blandt andet DF i arbejdet. Jeg håber på det sidste, men forventer nok mest det første, hvis jeg skal være helt ærlig.

DF har lagt en række konstruktive forslag på forhandlingsbordet, som kan være med til at rette op på de værste mangler i regeringens finanslovsudspil. Det er der brug for.

For det første er det dybt bekymrende, at ældreområdet fylder så lidt for regeringen. Der er fokus på alt muligt andet end lige præcis ældreområdet, som ellers i den grad har brug for et løft. DF og SF fremsatte i valgkampen et fælles forslag om, at der skal afsættes én milliard kroner ekstra til ældreområdet. Det mener vi naturligvis fortsat. Det er der brug for.

Jeg har også en klar forventning om, at SF lever op til deres løfte fra valgkampen og lægger kravet på bordet i Finansministeriet. Men indtil videre er det, hvad jeg kender til, ikke nævnt med et ord. Hvad bliver det til, Pia Olsen Dyhr?

Vi vil stoppe regeringens angreb på provinsen. Bredbåndspuljen skal bevares. Den har bidraget til at skabe vækst og optimisme. De voldsomme besparelser på friskolerne skal tages af bordet.

Vi vil sikre flere ressourcer til politiet. Hurtigt. Mette Frederiksen gjorde selv et stort nummer ud af den utryghed, som mange danskere oplever, i hendes åbningstale forleden, når vi ikke kan være sikre på, at politiet kommer, når vi har brug for det. Hun talte om bomber, der eksploderer i gaderne. Om vanvidsbilister, der hærger på gaderne i de store byer. Alligevel vil hun udsætte forhandlingerne om en ny fire-årig aftale om politiets økonomi og arbejde til næste år. Det giver ingen mening.

Derfor foreslår DF helt konkret, at vi til næste år tilfører politiet 300 millioner kroner mere, end det regeringen lægger op til. Og vi fastholder naturligvis også, at politiforhandlingerne bør gå i gang hurtigst muligt. Der er ingen grund til at vente til næste år. Situationen er alvorlig, og derfor skal vi i gang nu.

Og finansieringen? Vi har en lang række forslag til steder, hvor der kan spares penge på udlændingeområdet. Med en årlig udgift på 35 milliarder kroner er der nok at tage af. Man kunne passende starte med at droppe den kvarte milliard kroner, som regeringen vil give til primært forældre med indvandrerbaggrund, som ikke arbejder.

Annonce
Peter Skaarup, Dansk Folkeparti.
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Annonce