Annonce
Debat

Debat: Dine handlinger betyder intet – holdninger betyder alt

Som mange vil vide så modtager Ib Poulsen fra DF godt 50.000 kroner om måneden i to år som eftervederlag for sin tørn på tinge. Poulsen kunne være i ordinær beskæftigelse, men ville så miste sit vederlag, og han har derfor valgt at holde orlov for ikke at arbejde gratis. Det er helt efter reglerne, men da Ib Poulsen principielt mener, at ordningen er for lukrativ, og reglerne bør laves om, har en horde af fiffige journalister hængt ham ud på både forsider og bagsider for dobbeltmoral.

Men så simpelt er det ikke. Hvis man som Ib Poulsen ønsker forandring, så skal man netop ikke bukke nakken. Man skal stå fast på sin ret til ”for meget af det gode”, og så kan man med statsgaranti regne med, at reglerne bliver forsøgt lavet om.

Med uangribelig snusfornuft får Ib Andersen på denne måde kørt det personlige ansvar fra Luther, Kant og Kirkegaard ud på et sidespor, og det er – uden ironi – godt. Det Ib Poulsenske princip: Dine handlinger betyder intet – dine holdninger betyder alt, er fremtidens moral.

Et eksempel: Jeg mener, at olien skal blive i jorden, og det er en holdning jeg er klar til at stemme for. Men jeg driver også en virksomhed, som i dagens Danmark er afhængig af diesel, og det giver ingen mening, at jeg personligt påfører min virksomhed unødige udgifter eller begrænsninger på grund af min holdning. Det er kun fælles begrænsninger, der giver mening. Jeg vil gerne være til grin - men ikke for mine egne penge.

Lad mig tvære det ud i pap. Hvis en fiffig journalist nogensinde spørger mig om mit firma, på grund af mine holdninger, ikke burde være ”Mand & elbil” så vil jeg svare følgende: Nu skal jeg sige dig en ting min fine ven. Hvad jeg personligt gør og ikke gør, det rager ikke dig eller dine læsere. Så længe mine handlinger er inden for loven, så er de et forhold mellem mig, min samvittighed og fruen.

Det går jo ikke ud på, at jeg skal rende rundt i en helsebutik og spille fandango. Det går ud på, at vi i fællesskab skal lave rammerne for et godt og bæredygtigt samfund.

Vi har ikke brug for flere individuelle tøffelhelte. Vi har brug for flere, der som Ib Poulsen udstiller problemerne og udfordrer fællesskabet til at trække en grænse.

Annonce
Mikael K. Bjerre
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Mere regn på vej: Beredskab holder ekstra øje med vandstand i Kolding efter oversvømmelser

Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Danmark For abonnenter

Svindlere bombarderer danskere: Lisa blev stresset, nervøs og er stadig utryg

Annonce