Annonce
Danmark

Debat: Endelig kan vi blive enige om, at vi ikke har ligestilling i Danmark

Louise Holck, direktør, Institut for Menneskerettigheder

Debat: ”I Danmark er der ligestilling mellem kønnene”. Det har været den dominerende opfattelse i årtier, men i år skete der pludselig noget, der har kastet lange skygger over den misforståelse.

Da Sofie Linde ødelagde den gode stemning på Zulu Comedy Galla i august og fortalte om upassende seksuelle bemærkninger fra chefer og store forskelle på lønninger for mænd og kvinder i mediebranchen, kom der hul på sexisme-boblen. Vi fik endelig det #MeToo-opgør, flere andre lande har været igennem siden 2017. Efterfølgende har tusindvis af kvinder fra forskellige brancher fortalt skræmmende historier om seksuel chikane og i nogle tilfælde voldtægter.

De mange vidnesbyrd har kastet et så skarpt lys på problemet, at ingen længere kan ignorere det. Tidligere har vi hos Institut for Menneskerettigheder haft svært ved at overbevise andre om, at der er reelle ligestillingsproblemer i Danmark, men nu er der en bred opbakning til at tale om og finde løsninger på problemerne. En opbakning, der også præger den politiske vilje til at handle.

Annonce

Senest har den nye ligestillingsminister, Peter Hummelgaard, taget initiativ til trepartsforhandlinger om seksuel chikane, Folketinget har netop vedtaget en samtykkebaseret voldtægtsbestemmelse, i det nylige politiforlig styrkes politiet indsats for ofre for voldtægt, og snart skal Folketinget tage stilling til et forslag fra regeringen om at beskytte LGBTI+-personer bedre mod diskrimination.

Alene det, at ligestillingsministeriet er flyttet fra sin mystiske placering i Miljø- og Fødevareministeriet til Beskæftigelsesministeriet kan læses som en forfremmelse af dagsordenen. Nogle af de vigtigste ligestillingsproblemer som seksuel chikane på arbejdsmarkedet, barsel og ligeløn er som bekendt allerede beskæftigelsesministerens ansvar.

Selvom vi ser en styrket opbakning til at få skabt reel ligestilling mellem kønnene, er der dog stadig områder, hvor det halter gevaldigt. Men der er håb for et nyt år i ligestillingens navn, og hvor debatten og de mange vidnesbyrd om sexisme og urimelige forskelle kan blive omsat til handling og konkrete forbedringer på ligestillingsområdet.

Hvis vi for alvor skal gøre op med seksuel chikane på arbejdspladserne, skal ligebehandlingsloven, undervisningsmiljøloven og arbejdsmiljøloven skærpe arbejdsgivernes ansvar for at forebygge chikane. Lovgivningen skal bakke op om den kulturændring, vi har taget hul på.

En mere lige fordeling af barsel er også et vigtigt lovgivningsled i at skabe mere ligestilling. Folketinget skal beslutte, hvordan et nyt EU-direktiv om fordelingen af barsel mellem forældre skal implementeres.

Hos Institut for Menneskerettigheder foreslår vi, at regeringen og Folketinget bruger anledningen til at gennemføre en egentlig reform af de danske barselsregler. Reformen skal sikre en ligestillet øremærkning af barsel, der ikke låser moren mere end nødvendigt, og som sikrer den anden forælder bedre muligheder for at tage orlov. Det er vigtigt for at fremme ligestilling både i hjemmene og på arbejdsmarkedet, så forskellen mellem mænd og kvinder i forhold til løn, pension og karrieremuligheder udlignes.

I 2021 har kommuner, regioner og staten sammen med fagforeningerne desuden mulighed for endelig at gøre op med et 50 år gammelt lønsystem, der fastholder traditionelle kvindefag på et lavere lønniveau end andre sammenlignelige fag. Det kan der nemlig gøres noget ved, når overenskomstforhandlingerne for ansatte i kommuner, regioner og staten skal falde på plads i de kommende måneder.


Lad os holde fast i opmærksomheden og den politiske vilje, så vi snart kan sige, at der er ligestilling mellem kønnene i Danmark


Og med kommunalvalget får partier og os vælgere mulighed for at lave om på den lave repræsentation af kvinder i byråd og regionsråd – og ikke mindst på borgmesterposterne.

Der er altså mange gode grunde til, at tro, at 2021 kan blive et år med store reelle fremskridt for ligestillingen mellem mænd og kvinder. Så lad os holde fast i opmærksomheden og den politiske vilje, så vi snart kan sige, at der er ligestilling mellem kønnene i Danmark – og mene det.

Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Nyt byråd fritstiller topdirektør for tusindvis af ansatte øjeblikkeligt

Debat For abonnenter

JydskeVestkysten mener: Nej tak til fjernvarmepligt

Billund For abonnenter

Jens fylder 100 år: - Jeg har aldrig bekymret mig om ting, jeg ikke kan lave om på

Varde For abonnenter

3F har svært ved at hjælpe bulgarske arbejdsmænd: Er tavse som en mur

Dall: Derfor kommer Løkkes nye parti i Folketinget

Navne For abonnenter

Tredje gang tabte han til kræften: Tidligere indehaver af Expert i Varde er død

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

KIF Kolding

Fremragende første halvleg af KIF - sølle efter pausen

Sydjylland

Endnu en smitterekord og stor stigning i hele landsdelen: I en kommune eksploderer smitten med 800 flere tilfælde over weekenden

Dronningens smykkeskrin fortæller sin helt egen historie: Blandt platin, rubiner og brillanter ligger der pludselig et par plastic-øreringe fra Matas

Aabenraa For abonnenter

Læser undrer sig: Hvorfor bygger man nyt for 13 millioner kroner på losseplads, der skal lukke?

Esbjerg For abonnenter

Byråd tager det tunge skyts i arsenalet i brug efter påbud: Klar til at lukke for elevers adgang til skole

Sønderborg

Under et halvt år til Tour de France: Uforudsete udfordringer er dukket op

Annonce