Debat: 65.000 mennesker har skrevet under på borgerforslaget, som vil gøre op med reformen af tjenestemandsloven fra 1969. Det er den reform, som placerede typiske kvindefag i bunden af lønhierarkiet. SF stemmer for borgerforslaget, når det kommer til afstemning i Folketinget.
Jeg er imponeret af de nye faglige bevægelser, som spirer frem i forårssolen overalt i landet. ”Nok er nok” lyder det fra selvbevidste offentligt ansatte, som ikke lader sig nøje med magiske strygninger, patetiske bortforklaringer og en sang fra de varme lande. Diskrimination på baggrund af køn er sat på dagsordenen. Tak til alle fagligt aktive, både på arbejdspladserne, i bevægelsen ”Slut med 1969” og i fagforbundene.
Det er klart, at en bygning, som hviler på et skævt fundament, aldrig bliver rar at bo i. Jeg arbejdede i mange år som tømrersvend og kan bekræfte, at det går galt, når håndværkere bygger videre på et skævt underlag.
Overenskomsthåndværkerne har en svær opgave med at rejse et sundt hus oven på det skrammel af et skævt fundament, som politikerne støbte for 50 år siden. Derfor er det Folketingets ansvar, at rydde grunden, og give parterne på det offentlige arbejdsmarked mulighed for en frisk start.
Det er klart, at en del af arvesynden kan spores tilbage til 1969. Jeg mener dog samtidig, at reformen nogle gange bliver tillagt større betydning, end den sagligt set kan bære.
Fra debatindlæggetOverenskomst-håndværkerne har en svær opgave med at rejse et sundt hus oven på det skrammel af et skævt fundament, som politikerne støbte for 50 år siden.
Det hører nemlig med til billedet, at medlemmerne af fagforeningerne i årtier har vedtaget overenskomster, som bygger på det gamle fundament. Ondt er blevet værre gennem skæv fordeling af lønstigninger i procenter i stedet for faste kronebeløb. Altså mest til de højestlønnede, og mindst til fagene i bunden af lønhierarkiet. Beslutningerne skubbede jo hver gang den skæve bygning endnu mere ud af balance. Det ansvar ligger hos arbejdsgiverne og fagforbundene.
Det er flot, at den samlede fagbevægelse står bag forslaget om en ”lønkomité”. Det kan hjælpe den nuværende konkrete situation om sygeplejerskernes overenskomst videre, men rummer også kimen til fremtidige løsninger. Ikke en syltekrukke, men en hurtigtarbejdende komité, som skal blotlægge de nuværende strukturer og aflønninger både internt mellem offentligt ansatte og i forhold til lønningerne i private erhverv.
SF følger denne sag helt til dørs og ønsker al mulig succes for både fagforbund og de mange aktive, som bare har fået nok! Jeg forstår udmærket, at offentligt ansatte ikke orker flere dårlige undskyldninger og udenomssnak. Fortsæt kampen, også for et bedre arbejdsmiljø, inddragelse af folkene på gulvet og tillid og anerkendelse i dagligdagen.
På kant-skribenter
På kant-klummerne skrives på skift af MEP Morten Helveg Petersen (R); MF Karsten Hønge (SF); fhv. PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen; lektor og forfatter Mikael Busch; forfatter og journalist Svend Løbner; Balance Danmark-formand Kim Ruberg; præst, folketingskandidat og byrådsmedlem i Aabenraa Rasmus Elkjær Larsen (K); erhvervspædagog og stifter af Mand & Bil Mikael K. Bjerre; byrådsmedlem i Horsens Lisbeth Torfing (EL) samt folketingskandidat i Syd- og Sønderjylland Nanna Bonde (SF).