Annonce
Debat

Debat: Folkeskolen bør give flere succesoplevelser

Et stigende antal børn og unge har det svært. Flere og flere er stressede, og bekymrende mange føler sig ensomme. Der findes efterhånden så mange eksempler på elever, som bliver syge af at gå i skole, at det er på tiden, at vi vender problemet ud af og kigger på strukturerne i stedet for at blive ved med at påstå, at det handler om individer, som bare skal tage sig sammen.

Folkeskolen skal ruste eleverne til at blive aktive samfundsborgere – ruste til at klare sig i det videre uddannelsessystem og på arbejdsmarkedet, men måske bør vi have mere fokus på, at folkeskolen skal ruste til livet.

Da jeg blev aktiv i SF Ungdom, brugte vi sloganet ”uddannelse for livet – ikke erhvervslivet”, og her var pointen den samme. Når børn og unge skal lære kinesisk i skolen, så skal formålet ikke være at de skal kunne handle med andre lande, men derimod at give dem en lyst til at blive klogere på andre mennesker og kulturer. Når man skal blive god til matematik, så bliver man ikke motiveret af, at det kan føre til et godt job, men af at man kan blive klogere på sammenhænge, som man ikke tidligere har kunnet gennemskue.

Det er ikke fordi, der er noget galt med at ønske sig et godt job eller gerne vil kunne handle med kineserne, men ofte er motivation drevet af noget andet, og det evige fokus på, hvad der står på CV’et, starter allerede i folkeskolen, når det største du kan opnå er at bestå en test eller få et 12-tal.

Jeg er tilhænger af en filosofi om, at du bliver stærkere af at møde modstand, men jeg tror også på, at der er en grænse. Hvis aldrig du oplever succes, men gang på gang bliver slået oveni hovedet over en ringe præsentation, så kan det også være svært at finde ud af, hvad man egentlig skal gøre for at gøre det ”rigtige”. Folkeskolen bør være et sted, hvor man oplever at blive presset og nogle gange skubbet ud over kanten, men endnu vigtigere skal folkeskolen giver børn succeser, som de kan bygge videre på og tage med sig i livet.

Folkeskolens nytårsfortsæt bør være, at give flere børn succesoplevelser.

Annonce
Nanna Bonde
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Ny hobbybutik åbner i Kolding

Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Sønderborg

Evakuerede beboere kunne vende tilbage efter natlig indsats: Svajende skorsten på 40 meter er revet ned

Annonce