Annonce
Debat

Debat: Folkeskolen bør give flere succesoplevelser

Annonce

Et stigende antal børn og unge har det svært. Flere og flere er stressede, og bekymrende mange føler sig ensomme. Der findes efterhånden så mange eksempler på elever, som bliver syge af at gå i skole, at det er på tiden, at vi vender problemet ud af og kigger på strukturerne i stedet for at blive ved med at påstå, at det handler om individer, som bare skal tage sig sammen.

Folkeskolen skal ruste eleverne til at blive aktive samfundsborgere – ruste til at klare sig i det videre uddannelsessystem og på arbejdsmarkedet, men måske bør vi have mere fokus på, at folkeskolen skal ruste til livet.

Da jeg blev aktiv i SF Ungdom, brugte vi sloganet ”uddannelse for livet – ikke erhvervslivet”, og her var pointen den samme. Når børn og unge skal lære kinesisk i skolen, så skal formålet ikke være at de skal kunne handle med andre lande, men derimod at give dem en lyst til at blive klogere på andre mennesker og kulturer. Når man skal blive god til matematik, så bliver man ikke motiveret af, at det kan føre til et godt job, men af at man kan blive klogere på sammenhænge, som man ikke tidligere har kunnet gennemskue.

Det er ikke fordi, der er noget galt med at ønske sig et godt job eller gerne vil kunne handle med kineserne, men ofte er motivation drevet af noget andet, og det evige fokus på, hvad der står på CV’et, starter allerede i folkeskolen, når det største du kan opnå er at bestå en test eller få et 12-tal.

Jeg er tilhænger af en filosofi om, at du bliver stærkere af at møde modstand, men jeg tror også på, at der er en grænse. Hvis aldrig du oplever succes, men gang på gang bliver slået oveni hovedet over en ringe præsentation, så kan det også være svært at finde ud af, hvad man egentlig skal gøre for at gøre det ”rigtige”. Folkeskolen bør være et sted, hvor man oplever at blive presset og nogle gange skubbet ud over kanten, men endnu vigtigere skal folkeskolen giver børn succeser, som de kan bygge videre på og tage med sig i livet.

Folkeskolens nytårsfortsæt bør være, at give flere børn succesoplevelser.

Nanna Bonde
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce