Annonce
Danmark

Debat: Frygtkultur gør folk immune over for fakta

Debat: Undrende, uforstående og næsten fortumlet, følger jeg den amerikanske valgkamp, og forsøger at forstå, hvordan det er muligt, uden konsekvenser for præsident Trump, at fortsætte med at fremsætte og øge de 20.000 løgne, som Washington Post har dokumenteret, er tweetet eller sprøjtet ud af præsidentens mund.

Dette til trods for, at jeg fagligt har været i en branche, der formentlig udsættes for de fleste løgne. Det er forståelige løgne, da de er fremsagt i et håb om at undgå straf, Men også fordi løgne kan virke mere barmhjertige end den rå og usminkede sandhed.

Personligt ved jeg også, at løgne er en del af vores liv - så hvis vi gensidig vidste, hvad vi gik og sagde om hinanden, var der nok ikke ret mange venner tilbage på denne jord.

Annonce

En modificeret brug af efterforskerens mantra: ”Tro ikke på noget. Tag ikke ting for givet. Undersøg alt” har medvirket til, at jeg nødtvunget har accepteret, at en vis redigering af virkeligheden kan være et nødvendigt onde, der får livet til at fungere bedre.

Men jeg har det uendeligt svært ved at forstå, at vi i øjeblikket - i hvert fald i en amerikansk kontekst - har bevæget os ind i en virkelighed, hvor åbenlyse løgne tæller mere end et faktum, hvor en løgn kan gentages så ofte, at den til sidste opfattes som sandhed. Og hvor alle beskylder hinanden for at manipulere, og alle råber FAKE news efter hinanden.

Professor i sociologi ved Aalborg Universitet, Michael Hviid Jacobsen, har en forklaring. Han mener, at vi lever i en frygtkultur og "et centralt træk ved frygt er ofte, at den gør os immune over for fakta. I en frygtkultur som vores får myter, kontrafaktiske fortolkninger, fake news og andre kilder til misinformation derfor lov til at dominere vores opfattelser af virkeligheden”.

Sådant er det sikkert i USA, hvor ca. 30 til 40 % frygtsomme vælgere fortsat tror på løgnens suveræne mester, præsident Donald Trump. En præsident der har rendyrket løgnen som et politisk redskab, der i stedet for at sælge ny politik vil søge genvalg ved at slå på frygten. Men da vel ikke i Danmark?

Mit håb er, at det amerikanske præsidentvalg demonterer dette skændige redskab, så det ikke smitter af på det danske politiske miljø, hvor vi vanen tro påvirkes af, og næsten altid gør, hvad de mener ”over there”, og hvor nogen - ifølge David Trads - allerede er tæt på at være en dansk Trump.

Jeg har nok i Coca Cola, burgers, cowboybukser, for slet ikke at tale om krige. Og der er allerede ”fejet rigeligt ind under gulvtæppet” i dansk politik. Men det er måske for sent?

Annonce
Annonce
Kolding

Barejer oplever flere stoffer i nattelivet: Nu efterlyser han samarbejde med andre barer

Haderslev For abonnenter

Efterskolen satte hjerterne i brand: Ti år efter skal Laura og Frederik giftes

Tønder

Skiftedag: Kendt Tønder-kok i spidsen for nyåbnet restaurant i Skærbæk

Vejen

Bilentusiaster skynder sig langsomt: Lokal gruppe vil vise lir og lækre detaljer ved træf på Assersbølgård

Kolding For abonnenter

Han er firmaets mand og en "uddødende race": Nu kan revisor fejre 50-års jubilæum i samme virksomhed

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Danmark

Omfattende feriehjælp til fattige familier: - En kæmpe håndsrækning, det er min første ferie sammen med alle børnene

Esbjerg

Jan vil boykotte hjerteklubben EfB efter træner-ballade: - Så længe ledelsen støtter en voldskultur, lægger jeg ikke en eneste krone i kassen

Danmark

Albert Dyrlund er død: Youtuberen drømte om opmærksomhed, men ville også gerne af med den

Aabenraa

16-årige pige fundet: Politiet var bekymret for hende

Aabenraa For abonnenter

Der er 51 år imellem dem: Biavl førte til venskab mellem Alexandra og Egon

EfB

Paul Conway holdt sit løfte til avisen: Nu er der kontakt mellem EfB og van der Vaart

Annonce