Annonce
Debat

Debat: Giv en hånd til unge, som lærer med hænderne

Debat: Alt for mange børn og unge får ikke nok ud af skoletiden, fordi de har lidt ekstra krudt i røven. Jeg synes, at vi skal give en hånd til de mennesker, som bedst lærer med hænderne.

Karsten Hønge

Alle kommuner burde indføre spændende praktikperioder i samarbejde med lokale virksomheder. Skoletrætte unge skal have mulighed for at komme i noget, som vi kan kalde ”mesterlæreordninger”, som er en mere fast løbende fordeling af skole og praktik. Dette tema burde rejses i alle kommunale valgkampe. Hvad gør DIN kommune?

Der er brug for mere samarbejde mellem folkeskoler, erhvervsskoler, virksomheder og fagforeninger. De fleste folkeskoler og erhvervsskoler i et lokalområde samarbejder allerede om brobygnings- og introduktionskurser, men der er langt større muligheder. Et samarbejde, der indeholder praktisk arbejde, giver et helt andet udbytte af undervisningen og kan være med til at give eleverne lyst til at vælge en god solid erhvervsuddannelse efter folkeskolen.

Annonce

Flere unge, og især mange drenge, bliver skoletrætte og interessen for bøger ender med, at kunne ligge på lillefingerneglen. Men i stedet for at sige, at der er noget galt med de unge, skal vi blive bedre til at forme skolen efter de børn og unge, som vi har. Der er ikke det fjerneste forkert ved bedst at lære ”gennem hænderne” og have svært ved at sidde stille.

Den seneste trivselsmåling viser, at hver fjerde elev i de større klasser ofte keder sig. Deres faglige indsats og kunnen er på et så lavt niveau, at de ikke får tilstrækkelige kundskaber med sig fra folkeskolen. Praktik hos en lokal tømrermester kan give den unge oplevelsen af at gøre gavn og opnå store personlige sejre. Ros og anerkendelse giver blod på tanden til at lære mere - og større selvtillid. Det kan være en helt afgørende oplevelse og skelsættende for resten af livet, når den unge erkender sammenhængen mellem praktisk og teoretisk viden.

Praktik kan udvikle unge både fagligt og personligt, hvis de finder et område, hvor der er brug for netop deres evner. Flere steder i landet er der allerede gode erfaringer med forløb, hvor en elev kommer i praktik et par gange om ugen, så man ikke slipper skolen helt.

Det kan være en helt afgørende oplevelse og skelsættende for resten af livet, når den unge erkender sammenhængen mellem praktisk og teoretisk viden.

Fra klummen

Jeg mener, at alle kommuner skal prioritere erhvervspraktik af høj kvalitet, helt i top. En undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut viser, at kommunale retningslinjer har stor betydning for, hvor velfungerende arbejdet med erhvervspraktik på skolerne er, så sæt bare i gang derude.

Ganske vist har alle elever i 8. og 9. klasse ret til at komme i erhvervspraktik af mindst en uges varighed, men der er stor forskel på, hvordan det håndteres i virkeligheden. Der er også meget stor forskel på hvordan forløbet tilrettelægges. Nogle kommuner, eksmepelvis Odense, Varde og Herning, har lokalt indført obligatorisk erhvervspraktik. Brug lige valgkampen til at tjekke situationen i din egen kommune.

På kant-skribenter

På kant-klummerne skrives på skift af MEP Morten Helveg Petersen (R); MF Karsten Hønge (SF); fhv. PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen; lektor og forfatter Mikael Busch; forfatter og journalist Svend Løbner; Balance Danmark-formand Kim Ruberg; præst, folketingskandidat og byrådsmedlem i Aabenraa Rasmus Elkjær Larsen (K); erhvervspædagog og stifter af Mand & Bil Mikael K. Bjerre; byrådsmedlem i Horsens Lisbeth Torfing (EL) samt folketingskandidat i Syd- og Sønderjylland Nanna Bonde (SF).

Annonce
Debat For abonnenter

Interessant udvikling: Danmark er efterhånden meget synligt syd for grænsen

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Lørdag blev Simon testet positiv for corona for tredje gang: Professor kalder det usædvanligt, men interessant

Navne For abonnenter

Tvillingebrødrene Ejner og Gunner blev gift med hver deres søster

Esbjerg

Ny smitterekord i Esbjerg med 661 nye tilfælde: Nu den hårdest smitteplagede kommune uden for hovedstaden

Billund

Ole er bidt af en gal flyvemaskine: Rigmænd, rockstjerner og fodboldspillere lejer luksussæderne i Billund-firmaets fly

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Tønder For abonnenter

DF-profil snublede på målstregen og var fem stemmer fra genvalg: Nu har han været på jobcenteret, sælger huset og flytter fra kommunen

Esbjerg Energy For abonnenter

Fjerde sejr i træk, selv om 3-0-føring blev smidt væk: Esbjerg Energy holder fast i stimen

Haderslev

Far om banegårdsballade i Vojens: - Det er ikke et samfundsproblem

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Sønderborg

En jubilæumsgave venter på dronningen: Kommunen planlægger en overraskelse under sommeropholdet

Kolding For abonnenter

Beboer på bosted er varetægtsfængslet efter voldsom brand: Har tidligere lavet bål i sin stue og stukket ild til stol

Nordtyskland

Smitten har sneget sig ind på rådhuset, så nu har overborgmester fået corona

Annonce