Annonce
Debat

Debat: Hår i suppen - absurd vinkling på pesticidundersøgelse

Annonce

Grundvand: Det var en helt absurd vinkling, som resultatet af massescreeningen af grundvandet fik i sidste uges mediedækning. ”Forbudte pesticider truer drikkevandet” og lignende overskrifter fyldte aviser og elektroniske medier.

Det er ekstremt paradoksalt, at vinklingen, som Miljøministeriet selv lægger op til i sin pressemeddelelse, ender sådan, for reelt set er resultatet af screeningen en ren solstrålehistorie.

Screeningen fandt nemlig ikke spor over grænseværdien af stoffer fra pesticider, som i dag er godkendt til brug i Danmark. Det viser, at systemet fungerer. Midler, der kommer igennem den strikse danske godkendelsesprocedure, finder ikke vej til grundvandet.

Det glæder vi landmænd os selvfølgelig over, for vi ønsker også godt drikkevand, og vi er meget trygge med Miljøstyrelsens faglighed og vurderinger.

Dermed kunne man håbe på at få nuancer ind i den debat om vandkvalitet og pesticider, som desværre har været præget af følelser i langt højere grad end af fakta. Sådan skulle det altså imidlertid ikke være.

I stedet for at glædes over, at vi i Danmark har et system, som magter at kombinere drikkevandsbeskyttelse med effektiv landbrugsproduktion, så finder man det mindst tænkelige hår i suppen og bruger det som belæg for en totalt nuanceløs kritik af landbruget. Der er tale om et stof, som måske har været brugt ulovligt for år tilbage af ganske få. Vi tager selvfølgelig fuldstændig afstand fra den slags handlinger.

Det er svært at forstå, hvorfor en ansvarlig regering og forvaltning har lyst til at sprede tvivl og usikkerhed hos befolkningen, når konklusionen på den helt centrale del af screeningen kun giver anledning til den fuldstændig modsatte konklusion. Der er i hvert fald ingen som helst faglig begrundelse for at melde sådan ud.

I stedet for at gøre landbruget til syndebuk ville det have klædt ministeren at tage fat på en afdækning af de mange andre fremmede stoffer, som findes i grundvandet. Her tænker jeg blandt andet på medicinrester fra eksempelvis p-piller, som potentielt kan have alvorlige konsekvenser for fertiliteten og meget andet.

Thor Gunnar Kofoed
Annonce
Annonce
Sønderjyske Fodbold For abonnenter

SønderjyskE går fri af nedrykning: Nu kan festen begynde

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Antons hus kan du få for 100.000 kroner

Annonce