Annonce
Debat

Debat: Hvad i Løvens Hule helvede er meningen?

Løvens Hule er god underholdning. De håbefulde iværksættere har noget på spil. Løverne brøler og slikker sig på poterne. Store pengebeløb flyver rundt i luften. Det er godt TV.

Det er også vigtigt TV. Det er ikke så tit, at erhvervslivets pølsefabrik kommer helt ud i stuerne til ”almindelige” lønarbejdere. De fleste har (desværre) kun gjort sig få tanker om, hvordan markedet egentligt kommer varer på hylderne. I Løvens Hule kan man, om end i en overfladisk og karikeret udgave, få en lille duft af savsmuld.

Men selvom det er god underholdning, og selvom det potentielt er vigtig TV, så er Løvens hule også et gruopvækkende indblik i tidens iværksætterideal og en endnu værre indflydelse på det.

Ideen om, hvad en iværksætter kan og skal, har nemlig flyttet sig ganske gevaldigt. I mine bedsteforældres generation var iværksætteri i grove træk lig med selvstændighed – små gårde og håndværkervirksomheder. I min generation var idealet ”geniale” opfindelser - papirklipsen og post-it blokken. Men i nutidens udgave af Løvens Hule ser vi et iværksætterideal, der fuldstændigt har forladt denne verden. Det er helt ligegyldigt, om produktet er nyttigt eller unyttigt. Der er kun ét spørgsmål, som til gengæld fylder alt: Kan det sælges?

De fem ”løver” er alle overmenneskeligt rige,og de er alle (mere eller mindre) blevet det ved at møffe deres tegnebog ind mellem kunder og producenter. De har aldrig opfundet noget eller lavet en dags ærligt arbejde. De er tidens troldmænd inden for e-handel og needfinding, og nu sidder de for åben skærm og køber lotterisedler i virksomheder, der laver tøj til hunde eller præpakket pynt.

Når det fremherskende iværksætterideal udelukkende fokuserer på profit og opportunisme og ikke leder efter de relevante løsninger – produkter og ydelser – som samfundet har brug for, så har vi da et problem. Hvis iværksætteri tiltrækker personer med horisont som en mink og lige så meget samfundssind som en karklud, hvad skal vi så med det? (- ud over at rydde op efter det i en fremtid nær dig)

Er al vækst god vækst? Er salgbarhed og profit blevet målestok for relevans? Man kan sådan set godt forstå, hvis der er nogle samfundsbærende lønarbejdere der ligger fjernbetjeningen mens de spørg sig selv: hvad i hede Løvens Hule helvede er meningen?

Annonce
Mikael Bjerre
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Mere regn på vej: Beredskab holder ekstra øje med vandstand i Kolding efter oversvømmelser

Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Annonce