Annonce
Debat

Debat: Hvem snyder på vægten, Erik Lauritzen?

Miljø: Skal man grine eller græde? Erik Lauritzen, Sønderborgs borgmester (S), indrømmer nu sort på hvidt, at der kommer vindmøller i Lillebælt, fordi kommunens egne borgere ikke selv vil have dem som naboer.

I 2013 opgav byrådet en storstilet plan om 17 møller på otte lokaliteter. ”Vi var blevet blinde for modstandens styrke. Det var en kæmpefejl, og det blev mig og mit parti, der endte med at trække stikket”, erkender han i Ingeniøren (”Danmarks klimaduks: Sønderborg er halvvejs mod CO2-neutralitet”, ing.dk, 5. januar 2020).

Nu er det så, at man i demokratiets og den politiske anstændigheds navn må spørge: Hvorfor skal borgerne og byrådet i Assens kommune, som på det skarpeste tager afstand fra planen om de kystnære havmøller, acceptere, at Sønderborg på denne måde eksporterer alvorlige gener og omfattende naturødelæggelse, som dens egne borgere ikke selv vil finde sig i?

I samme interview anerkender Erik Lauritzen, at Sønderborg i stedet kunne købe andele i en af de kommende havmølleparker. Men ”… det ville være at snyde på vægten”, udtaler han med henvisning til, at der er brug for både solceller, landmøller og kystnære møller.

Ja, der er brug for solceller og vindmøller, men de skal naturligvis stå, hvor de generer mindst muligt. Derfor er lovgivningen moderniseret, sådan at berørte nabokommuner har indsigelsesret op til 15 kilometer fra egen kystlinje. Denne ret gælder desværre bare ikke i lige præcis dette tilfælde, fordi Sønderborg hårdnakket holder fast i en gammel og moralsk forældet tilladelse. Projektet ville være uigennemførligt, hvis Sønderborg levede op til gældende standard.

Så spørgsmålet er: Hvem snyder på vægten? I øvrigt findes der ingen videnskabelig miljø- og samfundsøkonomisk dokumentation for, at et stort kystnært vindkraftanlæg midt i et naturskønt og sårbart indre farvand som Lillebælt er nødvendigt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Kvinde anholdt med favnen fuld: Sigtet for at stjæle indbo og ejendele fra sammenstyrtet hus

Sydjylland

Region Syddanmark i top: Markant færre corona-patienter i respirator døde end i resten af landet

Annonce