x
Annonce
Debat

Debat: Hvorfor har vi praktiserende læger kun fået en (1) maske mod virus?

Coronavirus: Chefredaktøren på Fyns Amts Avis beder i lederen om, at myndighederne løfter lidt af sløret for beredskabsplanerne for COVD19 (coronavirus, red.).

Det kunne jeg ikke stå for, så jeg vil fortælle alt, hvad jeg ved!

I Italien er en del af de smittede og karantæneramte praktiserende læger. De er de første, der ser de syge patienter og dermed også de første til at blive smittede. Ingen i Italien havde regnet med, at der var COVID. Ikke før der var nogle dødsfald og en fik den fikse ide at teste for COVID19. Men der var det for sent.

I min hverdag som praktiserende læge om vinteren ser jeg rigtig mange virussyge.

Og modsat, hvad myndighederne tror, så er det ikke muligt at vurdere om en patient er virussyg pr telefon hver gang. Derfor kommer der en del i konsultationen, der har virussygdom. Influenza, snot, COVID19. Symptomerne er cirka de samme. Feber. Ubehag. Hoste.

Den information, jeg får om COVID19, kan alle læse på Statens Serum Instituts hjemmeside. Lige nu er det kun patienter med høj feber og som har været særlige steder (som ændrer med lynets hast) eller har været sammen med nogen, der er mistænkt for COVID19, der skal mistænkes for COVID19.

Jeg spørger til rejsehistorik i telefonen og hvis den er negativ, så ser jeg patienterne. Hvis bare en af dem, er smittede med COVID19, og jeg bliver det, så spreder det sig som lynild blandt de allersvageste patienter.

Og vi finder først ud af det, når det er for sent. For patienterne bliver ikke testet medmindre de har en særlig rejsehistorik. I Italien troede de ikke, der var nogen, der havde COVID 19, før de begyndte at teste. Så havde de pludselig 300 med COVID19 i løbet af få dage og 11 dødsfald.

I Danmark tester vi ikke. Så vi finder dem ikke. Og det i sig selv er vel også en form for strategi.

Vi burde teste bredt som i influenzaepidemier, så vi har en mulighed for at bremse spredningen. Ellers lægger vi hele primær og sekundærsektoren ned i flere måneder. Og det kan koste menneskeliv.

Beredskabet anbefaler, at man i almen praksis bruger et mundbind til patienten, hvis man mistænker COVID19. Derfor har beredskabet sendt en (1) maske ud til alle lægehuse. Det er vores beredskab. Og det er fordi myndighederne må have en tyrkertro på, der ikke er spredning af COVID19 inden for landets grænser, og fordi de har for høje forventninger til effektiv telefonvisitation.

På sygehusene er beredskabet anderledes. De bruger masker og helkropsværnemidler.

Jeg kan til nød forstå, at man er villig til at ofre et par praktiserende læger under en epidemi. Men jeg forstår ikke, at myndighederne ikke gør et forsøg på at komme med brugbare oplysninger til frontlinjekæmperne. Og brugbare værnemidler.

Så beredskabet? Jeg ved det ikke. Men hvis du finder ud af noget, vil du så ikke ringe, chefredaktør?

Og masker? Hvilke masker?

Iza Alfredsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Annonce